Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μετά τις αποκαλύψεις για κλοπές αρχαιοτήτων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer παραιτείται, έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις κλοπές αρχαιοτήτων αμύθητης αξίας.
Σε δήλωσή του, είπε ότι ήταν προφανές ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε» όταν ειδοποιήθηκε για τις κλοπές το 2021. Ο ίδιος απέσυρε επίσης τις παρατηρήσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον έμπορο έργων τέχνης που ειδοποίησε πρώτος το μουσείο για τις κλοπές. Είπε ότι εξέφρασε «ειλικρινή λύπη» για τα «λανθασμένα» σχόλια.
Ολόκληρη η δήλωση του Hartwig Fischer
«Τις τελευταίες ημέρες εξέτασα λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και τη σχετική έρευνα.
Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως. Η ευθύνη για την αποτυχία αυτή πρέπει τελικά να βαρύνει τον διευθυντή.
Έκανα επίσης λάθος στις παρατηρήσεις που έκανα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον Δρ Gradel. Επιθυμώ να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη και να ανακαλέσω αυτές τις παρατηρήσεις.
Προσέφερα την παραίτησή μου στον πρόεδρο των διαχειριστών και θα αποχωρήσω μόλις το διοικητικό συμβούλιο δημιουργήσει μια προσωρινή διευθέτηση της ηγεσίας. Αυτό θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να επιλεγεί νέος διευθυντής.
Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτή τη στιγμή και θα βγει ισχυρότερο, αλλά δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου αποδεικνύεται αποπροσανατολιστική.
Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα. Τα τελευταία επτά χρόνια είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους.
Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα καταπληκτικό ίδρυμα και ήταν η τιμή της ζωής μου να το διευθύνω».
Σάλος από τις αποκαλύψεις
Σημειώνεται πως η αστυνομία του Λονδίνου, την Πέμπτη είχε ανακρίνει έναν άνδρα για τις κλοπές. Όπως έχει γίνει γνωστό, το περιστατικό κλοπής αρχαίων κειμηλίων από στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου είχε καταγγελθεί από το 2020 και δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα.
Ειδικότερα, εμπειρογνώμονας είχε εντοπίσει τα χαμένα πολύτιμα αντικείμενα σε δημοπρασία, και το ανέφερε, αλλά παρά την πληροφορία, το 2020, δεν λήφθηκε καμία ενέργεια μέχρι φέτος, οπότε το ανώτερο στέλεχος του Μουσείου απολύθηκε. Δεν έχει συλληφθεί από την αστυνομία, αλλά απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα «λείπουν, κλάπηκαν ή είχαν υποστεί φθορές».
Τα αντικείμενα που λείπουν από τη συλλογή περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα, κομμάτια γυαλιού και ημιπολύτιμους λίθους που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ., και καταλάμβαναν μια «σημαντική χρονική περίοδο».
Ποιος είναι ο υπεύθυνος
Πρόκειται για τον Πίτερ Τζον Χιγκς 56 ετών, ο οποίος εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 35 χρόνια, και ήταν ανώτερος επιμελητής του μουσείου, με εξειδίκευση στο τμήμα που σχετίζεται με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς. Ο Χιγκς φέρεται να είναι το μέλος του προσωπικού που έβαζε προς πώληση τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στο eBay.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr