Τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο, αποκάλυψε ο σύμβουλος του Ερντογάν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα πολιτικής ασφάλειας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αποκάλυψε σήμερα ότι οι δύο ηγέτες και οι υπουργοί Ελλάδας-Τουρκίας, δηλαδή το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο, θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.
Στο Βίλνιους είχε συζητηθεί ότι θα συγκληθεί το φθινόπωρο, ωστόσο, ο Τσαγατάι Κιλίτς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk έδωσε σήμερα πιο ακριβή ημερομηνία και είπε ότι θα γίνει σε λιγότερο από δύο μήνες. Δήλωσε, μάλιστα, ότι γίνονται ήδη διεργασίες και προετοιμασίες.
«Στη συνάντηση του προέδρου μας, επιτεύχθηκε συμφωνία να συναντηθούμε ξανά στα Ηνωμένα Έθνη και το φθινόπωρο. Πιστεύουμε ότι μετά τον Οκτώβριο, ο πρόεδρός μας θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη. Θα είναι εκεί ο κ. Μητσοτάκης και θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου. Τον Οκτώβριο, είχαμε πει για το φθινόπωρο. Η προσωπική μου άποψη είναι γύρω στον Οκτώβριο».
Ο Τσαγατάι Κιλίτς επανέλαβε το θετικό κλίμα που επικρατεί με την Ελλάδα, παρά τα όσα γίνονται στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας.
«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Ναι, η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε μια υποψήφια χώρα που διαπραγματεύεται την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη. Αλλά έχουμε επίσης διμερή ζητήματα, τα οποία πηγάζουν από την ιστορία μας. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια καλή επικοινωνία μεταξύ των λαών μας», δήλωσε αναγνωρίζοντας ότι οι ομοιότητες είναι περισσότερες από τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.
«Αλλά φυσικά υπάρχει και το εξής: Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα εδώ. Η ατμόσφαιρα που βλέπω όσον αφορά τη λήψη αυτού του βήματος, τόσο από τον κ. πρόεδρο (Ερντογάν) όσο και από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τον ίδιο, είναι "ας κάνουμε μια πρόοδο, ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα διμερή μας θέματα μεταξύ μας, ας ακολουθήσουμε έναν τρόπο που εκφράζει τη διεθνή διπλωματία, ας τα ταξινομήσουμε σε κουτάκια και ας προχωρήσουμε τα θετικά και όχι τα αρνητικά θέματα.
Υπάρχει μια ατμόσφαιρα "ας επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα". Και πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Φυσικά και υπάρχουν θέματα, στα οποία διαφωνούμε. Αλλά δεν θα διακόψετε εντελώς μία σχέση, επειδή υπάρχει ένα θέμα στο οποίο διαφωνείτε. Αυτό που λέω, αυτό που πιστεύω είναι το εξής: Από πολιτικής απόψεως, αυτό μπορεί να είναι το πλέον ισχυρό, δηλαδή υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και στις δύο χώρες, οι οποίες δεν είναι ανοιχτές στο να αντιπαρατεθούν. Επομένως, με αυτή την έννοια, υπάρχει μια ατμόσφαιρα για να κινηθούμε προς το μέλλον με θετικό τρόπο. Συνομιλούμε. Ο υπουργός Εξωτερικών μας συνομιλεί με τον ομόλογό του.
Τα πράγματα είναι θετικά. Κι εγώ συνομιλώ με την ομόλογό μου. Φυσικά, υπάρχουν κάποια σημεία... Που είναι απαραίτητο να τα συνειδητοποιήσουμε. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις της Τουρκίας σχετικά με τη συμμετοχή ή τη μη πρόσκλησή της σε ορισμένες διεθνείς συναντήσεις. Ελπίζω να μιλήσουμε γι' αυτά σύντομα. Επειδή ορισμένα θέματα βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση. Επεξεργάζονται. Ως εκ τούτου, θα τα εξετάσουμε».
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr