Σουδάν: 3 παιδιά εγκλωβισμένα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία - Αυξάνονται οι νεκροί από τις συγκρούσεις - Η κατάσταση των Ελλήνων τραυματιών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Περίπου 100 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Σουδάν όπου πυρά και εκρήξεις συντάρασσαν το Χαρτούμ αδιάκοπα σήμερα το πρωί, τρίτη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ανδρών, που εκδίωξαν μαζί την πολιτική κυβέρνηση από την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, αλλά έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου το Σάββατο το πρωί.
Έκτοτε, οι μάχες με βαρύ οπλισμό δεν έχουν σταματήσει και γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές –ακόμα και μέσα στο Χαρτούμ– εναντίον αρχηγείων και βάσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/FSR). Οι πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ που μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατωτική δύναμη μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο των υποδομών, στρατιωτικών και μη, της χώρας.
Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα: τουλάχιστον 97 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρει ένωση γιατρών – 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.
Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.
Ο στρατός ανέφερε χθες βράδυ ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σταθερή» και ότι οι μάχες είναι «περιορισμένες» ενώ οι FSR δηλώνουν πως οδεύουν «αναμφίβολα» προς τη νίκη.
Βίντεο ντοκουμέντο με τους εγκλωβισμένους Έλληνες
Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ του Σουδάν, όπου βρίσκονται από την Κυριακή του Πάσχα εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ.
Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες και την ίδια στιγμή ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιγράφει τη δραματική κατάσταση, με την οποία είναι αντιμέτωποι οι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ του Σουδάν.
«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί από έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα» περιέγραψε η κυρία Καλημέρη.
«Δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο»
Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας επισήμανε στην ΕΡΤ ότι μέσα στο κτίριο της Μητρόπολης είναι εκείνος και 15 Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.
Σε ερώτηση για το πώς είναι η κατάσταση εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ του Σουδάν και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε.
Είπε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει».
«Δεν έχουμε βρει κάποια λύση που να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καθώς δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Για την κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν είπε ότι είναι σταθερή. Για τους υπόλοιπους Έλληνες εκτός Μητρόπολης ανέφερε ότι είναι ασφαλείς.
«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον από παντού βγαίνουν καπνοί. Από τα παράθυρα από ότι βλέπουμε για λίγο γιατί δεν μπορείς να δεις ούτε να ανοίξεις πόρτες ούτε τίποτα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δυνητικά κινδυνεύουμε όλοι», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας για την κατάσταση στο Χαρτούμ.
Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς
Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς ποια δύναμη ελέγχει τι. Οι FSR ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο το Σάββατο, κάτι που αρνείται ο στρατός. Οι παραστρατιωτικοί δηλώνουν επίσης ότι μπήκαν στο προεδρικό παλάτι αλλά ο στρατός το διαψεύδει κι αυτό, ενώ ισχυρίζεται ότι παραμένει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο του γενικού του επιτελείου, ένα από τα βασικά κτίρια-σύμβολα εξουσίας στο Χαρτούμ.
Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι την έχουν υπό τον έλεγχό τους. Αλλά οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές δηλώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται, ενώ σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό πρόγραμμα, μεταδίδονται μόνο πατριωτικά τραγούδια, όπως όταν έγινε το πραξικόπημα.
Ενώ δεν διαφαίνεται κατάπαυση πυρός ή λύση άμεσα, γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, στο Σουδάν τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτροδότηση παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί από το Σάββατο, όπως και η υδροδότηση. Και τα λιγοστά μπακάλικα που ανοίγουν προειδοποιούν ότι θα αντέξουν μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φθάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα.
Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι «αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας».
Οι ασθενείς –μεταξύ τους και παιδιά– και οι συγγενείς τους «δεν έχουν να φάνε και να πιουν», προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.
Οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που άνοιξαν για διάστημα τριών ωρών χθες το απόγευμα οι εμπόλεμες πλευρές δεν άλλαξαν τα δεδομένα – εξάλλου, ακόμα και το διάστημα αυτό δεν σταμάτησαν οι εκρήξεις και τα πυρά στο Χαρτούμ.
Διεθνής ανησυχία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας» των συμμάχων για τις συγκρούσεις στο Σουδάν καθώς και η κοινή άποψη ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο Μπλίνκεν, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί στενές διαβουλεύσεις για τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και διαβουλεύσεων με τους εταίρους στον αραβικό κόσμο και την Αφρική καθώς και με ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Υπάρχει κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας για τη σύγκρουση, τη βία που συνεχίζεται στο Σουδάν. Την απειλή που τίθεται για τους αμάχους, για το σουδανικό έθνος και πιθανόν ακόμα και για την περιοχή», δήλωσε.
«Και επίσης η ισχυρή άποψη μεταξύ όλων των εταίρων μας για την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και επιστροφή στις συνομιλίες –συνομιλίες που ήταν πολλά υποσχόμενες στο να θέσουν το Σουδάν σε πορεία προς την πλήρη μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση», δήλωσε.
Τις θέσεις αυτές απηχούν επίσης οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι: «Εντέλει, το άμεσο μέλλον βρίσκεται στα χέρια των στρατηγών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση και τους καλούμε να βάλουν πρώτα την ειρήνη, να δώσουν τέλος στις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κλέβερλι.
Σοκάρουν οι μαρτυρίες των ομογενών
Ταυτόχρονα, και ενώ ώρα με την ώρα αυξάνεται δραματικά ο αριθμός νεκρών και τραυματιών, έντονη είναι η ανησυχία για τους Έλληνες ομογενείς που ζουν στη χώρα. Ήδη η ομογένεια του Σουδάν, μετρά δύο τραυματίες από τις συγκρούσεις, ενώ τα περισσότερα μέλη της είναι εγκλωβισμένα στα σπίτια τους. Μία από τους εγκλωβισμένους ομογενείς, που δήλωσε ότι βρίσκεται μέσα στη Μητρόπολη από τις 09.30 το πρωί του Σαββάτου, η Αλεξάνδρα Καλημέρη, σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου ασφαλές να βγουν.
«Έξω είναι πολύ χάλια», είπε η ίδια στον Alpha και συμπλήρωσε: «Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Γιατί χτυπάνε την πόρτα της Μητρόπολης». Άλλη Ελληνίδα εγκλωβισμένη στο Χαρτούμ υπογράμμισε ότι, «πυροβολούν συνέχεια. Από τις 9:30 το πρωί χθες, μέχρι σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή. Είμαστε στο κέντρο, εκεί όπου είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό ακούγονται οι πυροβολισμοί τόσο δυνατά. Δηλαδή εμείς, με λίγα λόγια πεθαίνουμε. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε».
«Μέριμνά μας, να μην υπάρξουν άνθρωποι που θα βρεθούν σε κίνδυνο»
Για την κατάσταση, μίλησε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο εκπρόσωπος της πρεσβείας του Καΐρου, η οποία και διαχειρίζεται την κατάσταση στου Σουδάν, Ηλίας Γαλάνης.
Ο ίδιος, αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας των δύο τραυματιών, σημειώνοντας ότι, «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι βρίσκονται στο νοσοκομείο και δε διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Φαντάζομαι ότι θα έχουν την πρέπουσα ιατρική μέριμνα και μεταχείριση». Όπως υπογράμμισε ο κ. Γαλάνης, «από την πρώτη στιγμή η πρεσβεία στο Κάιρο, με εντολή του υπουργού κ. Δένδια και με συντονισμένες ενέργειες, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Σουδάν, τον επίτιμο πρόξενο στη χώρα και την εθνική αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής επιτροπής, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και συντονισμός, με άξονα την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Να μην υπάρξουν άνθρωποι οι οποίοι θα βρεθούν σε κίνδυνο. Για αυτό έχουν δοθεί οι οδηγίες να παραμείνουν εκεί όπου βρίσκονται ασφαλείς και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, μέχρι να κοπάσουν οι ταραχές. Και να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».
Ο ίδιος τόνισε ότι, και λόγω Πάσχα, είναι δύσκολο να έχουν ακριβή αριθμό των ομογενών που βρίσκονται, αυτές τις μέρες στο Σουδάν. «Υποθέτουμε ότι είναι περίπου 60 αλλά, κάποιοι έχουν φύγει και λόγω εορτών του Πάσχα», είπε, ενώ δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι τέσσερις Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι στην εκκλησία που χτυπήθηκε. «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες να υπάρχει μέριμνα από τους ανθρώπους μας, να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο, να παραμείνουν εκεί μέχρις ότου κοπάσουν οι ταραχές».
Τέλος, ο Ηλίας Γαλάνης τοποθετήθηκε και για το εάν, η πρεσβεία του Καΐρου είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο οι Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν, να ζητήσουν να φύγουν. «Νομίζω ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή γιατί η κατάσταση είναι ακόμα νωπή, οι ταραχές έχουν ξεσπάσει εδώ και πολύ λίγες ώρες. Έχουν γίνει ήδη εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα για κατάπαυση και για αυτοσυγκράτηση», σημείωσε.
- Σουδάν: Σοκάρουν οι μαρτυρίες των ομογενών - Τι λέει ο πρέσβης του Καΐρου που διαχειρίζεται την κατάσταση
- Τιμές πετρελαίου: Δε θα υπάρξει αποκλιμάκωση για μήνες, εκτιμούν καθηγητές πανεπιστημίου
- Με κακοκαιρία η επιστροφή των εκδρομέων - Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες
- Δολοφονείται ο Συνταγματάρχης Ψαρρός – Γιατί αν και ο ένοχος ομολόγησε, όλοι ακόμα και σήμερα κατηγορούν τον Βελουχιώτη
- Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις επιχειρήσεις «ζόμπι» - Πλησιάζει η ώρα της αποσωλήνωσης
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr