Σουδάν: Ανησυχητικές αναφορές για εγκλωβισμένους σε ελληνική εκκλησία - Πώς και γιατί ξεκίνησαν οι αιματηρές μάχες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Στη δίνη μια νέα βαθύτερης κρίσης είναι το Σουδάν μετά τις σφοδρές και πολύνεκρες μάχες που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της χώρας και άλλες περιοχές. Ο «πόλεμος» αυτός είναι το αποτέλεσμα ενός άγριου αγώνα για την εξουσία στο εσωτερικό της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Συγκρούσεις σημειώνονται σε καίρια στρατηγικά σημεία σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, καθώς μέλη μιας παραστρατιωτικής δύναμης - των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) - και οι στρατιώτες ήρθαν σε ρήξη.
Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί μεταξύ άλλων δύο Έλληνες ενώ τουλάχιστον 15 ακόμη φέρεται να είναι εγκλωβισμένοι. Οι τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας παντός Σουδάν και Ερυθραίας, κ. Σάββα, οι τραυματίες είναι 55 και 42 ετών αντίστοιχα.
Όπως είπε στο Open οι δύο Έλληνες έχουν τραυματιστεί στα πόδια, ο ένας μάλιστα έχει και τραύμα στο μάτι, χωρίς όμως να κινδυνεύει να χάσει την όρασή του. Βρίσκονται στο νοσοκομείο, αλλά δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί τους, καθώς αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο λόγω της κατάστασης που επικρατεί.
Ανησυχία για εγκλωβισμένους σε εκκλησία - Συγκλονιστική μαρτυρία ιερέα
Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Αλέξης Κουβέλης του Alpha ανέφερε πως είχε επικοινωνία με Έλληνες στο Σουδάν, η οποία διεκόπη απότομα. Ο ίδιος θεωρείται ότι έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική εκκλησία, που βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ, στο επίκεντρο της μάχης, τουλάχιστον 15 Έλληνες.
Μιλώντας στον Alpha ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, μίλησε για 15 εγκλωβισμένα άτομα στη Μητρόπολη, ενω την ίδια στιγμή, οι σφαίρες ακούγονταν να πέφτουν «βροχή», έξω από τον ναό!
«Εχουμε πρόβλημα. Εχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στους δύο έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας.
«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».
Το υπόβαθρο των συγκρούσεων
Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η κρίση;
Μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το Σουδάν διοικείται από ένα συμβούλιο στρατηγών και στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται δύο στρατιωτικοί.
Ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ουσιαστικά ο πρόεδρος της χώρας και ο αναπληρωτής του και ηγέτης της RSF (παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης) στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo, πιο γνωστός ως Hemedti.
Οι δυο τους έχουν διαφωνήσει σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η χώρα και την προτεινόμενη μετάβαση προς την πολιτική διακυβέρνηση, σύμφωνα με το BBC.
Ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής είναι σχετικά με τα σχέδια για την ενσωμάτωση των 100.000 ανδρών της RSF στον στρατό και ποιος θα ηγείται στη συνέχεια της νέας δύναμης.
Γιατί ξεκίνησαν το Μ. Σάββατο οι συγκρούσεις
Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά από μέρες έντασης, καθώς τα μέλη της RSF μετακινήθηκαν σε όλη τη χώρα, σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.
Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επιλύσουν την κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ.
Δεν είναι σαφές ποιος ξεκίνησε τους πυροβολισμούς το Μ. Σάββατο, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η σύγκρουση θα επιδεινώσει την ήδη ασταθή κατάσταση.
Διπλωμάτες έχουν παροτρύνει τις δύο πλευρές να σταματήσουν τα πυρά.
Τι είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF);
Οι RSF σχηματίστηκαν το 2013 και έχουν τις ρίζες τους στην περιβόητη πολιτοφυλακή Janjaweed που πολέμησε βάναυσα τους αντάρτες στο Νταρφούρ.
Έκτοτε, ο στρατηγός Dagalo δημιούργησε μια ισχυρή δύναμη που έχει παρέμβει σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη και ελέγχει ορισμένα από τα ορυχεία χρυσού του Σουδάν.
Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής περισσότερων από 120 διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2019.
Μια τόσο ισχυρή δύναμη εκτός του στρατού θεωρείται πηγή αστάθειας στη χώρα.
Γιατί είναι στην εξουσία ο στρατός;
Οι μάχες αυτές είναι το τελευταίο επεισόδιο της έξαρσης της έντασης που ακολούθησαν την απομάκρυνση του μακροχρόνιου προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019.
Προηγήθηκαν τεράστιες διαδηλώσεις με τον λαό να ζητά τον τερματισμό της σχεδόν τριετούς διακυβέρνησής του και ο στρατός πραγματοποίησε πραξικόπημα για να τον ξεφορτωθεί. Ωστόσο, οι πολίτες συνέχισαν να απαιτούν τη μετάβαση προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση.
Στη συνέχεια συγκροτήθηκε μια κοινή κυβέρνηση στρατού-πολιτών, η οποία όμως ανατράπηκε με νέο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Και από τότε η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο στρατηγών έχει ενταθεί.
Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε μια συμφωνία για την επιστροφή της εξουσίας στα χέρια των πολιτών, αλλά οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών απέτυχαν.
Τι μπορεί να συμβεί στη χώρα
Εάν οι αιματηρές μάχες συνεχιστούν, αυτό θα μπορούσε να κατακερματίσει περισσότερο τη χώρα και να επιδεινωθεί η πολιτική αναταραχή.
Οι διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να προωθήσουν την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση, θα προσπαθήσουν απεγνωσμένα να βρουν έναν τρόπο να πείσουν τους δύο στρατηγούς να συνομιλήσουν.
Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του Σουδάν θα είναι αυτοί που θα πρέπει να ζήσουν μια ακόμη περίοδο αβεβαιότητας.
Τουλάχιστον 56 οι νεκροί άμαχοι
Πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 56 άμαχοι και «δεκάδες» στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες, ενώ περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν πως παράθυρα έτριζαν και κτίρια ταρακουνιούνταν από τις εκρήξεις και πυρά συνεχίζουν να να ακούγονται σήμερα, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο αφού ξέσπασαν οι μάχες.
«Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων έφθασε τους 56», ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, ανεξάρτητη οργάνωση, μέρος του δημοκρατικού κινήματος στην αφρικανική χώρα, κάνοντας επίσης λόγο για «δεκάδες θανάτους» μελών των δυνάμεων ασφαλείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό αυτή τη στιγμή.
Η Επιτροπή καταμέτρησε τουλάχιστον 600 τραυματίες, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ επισήμανε ότι πολλά από τα θύματα δεν κατέστη δυνατό να διακομιστούν σε νοσοκομεία, εξαιτίας των δυσκολιών στις μετακινήσεις που προκαλούν οι συγκρούσεις.
Νωρίτερα, η Ένωση Σουδανών Γιατρών, άλλη οργάνωση των επαγγελματιών του κλάδου, έκανε λόγο για «27 νεκρούς», ανάμεσά τους δύο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, και 170 τραυματίες.
- Σουδάν: Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στη χώρα - Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα - Στους 56 οι νεκροί
- Πού γιορτάζουν το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί - Οι ευχές και τα μηνύματά τους για την Ανάσταση
- Χρήσιμες οδηγίες του ΕΟΔΥ για το πασχαλινό τραπέζι - Τι πρέπει να προσέξουμε με τα αυγά και το κρέας
- Απίστευτο περιστατικό στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί χτύπησαν λάθος πόρτα και σκότωσαν έναν αθώο - Στη δημοσιότητα βίντεο ντοκουμέντο
- Ακίνητα: Μεταβιβάσεις «εξπρές» με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο - Οδηγός για την πλατφόρμα και δικαιολογητικά
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr