Ο Νετανιάχου στριμωγμένος στη γωνία: Τι θα μπορούσε να ενώσει ξανά την κατακερματισμένη χώρα - Ανησυχία για την Παλαιστίνη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφασή του να καθυστερήσει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την αποδυνάμωση του δικαστικού συστήματος της χώρας, επικαλέστηκε τη βιβλική ιστορία της Κρίσης του Σολομώντα, όπου ο βασιλιάς έπρεπε να αποφασίσει μεταξύ δύο γυναικών, οι οποίες ισχυρίζονταν ότι ήταν μητέρες ενός παιδιού.
Πριν από την ομιλία του Νετανιάχου, οι υποστηρικτές της δικαστικής αναθεώρησης είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους μετά από εκκλήσεις πολιτικών της δεξιάς, κάτι που επέτρεψε στον πρωθυπουργό να κάνει την ομιλία του, καθώς διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές συγκεντρώνονταν ταυτόχρονα για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες.
«Ακόμη και σήμερα, και οι δύο πλευρές στην εθνική διαμάχη ισχυρίζονται ότι αγαπούν το μωρό -την αγάπη για τη χώρα μας», είπε ο Νετανιάχου. «Έχω επίγνωση της τεράστιας έντασης που δημιουργείται μεταξύ των δύο στρατοπέδων, μεταξύ των δύο τμημάτων του λαού, και παρακολουθώ με προσοχή την επιθυμία πολλών πολιτών να ανακουφιστεί αυτή η ένταση».
Η χρονική συγκυρία της ομιλίας ήταν πιθανότατα σκόπιμη και αποσκοπούσε στο να δώσει στην πολύ καθυστερημένη ομιλία του Νετανιάχου ένα ευνοϊκό σκηνικό -δύο ανταγωνιστικά στρατόπεδα να επιδεικνύουν την αγάπη τους για τη χώρα, δήλωσε ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου στα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος υπηρέτησε τον πρωθυπουργό για εννέα χρόνια.
Η στρατηγική του Νετανιάχου βασιζόταν πάντα σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, είπε ο Μπουσίνσκι, γεγονός που καθιστά μερικές φορές δύσκολη την πρόβλεψη της επόμενης κίνησής του.
Αβεβαιότητα για το μέλλον του Ισραήλ
Άλλοι αναλυτές λένε ότι η στρατηγική του πρωθυπουργού φέρνει αβεβαιότητα στο μέλλον του Ισραήλ, σύμφωνα με το CNN.
«Παίζει το παιχνίδι», δήλωσε ο Γκίντεον Ραχάτ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. «Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί, και αυτό είναι το πρόβλημα... Δεν υπάρχει βεβαιότητα στο Ισραήλ, στο ισραηλινό σύστημα, και δεν είμαι σίγουρος ότι δεν είναι ευχαριστημένος γι' αυτό».
Ο Μπουσίνσκι λέει ότι αν ήταν στο χέρι του Νετανιάχου θα είχε πατήσει φρένο στη δικαστική αναμόρφωση εδώ και πολύ καιρό, καθώς δεν ήταν ένας από τους κύριους στόχους της ηγεσίας που διακήρυξε κατά την έναρξη της έκτης θητείας του ως πρωθυπουργός.
Επιμένει σε αυτό, διότι από αυτό εξαρτάται η επιβίωση του συνασπισμού του. Αλλά τώρα, αναλυτές λένε ότι έχει στριμωχτεί στη γωνία μεταξύ του κατευνασμού των διαδηλωτών και της διατήρησης της κυβέρνησής του.
Πριν ο Νετανιάχου ανακοινώσει την αναβολή, το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ έβγαλε τα νέα, σημειώνοντας ότι μέρος της συμφωνίας για την αναβολή ήταν η δημιουργία μιας Εθνικής Φρουράς. Αυτό προκάλεσε συναγερμό, με ορισμένους να εικάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Μπεν Γκβίρ, ο οποίος έχει εξτρεμιστικό παρελθόν, είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του πολιτοφυλακή.
Η Ντιάνα Μπούττου, μια δικηγόρος και πρώην εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε την Τρίτη στο CNN ότι η τοποθέτηση του Μπεν Γκβίρ επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς είναι «ισοδύναμη με το να βάζεις την αλεπού επικεφαλής σε κοτέτσι».
Ο Μπεν Γκβίρ έσπευσε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με το νέο σώμα. «Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: δεν υπάρχει προσωπικός στρατός και δεν υπάρχουν πολιτοφυλακές», ανέφερε σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του στο Telegram.
Ο Μπουσίνσκι υποβάθμισε τη σημασία της Εθνικής Φρουράς, λέγοντας ότι είναι «ένα βραβείο παρηγοριάς» για τον Μπεν Γκβίρ, «ένα βραβείο για τους χαμένους».
Τι ακολουθεί;
Ο πρωθυπουργός είναι τώρα αντιμέτωπος με πολύ λίγες επιλογές, λένε οι αναλυτές. Εάν συνταχθεί με τον συνασπισμό του και ψηφίσει την αναθεώρηση, οι σαρωτικές διαμαρτυρίες και οι απεργίες θα συνεχιστούν. Αν τραβήξει το φρένο, ο συνασπισμός του θα μπορούσε να καταρρεύσει.
Το μόνο περιθώριο που έχει ο Ισραηλινός ηγέτης, λένε οι αναλυτές, είναι αν οι διαπραγματευτές καταλήξουν σε ένα μετριοπαθές νομοσχέδιο για το σχέδιο δικαστικής αναθεώρησης κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπής της Κνέσετ, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου, και όπου οι παραχωρήσεις προς τα δεξιά μέλη του συνασπισμού του δεν θα πρέπει να είναι πολύ ακραίες.
Ο Νετανιάχου μπορεί επίσης να ελπίζει ότι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση θα αναβληθεί προς το παρόν.
«Νομίζω ότι ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να ξεφύγει από αυτό το πράγμα, ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα χαλαρώσουν σταδιακά», δήλωσε ο Μπουσίνσκι, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί που είχαν απειλήσει να παραιτηθούν σε περίπτωση που το νομοσχέδιο δεν προχωρούσε, έχουν όλοι παραμείνει στις θέσεις τους.
Τι θα μπορούσε να ενώσει και πάλι την κατακερματισμένη χώρα
Αναλυτές λένε, ωστόσο, ότι αυτό που θα μπορούσε να ενώσει και πάλι την κατακερματισμένη χώρα και να κάνει την κοινή γνώμη να συσπειρωθεί πίσω από την κυβέρνηση είναι μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια, είτε από τις γειτονικές χώρες είτε μέσω της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους.
Μια κρίση ασφαλείας θα επαναπροσανατολίσει την προσοχή της κυβέρνησης, δήλωσε ο Γιοχανάν Πλέσνερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, είτε αυτή προκύψει από σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, είτε από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ στον Λίβανο είτε από άλλους.
«Κάποιοι πίστευαν ότι αν υπήρχε μια κρίση ασφαλείας, τότε ο Νετανιάχου θα σωζόταν», είπε ο Μπουσίνσκι.
Οι Παλαιστίνιοι «πληρώνουν για άλλη μια φορά το τίμημα»
Οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν τη διαδικασία με ανησυχία εν μέσω φόβων ότι θα πληρώσουν το τίμημα των παραχωρήσεων του Νετανιάχου προς τα δεξιά μέλη του συνασπισμού με ιστορικό αντιπαλαιστινιακής ρητορικής.
«Βλέπουμε ότι οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν για άλλη μια φορά το τίμημα για τις εκλογικές επιλογές του Ισραήλ», δήλωσε η Μπούττου. «Μπορεί να επικρατεί ηρεμία στους δρόμους του Τελ Αβίβ... αλλά για τους Παλαιστίνιους, η πραγματικότητα παραμένει η ίδια».
Το πώς θα ενεργήσει ο Νετανιάχου παραμένει αβέβαιο και δεν είναι όλοι αισιόδοξοι ότι η περίοδος των διακοπών θα αποφέρει οποιαδήποτε συναίνεση ή μετριοπάθεια στη στάση του.
«Δεν έχω εντοπίσει καμία ένδειξη που να μου λέει ότι ο πρωθυπουργός εισέρχεται πραγματικά στις διαπραγματεύσεις με έντονο ενδιαφέρον για την επίτευξη συναίνεσης... συμπεριλαμβανομένων των περιεχόμενων σε βασικές πτυχές της δικαστικής αναθεώρησης», δήλωσε ο Πλέσνερ.
Ο Πλέσνερ σημειώνει, ωστόσο, ότι ο Νετανιάχου και το κόμμα του βγήκαν «πολιτικά τραυματισμένοι» από τους τελευταίους μήνες, χάνοντας όχι μόνο τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη στα μάτια του ισραηλινού λαού, αλλά και στα μάτια των δικών του ψηφοφόρων.
«(Ήταν) μια δραματική υπονόμευση της πολιτικής τους δύναμης και της πολιτικής τους στάσης», είπε.
- «Σκοτεινά τούνελ, τυφλά σημεία, επικίνδυνες γέφυρες»: Συνθήκες απόλυτης εγκατάλειψης στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Φλώρινα
- «Αμοιβή για το κάθε κεφάλι» και «βίντεο από τα θύματα»: Στο «φως» οι διάλογοι των τρομοκρατών που σχεδίαζαν επίθεση στην Αθήνα
- Αλλάζει γραμμή το υπουργείο Μεταφορών: Μπαράζ συναντήσεων με εργαζόμενους υπό το βάρος της τραγωδίας – Ο σχεδιασμός για προσλήψεις
- Ανησυχούν οι αστρονόμοι: Τερατώδης έκρηξη ακτίνων «γ» διαπέρασε τη Γη - Η μεγαλύτερη από την αρχή του πολιτισμού
- Σπάνιο ροζ διαμάντι βγαίνει σε δημοπρασία στις ΗΠΑ – Εκτιμάται ότι θα πωληθεί σε αστρονομικό ποσό
- Ζήτηση ρεκόρ για το 5ετές ομόλογο - Στα 15 δισ. η προσφορά κεφαλαίων με επιτόκιο στο 3,9%
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr