Formula1 - Κραυγή αγωνίας από αδελφό εκτελεσθέντος στη Σαουδική Αραβία: Μας σκοτώνουν – Το Grand Prix νομιμοποιεί μαζικές δολοφονίες αθώων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Οι βρυχηθμός των θηρίων της Φόρμουλα1 σκεπάζει τον θρήνο των αθώων – Δριμύ κατηγορώ κατά της Σαουδικής Αραβίας από αδελφό εκτελεσθέντος: «Μας σκοτώνουν»!
Ποιος νοιάζεται αν πέφτουν κεφάλια στη Σαουδική Αραβία (κυριολεκτικά); Το χρήμα να κινείται και τα πανάκριβα αυτοκίνητα της Φόρμουλα1 να προκαλούν ενθουσιασμό. Για ανθρώπινα κεφάλια θα μιλούμε τώρα; Εδώ υπάρχει χρήμα πολύ! Αδελφός, προσφάτως εκτελεσθέντως από το απάνθρωπο καθεστώς, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ με επιστολή του σε ισχυρό παράγοντα της Φόρμουλα1.
Σε λίγες ώρες τα άλογα, όχι τα Αραβικά, αλλά εκείνα τα πιο γρήγορα του κόσμου, των μονοθέσιων της Φόρμουλα1 θα καλπάσουν στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και τα μάτια των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα στραφούν στην πιο γρήγορη πίστα του κόσμου, όπου όμως ο λαός... βραδυπορεί.Ο αδερφός ενός άνδρα που εκτελέστηκε από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι, κατηγόρησε τη Φόρμουλα 1 ως συνένοχο σε «ειδεχθή εγκλήματα», που διαπράττονται από το κράτος, το οποίο, όπως διατείνεται χρησιμοποιεί τη λάμψη των αγώνων αυτοκινήτου για κρύψει πίσω της μια ολοένα και πιο καταπιεστική συμπεριφορά απέναντι στους αντιφρονούντες.
Όταν τα πολύχρωμα μονοθέσια της Φόρμουλα1 βάλουν μπρος τις μηχανές τους στην πίστα της Τζέντα αύριο, θα έχει περάσει κάτι περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που το σκληρό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσε 81 άνδρες μέσα σε μια μέρα, λίγες ώρες πριν από το περσινό Grand Prix.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δια της Μισέλ Μπασελέ, ανέφερε ότι ο ΟΗΕ πίστευε ότι, από τους 81 που καταδικάστηκαν για «τρομοκρατία», οι 41 ήταν μέλη σιιτικής μειονότητας, που είχαν πάρει μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ζητώντας πιο ανθρώπινη μεταχείριση. Ο Μουσταφά αλ Χαγιάτ ήταν ένας από τους 81 άνδρες. Την Πέμπτη που μας πέρασε, ο αδερφός του Γιασέρ αλ Χαγιάτ έγραψε στον διευθύνοντα σύμβουλο της F1, Στέφανο Ντομενικάλι, βεβαιώνοντας τον ότι ο αδελφός του είχε εκτελεστεί μόνο και μόνο για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και υποστήριξε ότι η παρουσία της F1 στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας λύνει τα χέρια στις Αρχές να ενεργούν απάνθρωπα και βάναυσα.
Η σιωπή είναι συνενοχή
«Χρησιμοποιούν το δημοφιλές θέαμα για να αποσπάσουν την προσοχή από τη δολοφονία του αδελφού μου και εκατοντάδων άλλων», έγραψε ο Αλ Χαγιάτ. «Το γκραν πρι που παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο νομιμοποιεί αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα. Η σιωπή είναι συνενοχή. Έτσι, το καθεστώς σκεπάζει με τη λάμψη της Φόρμουλα1 τις φρικαλεότητες του και καταστέλλει τις εκκλήσεις για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Εάν θέλετε πραγματικά η Φόρμουλα 1 να είναι παράγοντας αλλαγής, αντί για εργαλείο στα χέρια σκληρών δικτατόρων, παρακαλούμε σταματήστε να σιωπάτε».
Ο Ντομενικάλι μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής του Αλ Καγιάτ και τόνισε ότι: «…η F1 θα μπορούσε να επηρεάσει τις όποιες θετικές αλλαγές στα σληρά καθεστώτα, ασκώντας την ήπια ισχύ της. Η F1 έχει ισχύ! Βρισκόμαστε εκεί και παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα», είπε ο Ντομενικάλι. «Εκείνο που έχω μάθει τόσα χρόνια είναι ότι αν θέλεις να σε σέβονται, άτομα που σκέφτονται διαφορετικά από εσένα, ο καλύτερος τρόπος είναι να μην τους ασκείς πίεση», κατέληξε ο ισχυρός άνδρας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Ωστόσο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει τεκμηριώσει τις καταγγελίες για «βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων αντιφρονούντων» από την ημέρα που ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ορίστηκε διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, από τον πατέρα του, και από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός (2022).
Ο Μουσταφά αλ Χαγιάτ δεν ζει πλέον στη Σαουδική Αραβία και όπως δηλώνει η ζωή του θα κρεμόταν από μια κλωστή αν είχε γράψει την επιστολή όσο ήταν ακόμα εκεί.
«Πρόκειται για ένα καθεστώς που σκοτώνει τον λαό του με απόλυτη μυστικότητα», έγραψε. Η σιωπή διεθνών φορέων όπως η Φόρμουλα 1 επιτρέπει αυτή τη βία. Η συνεργασία της Φόρμουλα 1 με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας συνέπεσε και επιτάχυνε τις διαδικασίες των εκτελέσεων». Αυτό υποστηρίχθηκε από τη Μάγια Φόα, τη διευθύντρια της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Reprieve.
«Ο αγώνας αυτού του Σαββατοκύριακου γίνεται σε εποχή που οι εκτελέσεις αυξάνονται ξανά. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άνθρωποι», είπε η Φόα. «Αυτό δείχνει πόσο απροκάλυπτο έχει γίνει το καθεστώς του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που έχει ως σύμμαχο τη σιωπή της F1. Είναι ένα καθεστώς που σκοτώνει διαδηλωτές της δημοκρατίας, αθώα παιδιά και κάθε φορά που η F1 δίνει λάμψη στο Βασίλειο, το γεγονός αποκρύπτεται και η επόμενη μαζική εκτέλεση βρίσκεται πιο κοντά».
Πέρυσι ο αγώνας στη Τζέντα δεν επισκιάστηκε μόνο από τις μαζικές εκτελέσεις, αλλά και από μια πυραυλική επίθεση των ανταρτών Χούτι της Υεμένης σε εγκατάσταση άντλησης πετρελαίου που βρισκόταν κοντά στην πίστα. Οι οδηγοί σκέφτηκαν να μποϊκοτάρουν το Grand Prix, αλλά πείστηκαν να παραμείνουν έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους από τη F1 και την κυβέρνηση.
Ο Λιούις Χάμιλτον έχει δηλώσει ότι δεν αισθάνεται άνετα να αγωνίζεται στη Σαουδική Αραβία. Πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν στο Μπαχρέιν, ο Χάμιλτον επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η F1 είχε «καθήκον» να λειτουργεί θετικά σε ανάλογες περιπτώσεις και επέμεινε ότι το άθλημα με την δύναμη που έχει - οικονομική και γόητρο - έπρεπε να κάνει περισσότερα.
Ο Μουσταφά αλ Χαγιάτ απηχούσε τα λόγια του Χάμιλτον στην έκκλησή του προς τον Ντομενικάλι: «Ο μόνος τρόπος για να επιφέρουμε την αλλαγή είναι να πιέσουμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να τερματίσουν αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Φόρμουλα 1 έχει την ευκαιρία να το κάνει αυτή την εβδομάδα και σας παρακαλώ να μην τη χάσετε», έγραψε.
«Την λαμβάνουμε υπ’ όψη πολύ σοβαρά»...
Όταν ζητήθηκε να σχολιάσει την επιστολή, ένας εκπρόσωπος της F1 απάντησε: «Την λαμβάνουμε υπ’ όψη πολύ σοβαρά και έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα θέματα σε όλους τους εταίρους και τις χώρες που επισκεπτόμαστε, οι οποίες δεσμεύονται να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε περήφανοι για όλες τις συνεργασίες μας και ανυπομονούμε να τις αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια».
Η πίστα της Τζέντα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στο πρόγραμμα της Φόρμουλα 1 και είναι γνωστή ως η «γρηγορότερη πίστα» για τα μονοθέσια. Μακριά από την πίστα και τους βρυχηθμούς των θηρίων της τεχνολογίας βρυχώνται τα θηρία του καθεστώτος: η απόλυτη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας περιορίζει σχεδόν όλα τα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες! Ο Τύπος και γενικά όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι απόλυτα ελεγχόμενα, η μουσική σε δημόσιους χώρους είναι σχεδόν απαγορευμένη, τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται ασύστολα. Πολλές γυναίκες είναι «αιχμάλωτες» των ανδρών συγγενών τους. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία , οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους βασανίζουν και κακομεταχειρίζονται κρατούμενους για να αποσπάσουν ομολογίες, που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους. Η θανατική ποινή επιτρέπεται στη Σαουδική Αραβία για εγκλήματα όπως βιασμός, φόνος, αποστασία, εξέγερση, μαγεία, ένοπλη ληστεία, μοιχεία και διακίνηση ναρκωτικών.
Αποκεφαλισμοί και βασανιστήρια
Στις 23 Απριλίου 2019, η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε μαζικές εκτελέσεις 37 φυλακισμένων που είχαν καταδικαστεί. κυρίως. με βάση ομολογίες που είχαν ληφθεί υπό βασανισμούς ή γράφτηκαν από τους βασανιστές του κατηγορούμενου. Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες ανήκαν στη σιιτική μειονότητα της χώρας. Στις 15 Αυγούστου του 2022, η Washington Post έγραψε ότι η Σαουδική Αραβία έχει εκτελέσει 120 άτομα τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου! Τον Νοέμβριο του 2022, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε σχεδόν 17 άτομα μέσα σε λίγες μέρες, συμπεριλαμβανομένων 7 Σαουδαράβων και 10 ξένων υπηκόων.
Οι εκτελέσεις έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, όπου οι περισσότεροι αποκεφαλίστηκαν με ξίφη και οι υπόλοιποι πυροβολήθηκαν. Οι σοροί δεν επιστράφηκαν στις οικογένειές τους. Ο αριθμός των εκτελέσεων το 2022 αυξήθηκε σε τουλάχιστον 137, αριθμός που ήταν μεγαλύτερος από το σύνολο του 2020 και του 2021 μαζί. Στις αρχές του Μαρτίου του 2023, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσε 11 άτομα μέσα σε μόλις 8 ημέρες. Η καταδίκη ενός παιδιού σε θάνατο απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου χωρίς παρέκκλιση σε καμία περίπτωση, αλλά κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη Σαουδική Αραβία.
Κι εκεί, σε τέτοιους τόπους όπου η ανθρώπινη κοστίζει έχει όση αξία έχει ένας κόκκος άμμου από τις απέραντες ερήμους, μεγάλες διεθνείς Ομοσπονδίες, όπως η FIFA ή η FIA κλείνουν αφτιά και μάτια και μετρούν πετροδολάρια. Και αυτοί γνωρίζουν καλά τους δυο κανόνες της επιτυχίας: Κανόνας πρώτος: ποτέ μη αφήνεις να χαθούν χρήματα. Κανόνας δεύτερος: ποτέ μην ξεχνάς τον πρώτο κανόνα! Ό,τι κι αν γίνει! «Πολλά και ανόσια περί το των πολλών νόμισμα γέγονε»...
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr