Το φάντασμα του Πούτιν πλανάται πάνω από την Τιφλίδα: Γιατί οι Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους - Όλα τα σενάρια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Αν περπατήσει κανείς σήμερα στους κεντρικούς- και όχι μόνο- δρόμους της Τιφλίδας θα «πέσει» πάνω σε αναρίθμητα γκράφιτι κατά του Πούτινπου γέμισαν οι τοίχοι των κτιρίων από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, αντιδρώντας στην ρωσική εισβολή. Από την άλλη μεριά τα εστιατόρια και τα καφέ της κεντρικής Λεωφόρου της Γεωργιανής πρωτεύουσας Shardeni Street σφύζουν από Ρώσους οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και τους ντόπιους εξαιτίας της μετανάστευσης χιλιάδων Μοσχοβιτών που ήθελαν να αποφύγουν την επιστράτευση και βρήκαν καταφύγιο στην μικρή χώρα των περίπου 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων στον Νότιο Καύκασο. Την ίδια ώρα αν πάρει κανείς ταξί στην Τιφλίδα θα παρατηρήσει ότι η πλειοψηφία των οδηγών έχουν την ουκρανική σημαία στο ταμπλό του αυτοκινήτου τους. Κρατώντας σημαίες με τα χρώματα τη Ουκρανίας αλλά και της ΕΕ χιλιάδες Γεωργιανοί διαδήλωσαν τις προηγούμενες μέρες, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω ένα νομοσχέδιο που οι επικριτές, το αποκαλούσαν «ρωσικό νόμο» ο οποίος θα περιόριζε την ελευθερία του Τύπου και θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Γεωργίας να γίνει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.
Οι εικόνες αντίθεσης που συναντά κανείς σήμερα στη Γεωργία αποτυπώνει και τον φόβο των περισσότερων Γεωργιανών για μια ενδεχόμενη προσέγγιση με τη Ρωσία αλλά και έναν πιθανό εκτροχιασμό από τον ευρωπαϊκό δρόμο.
Ο φόβος μιας ενδεχόμενης προσέγγισης με την Ρωσία
Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία αναμιγνύεται άμεσα στην εσωτερική πολιτική της Γεωργίας, οι διαδηλωτές υποστήριζαν ότι ο νόμος είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση έχει κλίνει όλο και περισσότερο προς τη Μόσχα και μακριά από τη Δύση. Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» εξάλλου δεν έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία, ακολουθώντας τη Δύση. Την ίδια ώρα, όμως, η Γεωργία έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας οδός διαμετακόμισης για τα δυτικά εμπορεύματα που ταξιδεύουν στη Ρωσία, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.
«Εκτιμώ ότι η προώθηση του λεγόμενου ‘ρωσικού νόμου’ είναι η αφορμή και όχι η πραγματική αιτία. Η αιτία φαίνεται να είναι η μακροχρόνια παραμονή του κυβερνητικού συνασπισμού που υπάρχει από το 2012. Το ‘Γεωργιανό Όνειρο’ είναι ένα κόμμα εξουσίας, έχει μέσα διαφορετικές ομάδες αλλά είναι ένα φιλοδυτικό κόμμα. Το υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες και το Πατριαρχείο της Τιφλίδας παρά τα αντίθετα λεγόμενα από την δεξιόστροφη αντιπολίτευση. Δεν βλέπω ότι είναι ιδεολογικό το πρόβλημα. Βλέπω ότι είναι μια σύγκρουση στο πολιτικό σύστημα και αποτελεί μια ευκαιρία για την αντιπολίτευση να υπονομεύσει την κυβερνητική σταθερότητα. Στο πολιτικό σύστημα της Γεωργίας συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει δυτικόστροφος προσανατολισμός. Στο εσωτερικό της χώρας, όμως, υπάρχουν εκτεταμένα φαινόμενα πελατειακού κράτους, νεποτισμός και διαφθορά. Και πιθανόν αυτά τα ζητήματα να πυροοδότησαν και τις διαδηλώσεις, Δεν είναι τυχαίο ότι στις εκθέσεις που έχει κάνει η ΕΕ για την Γεωργία υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχύσει το αίσθημα του κράτους δικαίου και να επιταχύνει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις» τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ και ειδικός σε θέματα Ευρασίας Μάνος Καραγιάννης.
Το φάντασμα του Πούτιν
Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο μεγαλύτερος φόβος των Γεωργιανών είναι να μην ξαναγίνει ένας πόλεμος με τη Ρωσία. «Το 2008, το Κρεμλίνο έστειλε δυνάμεις στη Γεωργία για να υποστηρίξει δύο αποσχισμένες περιοχές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε αργότερα ως ανεξάρτητα κράτη. Η Μόσχα εξακολουθεί να διατηρεί τα στρατεύματά της εκεί, δίνοντας στο Κρεμλίνο de facto διοίκηση περίπου του 20% του εδάφους της Γεωργίας. Οπότε το φάντασμα του Πούτιν πλανάται ακόμη πάνω από τον Καύκασο».
Δεν βλέπουν με καλό μάτι την μετανάστευση φυγόστρατων Ρώσων στην Τιφλίδα οι Γεωργιανοί
Ο φόβος ενισχύεται ακόμη περισσότερο μετά και την αθρόα προσέλευση Ρώσων στην Γεωργία οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο εκεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται βίζα για να αγοράσουν ένα ακίνητο ή να ανοίξουν μια επιχείρηση στην Τιφλίδα. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 Ρώσοι έχουν μεταναστεύσει στην Γεωργία τον τελευταίο χρόνο.
Ενδεικτικό είναι ότι η άφιξη των Ρώσων μπορεί να δυνάμωσε οικονομικά την χώρα, ενισχύοντας το εθνικό νόμισμα, οι Γεωργιανοί, όμως, δεν είδαν βελτίωση στην τσέπη τους. Αντίθετα είδαν το κόστος της ενέργειας να εκτοξεύεται, ακολουθώντας τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς ενώ το μπαράζ αγορών ακινήτων από Ρώσους, αύξησε τις τιμές προκαλώντας την δυσφορία των Γεωργιανών.
Το σενάριο υποστήριξης του πρώην προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι
Πίσω από τις τελευταίες μαζικές διαδηλώσεις μπορεί να βρίσκεται και μια προσπάθεια υποστήριξης του πρώην πρόεδρο της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι ο οποίος προέρχεται από την αντιπολίτευση.
«Κάποια στιγμή έφυγε από την Γεωργία και έγινε κυβερνήτης στην Ουκρανία. Μπορεί να υποκρύπτεται και μια υποστήριξη στο πρόσωπό του από τους διαδηλωτές» εκτιμά ο κ. Καραγιάννης.
Η κακή μεταχείριση που επιφυλάσσει η νυν κυβέρνηση στον πρώην πρόεδρο της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είναι στη φυλακή και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο εξαιτίας δηλητηρίασης με τοξικές ουσίες όπως καταγγέλλει ο ίδιος μπορεί να δικαιολογεί και τις ανησυχίες των διαδηλωτών. Ο Σαακασβίλι ως πρόεδρος ήταν εξάλλου στο στόχαστρο του Πούτιν και τον είχε απειλήσει το 2008 ότι θα τον κρεμούσε.
Το ευρωπαϊκό όνειρο
Σε κάθε περίπτωση η Γεωργία, υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στις 3 Μαρτίου 2022, μια εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ΕΕ, ωστόσο, απέρριψε την αίτηση ενώ ενέκρινε τις υποψηφιότητες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Η απόρριψη θεωρήθηκε ευρέως ως συνέπεια της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης υπό την ηγεσία του κόμματος του ‘Γεωργιανού Ονείρου’ Σύμφωνα με τιις περισσότερες δημοσκοπήσεις, πάνω από το 80% των Γεωργιανών υποστηρίζει την ενσωμάτωση στην ΕΕ, η οποία κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της Γεωργίας.
- Βαρουφάκης: Δεν ήταν αναρχικοί ή αριστεριστές, αλλά μπράβοι της νύχτας - Η πρώτη ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του ΜΕΡΑ25 μετά την επίθεση
- Φταις Κυριάκο Μητσοτάκη εσύ και ουδείς άλλος - Γι' αυτό σε ψήφισαν για να φτιάξεις ό,τι οι άλλοι αμέλησαν όχι για να τους χρησιμοποιείς ως άλλοθι
- Χατζηδάκης για Τέμπη: Ο ΟΣΕ είναι δύο-τρεις φορές χειρότερο πρόβλημα από την Ολυμπιακή
- Time Out: Ποιοι είναι οι 14 πιο υποτιμημένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί στον κόσμο - Το ελληνικό νησί ανάμεσά τους
- ΑΑΔΕ: Ενας στους τρεις «έσβησε» φόρους και πρόστιμα με προσφυγή στην εφορία το 2022
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr