DW: Νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διάθεση για αποκλιμάκωση; Tι θα αλλάξει μετά τον φονικό σεισμό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μετά από χρόνια έντασης στις διμερείς σχέσεις, ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, η οποία μετρά τουλάχιστον 44.000 νεκρούς και ολικές καταστροφές σε κάποιες από τις πληγείσες πόλεις, φάνηκε να ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εκτός από τους Έλληνες διασώστες, που με ανιδιοτέλεια βρέθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές, η αγκαλιά του Νίκου Δένδια στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μπορούσε σημειολογικά να υποδεικνύει διάθεση για αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές.
Ο υπεύθυνος προγραμμάτων στο παράρτημα του γερμανικού Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν των Φιλελευθέρων στη Σόφια, Αρέτ Ντεμιρτζί, σημειώνει, στη Deutsche Welle ότι, «αν έχει κάτι θετικό αυτός ο σεισμός, είναι ότι πολλές χώρες έστειλαν βοήθεια στην Τουρκία, μεταξύ αυτών χώρες με τις οποίες η Τουρκία είχε προβληματικές σχέσεις, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αρμενία». Ο ίδιος ασχολείται εδώ και χρόνια με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάθος. Πρόσφατα, ο Ντεμιρτζί συντόνισε στο Βερολίνο ένα δημοσιογραφικό πρόγραμμα του ίδιου ιδρύματος, πολύτιμο για τον ευρύτερο ελληνοτουρκικό διάλογο. Σε αυτό συμμετείχαν δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και ειδικοί από την Ελλάδα και την Τουρκία. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, στη δύσκολη συγκυρία, λίγες ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό. Ο ερευνητής μοιράστηκε με τη DW τις εκτιμήσεις του για τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια νέα αρχή καλών σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας αλλά από την άλλη πλευρά πρόκειται για προβλήματα με βαθιές ρίζες. Άρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο σεισμός μπορεί να αλλάξει τα πράγματα», είπε και εξήγησε ότι, για τον ίδιο, το «μομέντουμ» θα μπορούσε να συμβάλει θετικά προς μια «βιώσιμη βελτίωση» των διμερών σχέσεων. Μάλιστα, τονίζει ότι αυτό οφείλεται στην αυθόρμητη αντίδραση των απλών πολιτών και των δύο χωρών, σε κοινωνικό επίπεδο.
«Οι τραγωδίες απλώς μας υπενθυμίζουν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι»
Στο ίδιο κλίμα και ο δημοσιογράφος, μπλόγκερ και καθηγητής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, ο Ερκάν Σακά, αναφέρει: «Θα ευχόμουν να είχαμε μακροπρόθεσμα καλύτερες και πιο βιώσιμες σχέσεις, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες τραγωδίες. Ας ελπίσουμε ότι θα χτίσουμε πάνω σε όλα αυτά. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις διμερείς σχέσεις, να τους δώσουμε μια θετική διάσταση για το μέλλον. Οι τραγωδίες απλώς μας υπενθυμίζουν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι».
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νέων Μέσων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης και ερευνήτρια στο Τουρκικό Πρόγραμμα στο ΕΛΙΑΜΕΠ της Αθήνας, Εϋλέμ Γιαναρδάογλου, εστιάζει στη συγκινητική και άμεση αντίδραση των Ελλήνων. «Παρακολουθώ διάφορα γκρουπ στο facebook και στο whatsapp. Έβλεπα τι γράφει ο κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ήθελαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον ήταν εκπληκτικός, αλλά σε επίπεδο μακροπολιτικής ίσως να μη δούμε άμεσα αντίστοιχα αποτελέσματα. Θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε για να δούμε την επίδρασή όλων αυτών των κινήσεων στο μέλλον». Όπως υπογραμμίζει η ίδια, που ειδικεύεται στις λειτουργίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό υποδεικνύει και η τάση πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα να θέλουν να δείξουν με τις αναρτήσεις τους ότι ουσιαστικά οι δύο λαοί δεν έχουν να χωρίσουν κάτι, «ότι είμαστε φίλοι, γείτονες, ότι βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Επανέφεραν λοιπόν στο προσκήνιο αυτή την αίσθηση της αλληλεγγύης που είχε χαθεί».
Ο ρόλος των ΜΜΕ
Οι Τούρκοι ειδικοί μοιράστηκαν και τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την κάλυψη της ελληνικής συνδρομής στα πεδία της καταστροφής από τα τουρκικά ΜΜΕ. «Πιστεύω ότι ως προς τα ΜΜΕ οι δυο χώρες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Στην Τουρκία το 95% των ΜΜΕ ελέγχεται από την κυβέρνηση. Ο,τιδήποτε αποφασίζει η Άγκυρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αντανακλάται στα ΜΜΕ. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, αν και είναι διαφορετική η κατάσταση, παρατηρώ μια εμμονή με την Τουρκία. Οι Έλληνες θα πρέπει ωστόσο να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι πολύ περισσότερα από απλώς την Άγκυρα και την τουρκική κυβέρνηση. Ο απλός κόσμος δεν ταυτίζεται απαραίτητα μαζί της», υπογραμμίζει ο Αρέτ Ντεμιρτζί.
Παρά τις βαριές σκιές πάνω από το συνολικό μιντιακό τοπίο στην Τουρκία ο Ερκάν Σακά, από την πλευρά του, «βλέπει» χαραμάδες ελπίδας. «Μια νέα μορφή ΜΜΕ αρχίζει να εμφανίζεται στην Τουρκία, τα μικρά ανεξάρτητα μέσα, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν η βάση για τα νέα ‘mainstream media’ στην Τουρκία στο μέλλoν», σημειώνει και τονίζει ότι, κατά τη γνώμη του, μετά τον φονικό σεισμό, ότι πολλά τουρκικά ΜΜΕ σταμάτησαν να λειτουργούν ως «εκπρόσωποι Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης» και ανέδειξαν μία άλλη, θετική εικόνα της χώρας μας.
- Γαρίδες Αργεντινής πωλούνται για φρέσκιες και θράψαλο για καλαμάρι - Καταγγελίες από το ΙΝΚΑ για την Βαρβάκειο
- Η τοποθέτηση Καμπουράκη για τον Πολάκη: «Έφυγε μόνος του - Εκτιμώ ότι θα φτιάξει κόμμα»
- Χαμός στην Εύβοια: Συλλήψεις για δωρεάν σουβλάκια που δεν τηρούσαν υγειονομικά πρωτόκολλα
- Καθαρά Δευτέρα: 17+1 σημεία στην Αθήνα για να πετάξετε τον χαρταετό σας
- ΥΠΟΙΚ: Ερχεται νομοσχέδιο «σκούπα» για ρύθμιση χρεών, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr