Σεισμός στην Τουρκία: «Κόψτε μου το πόδι» - Το χρονικό της δραματικής διάσωσης της 20χρονης Αϊρίν από την ΕΜΑΚ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ΕΜΑΚ κατάφερε και απεγκλώβισε μια 20χρονη στο Χατάι της Τουρκίας, έπειτα από πολύωρη επιχείρηση, η οποία παρεμποδίστηκε από ισχυρούς μετασεισμούς. Τη συνταρακτική επιχείρηση διάσωσης από την ΕΜΑΚ η οποία επιχειρεί στον απόηχο του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, περιέγραψε στον αέρα του OPEN ο Μίλτος Σακελλάρης.
Όπως μετέδωσε ο Μίλτος Σακελλάρης, οι διασώστες είχαν ακούσει τις φωνές της Αϊρίν, από το βράδυ της Τρίτης, ενώ από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η 20χρονη, είχε καταπλακωθεί από μία νεκρή μητέρα και το παιδί της, από τη στιγμή που κατέρρευσε η πολυκατοικία στο Χατάι.
Σύμφωνα δε με την ΕΡΤ, σε κάποια στιγμή, η 20χρονη είχε απελπιστεί τόσο που ζητούσε από τους διασώστες να της… κόψουν το πόδι, για να καταφέρει να φύγει από τόνους τσιμέντου που την κάλυπταν. Ωστόσο, οι διασώστες με αργές κινήσεις, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, η κοπέλα βρισκόταν σε βάθος 10 με 15 μέτρα. Μάλσιτα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η νεαρή ευχαρίστησε στα ελληνικά του διασώστες.
Νωρίτερα τα μέλη της ελληνικής αποστολής ανέσυραν ζωντανό από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Χατάι ένα παιδί, περίπου 15 ετών.
Το παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από ένα από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει από τον φοβερό σεισμό, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ενώ οι Έλληνες διασώστες δυστυχώς ανέσυραν και άλλα δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Πρόκειται για έναν νεαρό περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 ετών.
Την ίδια ώρα, απολογισμός των θυμάτων του σεισμού ξεπέρασε τους 11.700 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από αξιωματούχους και γιατρούς.
Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 9.057, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.
Από την πλευρά του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε «κενά» στην ανταπόκριση των αρχών στον σεισμό που έπληξε τη χώρα του και τη Συρία, καταδικάζοντας ωστόσο την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του.
«Τώρα είναι ώρα για ενότητα, για αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ανεχθώ ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι, μια από τις πιο πληγείσες στα σύνορα με τη Συρία.
«Φυσικά, υπάρχουν κενά, είναι αδύνατο να ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την απομάκρυνση των ερειπίων και την κατασκευή κατοικιών.
Στοιβάζουν πτώματα σε γήπεδα και πάρκινγκ
Οι κάτοικοι στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους γιγαντιαίους σεισμούς, περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες πτώματα που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.
Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας. «Τσεκάρετε ένα προς ένα» τους είπαν.
#kahramanmaraş ,😔 pic.twitter.com/ueNLaOlNxK
— Durdu DOĞAN (@bytarihci) February 8, 2023
«Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».
Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό -που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας- είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.
Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.
Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».
Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.
Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr