Ακόμη ένα δύσκολο βράδυ σε Τουρκία και Συρία: Αγωνία και μάχες στα συντρίμμια, θλίψη και φόβος στα καταφύγια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Άλλο ένα δύσκολο βράδυ για τους πολίτες και διασώστες σε Τουρκία και Συρία, που μετρούν πληγές μετά τους δύο φονικούς σεισμούς. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων είναι συνεχείς και δύσκολες, καθώς διεξάγονται μέσα σε «βαρύ» κλίμα και σε ψυχρές θερμοκρασίες.
Οι δύο χώρες βιώνουν δύσκολες στιγμές, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους συνεχίζει να αυξάνεται, με περισσότερους από 7.000 νεκρούς να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 7.826 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.
Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.
Την ίδια ώρα, πολλοί είναι και οι εγκλωβισμένοι κάτω από συντρίμμια, με τις ομάδες διάσωσης να δίνουν σκληρή μάχη για τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό τους, ενώ άλλοι έχασαν τα σπίτια τους και προσπαθούν να ζεσταθούν -όπου βρουν καταφύγιο...
Συνωστισμένοι σε ένα σχολείο - «Τουλάχιστον είναι ζεστά»
Τρίβοντας αμήχανα τις παλάμες τους για να ζεσταθούν, ηλικιωμένοι ετοιμάζονται να περάσουν ακόμη μια νύχτα σε ένα σχολείο στα Άδανα που έχει μετατραπεί σε προσωρινό καταφύγιο για τους σεισμόπληκτους. Οι περισσότεροι θα κοιμηθούν στο πάτωμα, ορισμένοι σε κάποιον παλιό καναπέ.
Με τη βοήθεια νεότερων συγγενών ή γειτόνων, έφθασαν με τα πόδια στο σχολείο για να προστατευθούν από το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή. Αψηφώντας τον κίνδυνο, παιδιά και εγγόνια επέστρεψαν για λίγο στα σπίτια τους, που σείονται κάθε φορά που σημειώνεται κάποιος δυνατός μετασεισμός, για να τους φέρουν τα φάρμακά τους ή λίγες κουβέρτες.
Για αρκετούς ηλικιωμένους δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν καταστροφικό σεισμό.
Ο 86χρονος Κεμάλ κατέβηκε από τον 4ο όροφο μιας πολυκατοικίας υποβασταζόμενος από την 60χρονη κόρη του. «Δεν φοβήθηκα για τη ζωή μου, ανησυχούσα για τις κόρες μου», λέει στο πρακτορείο Reuters, έχοντας ανεβάσει τα πόδια του σε μια καρέκλα, τυλιγμένος σε μια κουβέρτα για να ζεσταθεί. Μια από τις τρεις κόρες του αφηγείται πώς στην κυριολεξία σκαρφάλωσε για να φθάσει στο διαμέρισμά τους και να φέρει στον πατέρα της τα φάρμακα για την καρδιά του και ορισμένα παυσίπονα.
Η 73χρονη Ελίφ είχε ζήσει από κοντά τον σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια, που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 17.000 ανθρώπων. «Τρέμαμε και κλαίγαμε… Εγώ, η κόρη μου και η εγγονή μου», αφηγείται, τυλιγμένη με μια κουβέρτα στο αμφιθέατρο του σχολείου, έχοντας στο πλάι της την 15χρονη Ναϊμέ.
Ο Κοτζά Χαλίλ Μπουντάκ, περίπου 80 ετών, λέει πως επέζησε από έναν ισχυρό σεισμό σε ηλικία 8 ετών και αισθάνεται τυχερός που κατάφερε το ίδιο για δεύτερη φορά χθες, όταν επισκέφθηκε τα Άδανα για να δει τον γιο του. «Προσπαθούσα να κρατηθώ από τη ντουλάπα, την ώρα που το σπίτι έτρεμε… Ο γιος μου φώναζε “Μπαμπά, μη φοβάσαι”… Βγήκαμε γρήγορα έξω» περιγράφει, έχοντας δίπλα του τη σύζυγο και τα παιδιά τους.
«Ήταν ο πρώτος μεγάλος σεισμός στη ζωή μου», λέει ένας 62χρονος, ο οποίος εγκατέλειψε το σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του. Εκείνη έχει μια μαντίλα τυλιγμένη στο κεφάλι της και περιεργάζεται ένα αστραφτερό δαχτυλίδι στο χέρι της, χωρίς να μιλά. Δεν δυσανασχετεί για τη δεύτερη νύχτα που θα περάσει στο σχολείο. «Μέσα είναι καλά, τουλάχιστον είναι ζεστά», εξηγεί ο 62χρονος, φέρνοντας στο νου του πως πολλοί άλλοι συνωστίζονται σε σκηνές ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Οι συνέπειες του σεισμού είναι πιο καταστροφικές στη Συρία απ' ό,τι στην Τουρκία
Η κατάσταση του εδάφους, μετά τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, είναι «πιο καταστροφική» στη Συρία, σύμφωνα με τον Δρ Μπατσίρ Τατζαλντίν από το Ίδρυμα της Συρο-αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (SAMS).
«Είναι μια καταστροφική κατάσταση τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία -αν και στη Συρία είναι πιο καταστροφική», δήλωσε ο Δρ Μπατσίρ Τατζαλντίν στο CNN.
Πάνω από μια δεκαετία συγκρούσεων στη βόρεια Συρία έχει καλλιεργήσει «μια κακή οικονομική κατάσταση» που καθιστά πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, σύμφωνα με τον ίδιο.
Αντίθετα, «η κατάσταση στην Τουρκία συντονίζεται μέσω μιας πολύ καλά εδραιωμένης κυβέρνησης», εξήγησε, προσθέτοντας ότι στη βόρεια Συρία «οι περισσότερες υπηρεσίες παρέχονται από ΜΚΟ».
- Σκληρή μάχη με τον χρόνο σε Τουρκία και Συρία: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους και θρήνος για τους νεκρούς
- Πήγε να ρωτήσει τον πατέρα του γιατί πυροβόλησε τη σύζυγό του και τον βρήκε νεκρό - Πώς έγινε η οικογενειακή τραγωδία στις Σέρρες
- Φόβοι για πυρηνικό πόλεμο στη Ρωσία; Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να ετοιμασθούν καταφύγια σε όλη τη χώρα
- Πάουελ: Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει - Θετικό σήμα για τη Wall Street
- Συρία: Εικόνα-«γροθιά» στο στομάχι - 7χρονη προστάτευε τον μικρό της αδερφό κάτω από τα συντρίμμια
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Είδαμε το Αλ Τσαντίρι Νιους: Μας έκανες και γελάσαμε Λάκη - Αντιπολίτευση σκληρή την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση σπαρασσόταν
Από οξεία λευχαιμία και όχι από λοίμωξη του αναπνευστικού ο θάνατος του Μανούσου Μανουσάκη - Η δήλωση της συζύγου του
Οι θρυλικές σειρές του Μανούσου Μανουσάκη που σημάδεψαν την ελληνική μυθοπλασία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr