Στο χάος η Βραζιλία: 1.200 συλλήψεις για την επίθεση στο Κογκρέσο - Καταδίκη και από ΗΠΑ και αίτημα για έκδοση του Μπολσονάρου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Εμφύλιο θυμίζουν οι εικόνες που καταγράφηκαν, το βράδυ της Κυριακής, 8 Ιανουαρίου, στη Βραζιλία, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού τέως προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, σε μία δυσοίωνη επανάληψη της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Τρεις ώρες μετά τις αρχικές αναφορές για την εισβολή, γύρω στις 18.30 μ.μ. (τοπική ώρα) οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να ανακαταλάβουν τα τρία κτίρια, ενώ, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή μέσα, οι συλλήψεις έχουν φτάσει τις 1.200.
Εκτάκτως σε νοσοκομείο της Φλόριντα ο Μπολσονάρου
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εισήχθη σε νοσοκομείο στο Ορλάντο της Φλόριντα, μετά από «έντονους κοιλιακούς πόνους».
Ο ακροδεξιός πολιτικός, ο οποίος ζει σήμερα στη Φλόριντα, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Advent Health Celebration λόγω των ενοχλήσεών του, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τους «σοβαρούς» πόνους του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο η εισαγωγή του στο νοσοκομείο γίνεται λίγες ώρες αφότου οι υποστηρικτές του προκάλεσαν χάος στη Βραζιλία και εισέβαλαν στο Κογκρέσο της χώρας.
«Ανικανότητα, κακή πίστη ή κακοβουλία» των Αρχών καταγγέλλει ο Λούλα
Ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ανακοίνωσε την επέμβαση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας στη Μπραζίλια, θέτοντας την αστυνομία υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης έως τις έως τις 31 Ιανουαρίου, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας της πρωτεύουσας αρχικά κατατροπώθηκαν από τους εισβολείς. Ο Λούλα υποσχέθηκε ταχεία δράση από μέρους της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας «ανικανότητα, κακή πίστη ή κακοβουλία» από τα σώματα επιβολής του νόμου.
«Λεηλασίες και εισβολές ασκήθηκαν και από την Αριστερά» - Προκλητική απάντηση Μπολσονάρου
Από πλευράς του ο Μπολσονάρου, απάντησε στις επιθέσεις μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις αναρτήσεις του, ο τέως πρόεδρος, ο οποίος έχασε στις εκλογές το 2022, παραδέχτηκε ότι, η εισβολή στα κυβερνητικά κτίρια ξεπέρασε τα όρια, σημειώνοντας ότι, «οι ειρηνικές διαδηλώσεις, στο πλαίσιο του νόμου, αποτελούν μέρος της δημοκρατίας. Ωστόσο, οι λεηλασίες και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια, όπως αυτές που συνέβησαν σήμερα, καθώς και αυτές που ασκήθηκαν από την Αριστερά το 2013 και το 2017, αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα».
- Manifestações pacíficas, na forma da lei, fazem parte da democracia. Contudo, depredações e invasões de prédios públicos como ocorridos no dia de hoje, assim como os praticados pela esquerda em 2013 e 2017, fogem à regra.
— Jair M. Bolsonaro (@jairbolsonaro) January 9, 2023
Τον Μπολσονάρου κατήγγειλε ως ηθικό αυτουργό τω επιθέσεων ο πρόεδρος Λούλα σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του και προς τις Αρχές της χώρας, λέγοντας ότι επέτρεψαν σε φασίστες και φανατικούς να σπείρουν τον όλεθρο. «Αυτοί οι βάνδαλοι, τους οποίους θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε φανατικούς φασίστες, έκαναν κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας», είπε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Σάο Πάολο. «Όλοι θα βρεθούν και τα τιμωρηθούν», σημείωσε.
Επιστέγασμα της πολύμηνης έντασης η εισβολή
Οι χιλιάδες φιλο – Μπολσοναρικοί, με τα κίτρινο – πράσινα ρούχα αποτελούν το επιστέγασμα της πολύμηνης έντασης μετά την προεδρική ψηφοφορία της 30ής Οκτωβρίου. Ο Μπολσονάρου, ο οποίος, στο ίδιο μοτίβο με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, δεν έχει παραδεχθεί ακόμα την ήττα του, διακίνησε τον ψευδή ισχυρισμό ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας ήταν διαβλητό, δημιουργώντας ένα εξτρεμιστικό κίνημα αρνητών των εκλογών. 48 ώρες μετά τη λήξη της θητείας του, πέταξε στη Φλόριντα ενώ επέλεξε να απουσιάζει από την ορκωμοσία του Λούλα. Ο τέως πρόεδρος αποτελεί «πονοκέφαλο» και τις Αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την παραμονή του εκεί.
Αντιδράσεις και στις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί βουλευτές, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και ο Χοακίν Κάστρο ζήτησαν την έκδοση Μπολσονάρου από τις ΗΠΑ.
Nearly 2 years to the day the US Capitol was attacked by fascists, we see fascist movements abroad attempt to do the same in Brazil.
— Alexandria Ocasio-Cortez (@AOC) January 8, 2023
We must stand in solidarity with @LulaOficial’s democratically elected government. 🇧🇷
The US must cease granting refuge to Bolsonaro in Florida. https://t.co/rzsZl9jwZY
«Ή χώρα πρέπει να πάψει να παρέχει καταφύγιο στον Μπολσονάρου. Σχεδόν δύο χρόνια πριν, το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από φασίστες. Βλέπουμε τα φασιστικά κινήματα του εξωτερικού να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στη Βραζιλία», σημείωσε, με τον πρόεδρος Μπάιντεν να καταδικάζει επίσης την επίθεση. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας «έχουν την πλήρη στήριξή μας. Η βούληση του λαού της χώρας δεν πρέπει να υπονομευθεί», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
I condemn the assault on democracy and on the peaceful transfer of power in Brazil. Brazil’s democratic institutions have our full support and the will of the Brazilian people must not be undermined. I look forward to continuing to work with @LulaOficial.
— President Biden (@POTUS) January 8, 2023
«Είμαστε ενωμένοι, ζητάμε ηρεμία και ειρήνη»
Οι επικεφαλής της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας στη Βραζιλία εξέδωσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις «τρομοκρατικές ενέργειες», όπως τις χαρακτήρισαν, που συνέβησαν χθες στη Μπραζίλια, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν σε κέντρα εξουσίας στην πρωτεύουσα.
«Είμαστε ενωμένοι ώστε να ληφθούν θεσμικά μέτρα σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη νομοθεσία», είπαν, ζητώντας «ηρεμία και ειρήνη».
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο εκτελών χρέη προέδρου της Γερουσίας Βενετσιάνο Βιτάλ ντο Ρέγκο, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Αρτούρ Λίρα και η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρόζα Βέμπερ.
Στιγμές χάους
Σπασμένες τζαμαρίες, βανδαλισμένα γραφεία και διασκορπισμένα δημόσια έγγραφα, κατεστραμμένα έπιπλα και κλεμμένα αντικείμενα άφησαν πίσω τους οι υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου μετά τη χτεσινή εισβολή τους στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια. Η εισβολή αυτή θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην βραζιλιάνικη Ιστορία.
https://twitter.com/EmersonAnomia/status/1612214735826550785
https://twitter.com/MarcoFattorini/status/1612233253313826818
Οι απίστευτες αυτές σκηνές - που θύμισαν την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια- δείχνουν τους μπολσοναριστές διαδηλωτές τυλιγμένους με σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια (σήμα κατατεθέν του Μπολσονάρου) να περιφέρονται με μανία στα κυβερνητικά κτίρια σπάζοντας παράθυρα, πετώντας έπιπλα, βάζοντας φωτιά και κλέβοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους.
Κάποιοι έκλεψαν μέχρι και όπλα, όπως κατήγγειλε ο ίδιος υπουργός Επικοινωνιών Πάουλο Πιμέντα, ο οποίος σε βίντεο του έδειξε το χάος που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο γραφείο του.
Οι εικόνες χάους καταγράφηκαν καρέ καρέ, έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και γέμισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
https://twitter.com/sumnjam/status/1612177880124952578
https://twitter.com/rvalentwit/status/1612175521529593857
Ο Λούλα κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στα κτίρια που αποτελούν την «καρδιά» της πολιτικής της Βραζιλίας.
Ο πρόεδρος καταδίκασε τα γεγονότα «άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Βραζιλίας». «Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», τόνισε, αναφερόμενος σε αυτούς που ευθύνονται για τις λεηλασίες και τις καταστροφές. «Θα βρούμε επίσης αυτούς που τους χρηματοδότησαν», είπε στο τέλος.
Παύεται για 90 μέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας
Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή.
Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.
Ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.
Ομοιότητες και διαφορές με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ
Οι ομοιότητες ανάμεσα στη βία του πλήθους την Κυριακή στη Βραζιλία και της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου το 2021 είναι ξεκάθαρες: Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο δεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, προσπαθούσε επί μήνες να υπονομεύσει τα αποτελέσματα των εκλογών που έχασε, με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Άλλωστε, οι σύμμαχοι του Τραμπ, οι οποίοι είχαν συμβάλει στη διάδοση ψευδών στοιχείων σχετικά με τις εκλογές του 2020, στράφηκαν στη διασπορά αμφιβολιών και για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας τον Οκτώβριο.
Αυτές οι κινήσεις του Μπολσονάρου και των συμμάχων του έχουν τώρα καταλήξει σε μια προσπάθεια -όσο απίθανη κι αν είναι- να ανατραπούν τα αποτελέσματα των εκλογών της Βραζιλίας και να επανέλθει ο πρώην πρόεδρος στην εξουσία. Με τον ίδιο περίπου τρόπο όπως στις 6 Ιανουαρίου, ο όχλος που κατέβηκε στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας «αγνόησε» την αστυνομία στην περίμετρο του κτιρίου που στεγάζει το Κογκρέσο και σάρωσε τις αίθουσες της εξουσίας -σπάζοντας παράθυρα, παίρνοντας πολύτιμα αντικείμενα και ποζάροντας για φωτογραφίες σε εγκαταλελειμμένες αίθουσες του νομοθετικού σώματος.
Οι δύο επιθέσεις, φυσικά, δεν ταιριάζουν πλήρως, σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times. Ο όχλος της 6ης Ιανουαρίου προσπαθούσε να σταματήσει την επίσημη πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.
Αλλά ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ορκίστηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών επικυρώθηκαν από το εκλογοδικείο της χώρας και όχι από το νομοθετικό της σώμα. Δεν υπήρχε καμία επίσημη διαδικασία για να διακοπεί την Κυριακή και το Κογκρέσο της Βραζιλίας δεν συνεδρίαζε.
Η βία του όχλου στις 6 Ιανουαρίου 2021 «έφτασε κατευθείαν στην καρδιά της μεταβαλλόμενης κυβέρνησης», ενώ η επίθεση στη Βραζιλία δεν είναι «τόσο βαριά φορτισμένη με αυτό το είδος συμβολισμού», δήλωσε ο Καρλ Τομπάιας, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.
Και ο Μπολσονάρου, ο οποίος είχε στενούς δεσμούς με τον Τραμπ καθ' όλη τη διάρκεια των ετών που ήταν μαζί στην εξουσία, δεν βρισκόταν πουθενά κοντά στην πρωτεύουσα, καθώς έχει πια εγκατασταθεί στο Ορλάντο της Φλόριντα, περίπου 150 μίλια από την έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.
- Σχολείο του Ζαμπέτα στο Αιγάλεω: Η μάχη του λουκέτου συνεχίζεται - Στο δρόμο τα παιδιά, στα κάγκελα οι γονείς
- Βέροια: «Μου λέτε ψέματα, το παιδί μου ζει», λέει η 29χρονη που παραδέχτηκε ότι πέταξε το μωρό στον Αλιάκμονα
- Βραζιλία: Μαύρη σελίδα στην Ιστορία της χώρας η εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια - Έτσι αποτυπώθηκαν οι στιγμές χάους
- Πρίγκιπας Χάρι: «H Καμίλα είναι κακιά και επικίνδυνη» - Τι είπε για την μητριά του σε συνέντευξη στο CBS για το βιβλίο «Spare»
- EKT: Ερχονται ισχυρές αυξήσεις μισθών - Νέο ράλι στα επιτόκια
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr