«Στοπ» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής τάχθηκε κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Υπέρ του τερματισμού της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και της μετατροπής της σε μια απλή εταιρική σχέση τάχθηκε χθες με ψήφισμά της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Επικαλούμενοι τη μη λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα, 47 βουλευτές ψήφισαν υπέρ (7 κατά και 10 αποχές) του ψηφίσματος, που ναι μεν δεν έχει παρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά δημιουργεί κλίμα κατά της Τουρκίας στην ΕΕ.
Πρόκειται για μια κακή εξέλιξη για την Τουρκία, δεδομένου ότι παρόμοια στάση αναμένεται να ακολουθήσει και η Ολομέλεια του Σώματος, η οποία θα κληθεί να πάρει οριστική θέση την 1η Μαρτίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η θέση της Ευρωβουλής είναι περισσότερο συμβουλευτική και πως τον τελευταίο λόγο για το αν θα σταματήσουν ή όχι την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τον έχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).
Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν έντονα προβληματισμένοι από τις κακές επιδόσεις της Τουρκίας όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Στο ψήφισμα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την περσινή άρση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Καταδικάζουν, ωστόσο, τη διατήρηση σε ισχύ πολλών από τις εξουσίες που αποδόθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο και στην κυβέρνηση σε συνέχεια του πραξικοπήματος, οι οποίες περιορίζουν επί της ουσίας την ελευθερία και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.
Δημοκρατική διολίσθηση
Επικαλούμενο την εδώ και χρόνια έντονη πολιτική και δημοκρατική διολίσθηση της χώρας, το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί εκ νέου την παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τον επαναπροσδιορισμό των υφιστάμενων σχέσεων στη βάση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν βαθιά ανησυχία και για τις απολύσεις και αποτάξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις χιλιάδων ανθρώπων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού αντικαθεστωτικών φωνών, όπως δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικών της αντιπολίτευσης.
Κρούουν, δε, τον κώδωνα του κινδύνου για τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των πολιτών της στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρενοχλήσεις, απαγωγές, παρακολουθήσεις και τη δημιουργία ανοιχτών γραμμών καταγγελιών για να καταδίδονται πολίτες στις Αρχές της χώρας στο εσωτερικό. Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό, με τους ευρωβουλευτές να επιδοκιμάζουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου.
Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση μια «δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με μία ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Η Τουρκία θα πρέπει επίσης «να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να αποδώσει την αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, καθώς και να απέχει από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί μέσω παράνομου εποικισμού» αναφέρει το ψήφισμα.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr