Η ευθύνη των κοµµάτων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και καιρό -χαρακτηριστικό παράδειγµα το γκάλοπ της Κάπα Research που παρουσίασε το «Εθνος»- ότι οι ψηφοφόροι που προσανατολίζονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ως πρώτο λόγο για την ψήφο τους την ανάγκη «να µην έρθει η ∆εξιά».
Με την έννοια αυτή, η πρόθεση Τσίπρα να συγκροτήσει ένα αντιδεξιό µέτωπο δεν µπορεί να αντιµετωπίζεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ως «προσπάθεια λεηλασίας». Είναι η λογική συνέχεια αυτού που δείχνουν οι µετρήσεις σχετικά µε τις διαθέσεις των ψηφοφόρων του συγκεκριµένου πολιτικού χώρου. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι οι µετακινήσεις -ειδικά από τον χώρο του Κινήµατος Αλλαγής- προς το κυβερνών κόµµα βρίσκουν αντίθετα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι αµφίβολο αν αυξάνουν τη δυναµική που θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίµου για το «αντιδεξιό µέτωπο».
Μετά τις στενές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ µε την ευρωπαϊκή σοσιαλδηµοκρατία, γίνεται πολύς λόγος για µια στροφή του κόµµατος προς την Κεντροαριστερά. Οµως είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο είναι µια διαδικασία καθαρά πολιτική – και δεν έχει να κάνει µε µετακινήσεις στελεχών. Αυτό που λείπει από την ελληνική πολιτική σκηνή είναι τα κόµµατα-θεσµοί, που θα έχουν συνέπεια στις θέσεις τους αλλά και τις πολιτικές τους.
Το ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία, όταν είχε ποσοστό πάνω από 40% και µπορούσε να επιβάλει πολλά. Τώρα είναι η ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα την αρπάξει;
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr