Άννα Σόροκιν: Αποφυλακίζεται η απατεώνισσα που έγινε σειρά στο Netflix - Της απαγορεύονται τα social media
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
H «Άννα Ντέλβι», η αλλιώς Άννα Σόροκιν, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, δηλαδή η διαβόητη απατεώνισσα ρωσικής καταγωγής, που κατάφερε να εξαπατήσει την ελίτ της Νέας Υόρκης προσποιούμενη την πάμπλουτη Γερμανίδα κληρονόμο και να γίνει σειρά στο Netflix τελικά αποφυλακίζεται, αλλά με έναν πρωτοφανή δικαστικό όρο.
Η Σορόκιν που κατάφερε να εξαπατήσει τράπεζες και μεγάλα ονόματα του Μανχάταν αποσπώντας περίπου 67 εκατομμύρια δολάρια θα βγει από την ομοσπονδιακή φυλακή στις ΗΠΑ με εγγύηση 10.000 δολαρίων, αλλά θα εξακολουθεί να υπόκειται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Ο παράξενος όρος που της έθεσε το δικαστήριο είναι η πρωτοφανής απαγόρευση να δημιουργήσει οποιονδήποτε λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι αποφάσισε ο δικαστής μετανάστευσης των ΗΠΑ Τσαρλς Κόνροι, την Τετάρτη.
«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου να απελευθερώσει την Άννα Σόροκιν», δήλωσε εκ μέρους της ο δικηγόρος Ντάνκαν Λέβιν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε: «Ενώ υπάρχουν ακόμη μερικά εμπόδια για να ξεπεράσουμε τις συνθήκες αποφυλάκισής της, η Άννα είναι ενθουσιασμένη που θα βγει έξω, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στην προσφυγή για την άδικη καταδίκη της», είπε ο κ. Λέβιν.
Με το ψευδώνυμο Άννα Ντέλβι, η Σόροκιν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 2013. Προσποιήθηκε ότι ήταν μια πλούσια Γερμανίδα κληρονόμος για να εδραιωθεί στην κοινωνική σκηνή της Νέας Υόρκης.
Χρησιμοποιούσε το όνομα μέχρι το 2017, όταν η εισαγγελία του Μανχάταν άρχισε να την ερευνά για περιπτώσεις τραπεζικής απάτης. Η Σόροκιν προσπάθησε να παρουσιάσει ως ιδέα ένα «Ίδρυμα Άννα Ντέλβι» σε πλούσιους πιθανούς επενδυτές.Η «Αννα Ντέλβι», την οποία υποδύθηκε η Τζούλια Γκάρνερ στη σειρά «Inventing Anna», έλαβε 320.000 δολάρια από το Netflix για να παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα για την παραγωγή της σειράς, τα οποία ξόδεψε σε έξοδα δικηγόρων, πρόστιμα και αποζημιώσεις.
Τολμηρή επιχειρηματίας ή απατεώνισσα του σωρού;
Η Σόροκιν γεννήθηκε στη Ρωσία το 1991, μετακόμισε όταν ήταν 16 ετών με τον μικρότερο αδερφό και τους γονείς της στη Γερμανία και στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο όπου φοίτησε στη Σχολή Μόδας Central Saint Martins.
Μετά τις σπουδές της επέστρεψε στο Βερολίνο και εργάστηκε στο τμήμα μόδας μιας επιχείρησης δημοσίων σχέσεων προτού μετακομίσει στο Παρίσι για μαθητεία στο περιοδικό Purple. Τότε άλλαξε το όνομά της σε Άννα Ντέλβι και άρχισε να συστήνεται ως πλούσια κληρονόμος από την Ευρώπη.
Η Σορόκιν, η οποία κυκλοφορούσε στα µεγάλα σαλόνια της Νέας Υόρκης ως «Άνα Ντέλβι» λέγοντας ότι έχει στο όνοµά της ένα καταπίστευµα 60 εκατοµµυρίων δολαρίων στο εξωτερικό, καταδικάστηκε για εξαπάτηση φυσικών προσώπων και εταιρειών-ξενοδοχείων, εστιατορίων, ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας και τραπεζών – είχε «ξαφρίσει» συνολικά 275.000 δολάρια.
Με την πλαστή της ταυτότητα νοίκιαζε ιδιωτικό τζετ, πήγαινε σε χλιδάτα πάρτι και διέµενε για µεγάλο διάστηµα σε πολυτελές ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα διαφήµιζε στα social media τον πλούσιο τρόπο ζωής της. «Τυφλώθηκε από τη λάµψη και τη χλιδή της Νέας Υόρκης» είπε η δικαστής Νταϊάν Κίσελ, δηλώνοντας «έκπληκτη» από το µέγεθος της εξαπάτησης της Σορόκιν.
Ήθελε να ζει την πλούσια ζωή
Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε ότι φιλοδοξία της Σορόκιν ήταν «να ζει το όνειρο ενός υπερβολικού τρόπου ζωής πέρα από τις δυνατότητές της». Πράγµατι, η 28χρονη δεν φαίνεται να έδειξε µεταµέλεια εν αναµονή της ανακοίνωσης της ποινής της. Μπορεί να ζήτησε συγνώµη για τα «λάθη» της ενώπιον των δικαστών, αλλά δεν παρέλειψε για την εµφάνισή της στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν να προσλάβει... στυλίστρια που επιµελήθηκε την εικόνα της.
Εκτός από την ποινή φυλάκισης, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από τη συµπεριφορά της και από την οποία θα αφαιρεθεί ο χρόνος που ήδη έχει εκτίσει (κρατείται στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 2017), της επιβλήθηκε πρόστιµο 24.000 δολαρίων και διατάχθηκε να επιστρέψει ποσό 199.000 δολαρίων. Επιπλέον, η αµερικανική υπηρεσία µετανάστευσης δήλωσε ότι θα επιδιώξει την απέλαση της Σορόκιν στη Γερµανία.
Πάντως, από την πρώτη στιγµή που δηµοσιοποιήθηκε η ιστορία της Σορόκιν στο «New York Magazine», το Netflix έδειξε ενδιαφέρον και φέρεται να βρίσκεται ήδη στα σκαριά µια νέα τηλεοπτική σειρά για τη fake κληρονόµο που ξεγέλασε την κοσµική σκηνή της Νέας Υόρκης.
Σύµφωνα µε τη δικογραφία, η Σορόκιν χρησιμοποίησε την πλαστή περσόνα της για να λάβει δάνειο 22 εκατοµµυρίων δολαρίων µε πλαστά έγγραφα και επιταγές και να καταφύγει σε µια αγοραστική φρενίτιδα, ψωνίζοντας πανάκριβα ρούχα σχεδιαστών, προϊόντα τεχνολογίας και συνεδρίες personal training. Η υπεράσπιση ανέφερε ότι η Σορόκιν δεν ήταν εγκληµατίας, αλλά φιλόδοξη επιχειρηµατίας που θα χρησιµοποιούσε τα χρήµατα για να στήσει την επιχείρησή της -µια λέσχη τέχνης στη Νέα Υόρκη- και προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο για να τα αποπληρώσει.
«Επρεπε να το παίξει πλούσια µέχρι να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της, Τοντ Σπόντεκ, σύμφωνα με το γνωστό σλόγκαν «Fake it till you make it».
- Στο κόκκινο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Οι νέες προκλήσεις Ερντογάν και η σημερινή «αντεπίθεση» της Αθήνας
- Ερντογάν: «Δεν έχουμε τίποτα να πούμε με την Ελλάδα, μια νύχτα μπορεί να έρθουμε» - Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους
- Φυσικό αέριο: Κορυφώνεται η μάχη για το δυναμικό πλαφόν - Συνέχεια ζυμώσεων την Τρίτη
- Δεν συμβαίνει στην Ελλάδα! Η Κόλαση έχει όνομα Canada Real και βρίσκεται πλάι στη Μαδρίτη – Άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς ρεύμα στον μεγαλύτερο οικισμό της Ευρώπης
- Ρωσία: Στήλες φωτός προκάλεσαν τρόμο και πανικό σε πολλές πόλεις αλλά οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr