Τα «κρυφά σχολειά» του Αφγανιστάν – Στο θεοκρατικό καθεστώς κάποιοι παρανομούν ώστε να μην αποκλειστεί από την εκπαίδευση μία ολόκληρη γενιά γυναικών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Για τα περισσότερα έφηβα κορίτσια στο Αφγανιστάν, έχει περάσει πάνω από χρόνος από τότε που βρέθηκαν σε σχολική τάξη. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα επιτρέψει στα κορίτσια να επιστρέψουν στα σχολεία τους, κάποιοι προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε η εκπαίδευση, για μία ολόκληρη γενιά νεαρών γυναικών, να μη σταματήσει.
Σε ένα σπίτι στην Καμπούλ, δεκάδες κορίτσια μαζεύονται για μαθήματα σε ένα άτυπο σχολείο που ίδρυσε η Sodaba Nazhand. Η ίδια και η αδερφή της διδάσκουν τις μικρές μαθήτριες, που θα έπρεπε να βρίσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αγγλικά, φυσική και μαθηματικά.
«Ήθελα να αντιταχθώ στην απόφασή των Ταλιμπάν να αφαιρέσουν από τις γυναίκες τα δικαιώματα της εκπαίδευσης και της εργασίας», λέει η η Nazhand στο Associated Press. Το σχολείο της είναι ένα μόνο από τα δεκάδες άτυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα για κορίτσια που λειτουργούν από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο. Έκτοτε, απαγορεύεται στα κορίτσια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μετά την έκτη τάξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστών των Ταλιμπάν επέτρεψε στις νεαρές γυναίκες να συνεχίσουν να φοιτούν σε πανεπιστήμια, ωστόσο, σε μερικά χρόνια που δεν θα υπάρχουν πλέον κορίτσια που αποφοιτούν από λύκεια, η εξαίρεση αυτή θα καταστεί άνευ σημασίας.
Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του Αφγανιστάν βυθίστηκε στη φτώχεια ενώ εκατομμύρια άνθρωποι κατέστησαν ανίκανοι να θρέψουν τις οικογένειές τους, όταν διακόπηκε η ανθρωπιστική βοήθεια από χώρες του εξωτερικού, ως απάντηση για την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις που πλήττουν τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφικής κατάρρευσης της οικονομίας, είναι εξαιρετικά επιζήμιες ειδικά για κορίτσια και νέες γυναίκες. Το καθεστώς έχει περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία. Τα κορίτσια ενθαρρύνονται να μένουν στο σπίτι ενώ οι νόμοι σχετικά με την ενδυμασία τους, τα υποχρεώνουν να καλύπτουν όλο το πρόσωπο, εκτός από τα μάτια τους.
Η διεθνής κοινότητα απαιτεί από το καθεστώς το άνοιγμα των σχολείων για όλα τα κορίτσια ενώ ΗΠΑ και ΕΕ έχουν δημιουργήσει κονδύλια που προβλέπουν την απευθείας καταβολή μισθών στους δασκάλους του Αφγανιστάν, προκειμένου η εκπαίδευση στη χώρα να διατηρηθεί «ανοιχτή». Τα συγκεκριμένα κονδύλια, όμως, δε «περνούν» από το καθεστώς.
Ωστόσο, φαίνεται ότι προκύπτουν παρασκηνιακές διαφορές στο θέμα της εκπαίδευσης των κοριτσιών και μεταξύ των Ταλιμπάν. Κάποιοι και μέσα στο θεοκρατικό κίνημα υποστηρίζουν την επιστροφή των κοριτσιών στα σχολεία – είτε επειδή δε «βλέπουν» αντικρουόμενους με τη θρησκεία τους λόγους, είτε επειδή θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον λαό του Αφγανιστάν.
Έλενα Ακρίτα: «Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα»
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr