Τζόρτζια Μελόνι: Η πορεία της 45χρονης που ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας – Οι ακροδεξιές ρίζες, ο Μουσολίνι και οι εξαγγελίες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο συνασπισμός των Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως προκύπτει από τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σκορπώντας την ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.
Η Τζόρτζια Μελόνι που όλο το τελευταίο διάστημα διαμήνυε πως σε περίπτωση νίκης του δεξιού συνασπισμού θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία πλέον θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στον πρωθυπουργικό θώκο.
Η 45χρονη Μελόνι που κάποτε δήλωνε οπαδός του Μουσολίνι, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας. Όμως την ώρα που η ακροδεξιά ηγέτης του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia, FdI) δήλωνε πως έχει μονάχα ένα όνειρο, να βάλει την Ευρώπη «στη θέση της», οι Βρυξέλλες σφύριζαν αδιάφορα, τώρα όμως ετοιμάζονται να δεχτούν τις συνέπειες αυτής της αδιαφορίας.
Ρίζες στην ακροδεξιά της Ιταλίας
Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» έχουν βαθιά τις ρίζες τους στην ιταλική ακροδεξιά. Το κόμμα ιδρύθηκε από την ίδια τη Μελόνι το 2012, ως ιδεολογικός απόγονος του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος που σχηματίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από υποστηρικτές του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σύμβολό του: την τρίχρωμη φλόγα. Δύο από τους απογόνους του Μουσολίνι, η εγγονή του Ρατσέλε και ο δισέγγονός του Κάιο Τζούλιο Τσέζαρε, έχουν θέσει υποψηφιότητα υπό τη σημαία του κόμματος.
Οι πολιτικές που υπογράφει η Μελόνι είναι η μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση, ο ακραίος κοινωνικός συντηρητισμός και, μέχρι πρόσφατα, ο πολεμοχαρής ευρωσκεπτικισμός. Το 2014, κάλεσε την Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ. Το 2018, κατηγόρησε την κυβέρνηση, της οποίας ηγείτο τότε το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, ότι «παραδόθηκε στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών» για την απόφασή της να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις δαπάνες.
Πιο πρόσφατα, ήταν το μόνο μεγάλο κόμμα που άσκησε αντιπολίτευση στην τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η Μελόνι απέχοντας πέντε φορές από την ψηφοφορία για το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας. Φυσικά, αυτό της έδωσε δύναμη στο ακροατήριο που είχε απηυδήσει από πολιτικές λιτότητας, ειδικά στον πιο φτωχό οικονομικά ιταλικό νότο.
Παράλληλα, ενώ ήταν σταθερή η υποστήριξή της προς το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας επίθεση της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, τάχθηκε κατά των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου.
Στην αυτοβιογραφία της Μελόνι, η ίδια εκθέτει τις απόψεις της για την Ευρώπη με λόγια που μοιάζουν εντυπωσιακά με το ιδρυτικό έγγραφο του Συντηρητικού Ευρωπαϊκού Κόμματος, καθώς ζητεί «την κυρίαρχη ακεραιότητα του εθνικού κράτους».
Υπέρμαχος ενός ιταλικού Brexit;
Ενώ η Μελόνι τώρα πια τονίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βγάλει την Ιταλία από την ΕΕ, είναι εξίσου ξεκάθαρη όταν τονίσει τα κοινά της στοιχεία με το κόμμα που έφερε το Brexit στη Βρετανία. Σε μια ομιλία που αποκηρύσσει τον φασισμό και εκφωνήθηκε στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά, συνέκρινε τον εαυτό της με «τους Βρετανούς Συντηρητικούς, τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ και το ισραηλινό Λικούντ». Στο βιβλίο της, αναφέρει συχνά το όνομα του Βρετανού αρχισυντηρητικού φιλοσόφου Roger Scruton.
Η αντίθεση της Meloni σε μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη ΕΕ είναι «πολύ κοντά στις συντηρητικές μας αξίες», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην ευρωβουλευτής των Βρετανών Συντηρητικών Geoffrey Van Orden, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ECR.
Μια ελαφριά κλίση προς το κέντρο
Εάν η Μελόνι γίνει πρωθυπουργός, η ευρωπαϊκή πολιτική είναι απίθανο να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα καθήκοντά της. Η τυπική πορεία ενός Ιταλού πολιτικού ηγέτη είναι να αναλαμβάνει την εξουσία με ένα κύμα υποστήριξης και στη συνέχεια να το βλέπει εξίσου γρήγορα η υποστήριξη αυτή να εξανεμίζεται. Η δουλειά που θα θέσει ως προτεραιότητα είναι να καθοδηγήσει την Ιταλία έξω από τις την οικονομική και ενεργειακή κρίση.
Στο παρελθόν, η Μελόνι δεν δίστασε να κατακεραυνώσει τους «παγκοσμιοποιητές» και τους «χρηματοδότες». Όμως πλέον κοντά στην μεγαλύτερη θέση ευθύνης απευθυνόμενη στο επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας, υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, υποσχόμενη να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να παραμείνει στην πορεία που έχει χαράξει ο Μάριο Ντράγκι.
- Προ των πυλών η πιο δεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Ευρεία νίκη του συνασπισμού υπό τη Μελόνι δείχνουν τα exit polls
- Εκτός σχεδίου δόμηση: Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες κινδυνεύουν να απαξιωθούν πλήρως
- Οι ουκρανοί τρολάρουν το μπάχαλο στη Ρωσία με την επιστράτευση: Το βίντεο που ανέβασε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας
- Καίτη Γκραμμά: Η πρώτη Ελληνίδα τρανς που περπάτησε στην πασαρέλα για τον οίκο Prada στο Μιλάνο
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr