Κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο: Η Ιταλία έστειλε πολεμικό πλοίο δίπλα στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πολεμικό πλοίο στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου προσφάτως ανακαλύφθηκε σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ακριβώς δίπλα στο γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ, απέστειλε η Ιταλία, σε μία κίνηση με υψηλότατη σημασία, που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να μην εμπλακεί στη διαδικασία των γεωτρήσεων.
Πρόκειται για το πολεμικό ιταλικό πλοίο ονόματι Mimbelli το οποίο σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στο Twitter «συμμετείχε στην επιχείρηση Ασφαλής Μεσόγειος για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, κοντά στο γεωτρύπανο Tungsten Explorer της ENI, το οποίο πρόσφατα ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο Cronos-1, περίπου 90 μίλια από τις ακτές της Κύπρου».
#naveMimbelli impegnata in operazione #MediterraneoSicuro a tutela degli interessi nazionali, in vicinanza della "Drilling Ship TUNGSTEN EXPLORER" di ENI che ha recentemente scoperto un giacimento di gas con il pozzo Cronos-1 a circa 90 miglia al largo di Cipro.#MarinaMilitare pic.twitter.com/OoVJ5cLmsH
— Marina Militare (@ItalianNavy) August 26, 2022
Καθηγητής ΑΠΘ στο ethnos.gr: Υποσχόμενη εξέλιξη το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου
Ως πάρα πολύ θετική εξέλιξη και ιδιαιτέρως υποσχόμενη χαρακτηρίζει μιλώντας στο ethnos.gr και στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη το κοίτασμα φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου -και έγιναν γι’ αυτό οι σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας- ο καθηγητής Γεωλογίας και διευθυντής του τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Γεωργακόπουλος.
Αν και, όπως λέει, είναι πάρα πολύ νωρίς για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις αναφορικά με το μέγεθος του κοιτάσματος στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού θα πρέπει να περιμένουμε την ενδελεχή συνέχιση των ερευνών, για να βγάλουμε συμπεράσματα, ο κ. Γεωργακόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το οικόπεδο 6 βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλες περιοχές που έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα και κυρίως στο μεγάλο αιγυπτιακό κοίτασμα. Αυτό δημιουργεί αισιοδοξία ότι το πριν από λίγα 24ωρα εντοπισμένο κοίτασμα φυσικού αερίου δε θα είναι μικρής ποσότητας.
«Θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντική την ανακάλυψη. Η έρευνα θα συνεχιστεί στο μπλοκ έξι αλλά και στην υπόλοιπη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι θα έχουμε μεγαλύτερες θετικές εξελίξεις. Ολόκληρη η περιοχή είναι πολλά υποσχόμενη και βρίσκεται πολύ κοντά με το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο, όταν εντοπίστηκε, έκανε την Κύπρο να παραχωρήσει για έρευνες οικόπεδα της δικής της ΑΟΖ. Να σημειωθεί ότι και στην προ covid-19 εποχή είχαν εντοπιστεί κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γεωργακόπουλος.
Κατά τον ίδιο, το επόμενο βήμα θα είναι οι εταιρείες να αποκτήσουν πλήρη γνώση για το μέγεθος των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή και αν σιγουρευτούν ότι είναι μεγάλο, θα προχωρήσουν στην εξόρυξη.
Στόχος η εξαγωγική δραστηριότητα
Όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ, σε περίπτωση που εντοπιστούν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή, το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού θα μπορέσει να προχωρήσει και σε εξαγωγές του.
«Αυτός ακριβώς πρέπει να είναι ο στόχος. Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και έχει μικρές ανάγκες κατανάλωσης, οπότε θα μπορεί να αναπτύξει την εξαγωγική της δραστηριότητα αναφορικά με το φυσικό αέριο προς τη Δυτική Ευρώπη. Οι έρευνες είναι πολύ υποσχόμενες και βγάζουν αποτελέσματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδίως με το δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν διαρκώς. Όταν θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα, θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες από την πλευρά των εξαγωγικών εταιρειών», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος.
Ενισχύεται η πιθανότητα κατασκευής του EastMed
Κατά τον καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, η πιθανή ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα συμβάλει σημαντικά στη λήψη απόφασης για την κατασκευή του αγωγού EastMed, με συνέπεια να βγει ιδιαίτερα ευνοημένη και η Ελλάδα.
Ο τελευταίος προβλέπεται να συγκεντρώνει το φυσικό αέριο που εντοπίζεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχοντας μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων να το φέρνει στην Ελλάδα και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη. Ειδικότερα, από την Ανατολική Μεσόγειο ο αγωγός θα φτάνει υποθαλάσσια στην Κρήτη και από εκεί επίγεια θα μεταφέρεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Στη συνέχεια υποθαλάσσια θα φτάνει στη νότια Πελοπόννησο, επίγεια θα συνεχίσει μέχρι τον Πατραϊκό κόλπο και από εκεί πάλι υποθαλάσσια θα περνάει το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα. Επί ελληνικού εδάφους θα συνεχίζει επίγεια ο αγωγός μέχρι περίπου το ύψος της Ηγουμενίτσας και από εκεί θα περνάει στην Ιταλία.
«Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ θα ενισχύσει σημαντικά και τη χώρα μας, αφού θα βοηθήσει στη λήψη απόφασης για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Όσο περισσότερο φυσικό αέριο εντοπίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο περισσότερο ενισχύεται το ενδεχόμενο κατασκευής του αγωγού. Αν τελικά κατασκευαστεί αυτός, θα πρόκειται για ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία και τα οφέλη θα είναι πολλά για την Ελλάδα και την Κύπρο», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος.
Τέλος, κατά τον ίδιο η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες τυχόν εντοπισμού μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου δυτικά της Κρήτης, αφού, αν και γίνονται ενέργειες, βρισκόμαστε πίσω σε σχέση με την πρόοδο που έχει επιτελέσει στον τομέα αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία.
- Το δεξιό κοινό, το αντικυβερνητικό μέτωπο και η «απειλή» της αστάθειας - Πώς οι παρακολουθήσεις επηρεάζουν τις πολιτικές ισορροπίες
- ΕΦΚΑ: Τα τρία μεγάλα «αγκάθια» που λύνονται το φθινόπωρο - Οι ωφελημένοι
- Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Την εφαρμογή του νόμου με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς προωθεί η κυβέρνηση
- Κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο: Η Ιταλία έστειλε πολεμικό πλοίο δίπλα στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ
- Φανουρόπιτα, η πιο δημοφιλής πίτα της παράδοσης - Το έθιμο και η συνταγή
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr