Salman Rushdie: Όσα γνωρίζουμε για τον δράστη της επίθεσης στον γνωστό συγγραφέα – Τον συνδέουν με το ιρανικό καθεστώς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μαχαίρωσε και γρονθοκόπησε τον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι (Salman Rushdie) 10 με 15 φορές μέσα σε 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ο 24χρονος Χαντί Ματάρ συνελήφθη. Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει ασαφές ενώ παραμένει το σοκ από το πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού.
Σε βάρος του δράστη απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας δεύτερου βαθμού και επίθεση δεύτερου βαθμού, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της κομητείας Τσοτόκουα.
Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης
Ήδη παρουσιάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως υποστηρικτής του «σιιτικού εξτρεμισμού» και των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).Σε αναρτήσεις παρουσιάζεται και πλαστό δίπλωμα οδήγησης που φέρεται να του ανήκει με το όνομα “Hassan Mughniyah” που κατά τους ειδικούς συνδέεται και με την φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
These are the moments after renowned author Salman Rushdie was stabbed on stage at an event in New York statehttps://t.co/jO7jLPE3fk pic.twitter.com/W8Ml1YgdLT
— BBC News (World) (@BBCWorld) August 13, 2022
Επισημαίνεται επίσης ότι ο άνδρας γεννήθηκε στην Καλιφόρνια αλλά μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Η επίθεση έγινε στο Ίδρυμα Chautauqua, «νοτιοδυτικά του Μπάφαλο σε μια αγροτική γωνιά της Νέας Υόρκης», όπου είναι γνωστό ότι οι επισκέπτες δεν περνούν από ανιχνευτές μετάλλων και δεν υποβάλλονται σε έλεγχο.
The man suspected of stabbing Salman Rushdie is named Hadi Matar but he was carrying this fake driver license at the time of his arrest. pic.twitter.com/ORSla0ofOC
— Karol Markowicz (@karol) August 12, 2022
Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Mατάρ «δούλευε μόνος». Οι Αρχές, πάντως, ζήτησαν εντάλματα έρευνας για διάφορα αντικείμενα, μεταξύ αυτών και ηλεκτρονικές συσκευές.
Γιατί είναι τόσο αμφιλεγόμενος ο Σαλμάν Ρούσντι;
Ο Σαλμάν Ρούσντι είναι ένας Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής, του οποίου τα γραπτά για τη θρησκεία και την πολιτική τον έχουν καταστήσει αμφιλεγόμενο σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Τα τρία πρώτα μυθιστορήματά του - Grimus (1975), Τα παιδιά του Μεσονυκτίου (1981) και Ντροπή (1983) - έτυχαν επαινετικών σχολίων, αλλά το τέταρτο -Οι σατανικοί στίχοι- ήταν αυτό που προκάλεσε επικρίσεις.
Ορισμένες από τις σκηνές στο βιβλίο του 1988 απεικονίζουν έναν χαρακτήρα που έχει ως πρότυπο τον Προφήτη Μωάμεθ και αυτό προκάλεσε την οργή ορισμένων μελών της μουσουλμανικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το θεώρησαν βλάσφημο.
Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν μέχρι το Πακιστάν τον Ιανουάριο του 1989 και τον επόμενο μήνα ο πνευματικός ηγέτης του επαναστατικού Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, καταδίκασε το βιβλίο και εξέδωσε φετφά εναντίον του. Προσφέρθηκε αμοιβή για την εκτέλεσή του, όπως γράφει το Sky News.
Το βιβλίο κάηκε σε όλο τον κόσμο και οι μεταφραστές του έργου δέχθηκαν επιθέσεις -ο Hitoshi Igarashi, που το μετέφρασε στα ιαπωνικά, δολοφονήθηκε το 1991.
Ο Ρούσντι υιοθέτησε ένα ψευδώνυμο και κρύφτηκε υπό την προστασία της Scotland Yard, αν και εμφανιζόταν δημοσίως περιστασιακά.
Συνέχισε να γράφει, παρά την απειλή για τη ζωή του
Παρά την απειλή για τη ζωή του, συνέχισε να γράφει και το 1998 η ιρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα εφάρμοζε πλέον τον φετφά. Ωστόσο, ο φετφά δεν ανακλήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα και οι «Σατανικοί στίχοι» παραμένουν απαγορευμένοι στο Ιράν και σε πολλές άλλες χώρες. Ο Ρούσντι έγραψε για την εμπειρία του στα απομνημονεύματα σε τρίτο πρόσωπο το 2012.
Μιλώντας για αυτό τρία χρόνια αργότερα, είπε: «Αν είστε ένας οργανισμός ελεύθερης έκφρασης, αν πιστεύετε στην αξία της ελευθερίας του λόγου, τότε πρέπει να πιστεύετε στην αξία της ελευθερίας του λόγου που δεν σας αρέσει. Αν υπερασπίζεσαι μόνο την ελευθερία του λόγου που είναι σύμφωνη με το δικό σου ηθικό πλαίσιο, αυτό είναι που συνήθως ονομάζεται λογοκρισία».
Επίσης, το 2007 του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του ιπποτισμού, μια κίνηση που επικρίθηκε από τις κυβερνήσεις του Ιράν και του Πακιστάν.
- Στο μικροσκόπιο η επίθεση κατά του Ρούσντι: Καταγγελίες για τον χώρο και τα μέτρα που ίσως δεν έλαβε - Γιατί τον «κυνηγούν» τόσα χρόνια;
- Κεραυνοί από Der Spiegel για Ερντογάν: Συμπεριφέρεται σα διπλός πράκτορας – Το παρακάνει
- Εξοργιστικό: Ομαδικός ξυλοδαρμός παγκόσμιου πρωταθλητή του ακοντισμού – Τον πέταξαν από το πλοίο!
- Η Google θα σταματήσει να απαντάει σε ανόητες ερωτήσεις και έχει καλό λόγο γι αυτό
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr