Πρωθυπουργός Φινλανδίας: Σημείο καμπής για τον κόσμο η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε σήμερα ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα σημείο καμπής για τον κόσμο και οι σχέσεις με τη Μόσχα δεν μπορούν να επιστρέψουν όπως ήταν πριν από την εισβολή της. Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν έκανε τα σχόλιά της κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ουκρανία που περιελάμβανε επίσκεψη στις πόλεις Ιρπίν και Μπούχα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί ρωσικά στρατεύματα ότι διέπραξαν φρικαλεότητες, έναν ισχυρισμό που αρνείται η Μόσχα.
«Εμείς, η Φινλανδία, υποστηρίζουμε όλες τις ενέργειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να εξετάσει αυτά τα εγκλήματα, να συλλέξει στοιχεία για μελλοντικές διαδικασίες και να καταδικάσει τη Ρωσία», είπε η Μάριν μετά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας. «Αυτό που συνέβη, αυτό που έκανε η Ρωσία είναι ένα σημείο καμπής για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια και για ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπουμε ότι η παλιά ρύθμιση έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει επιστροφή στην προηγούμενη σχέση», τόνισε μέσω διερμηνέα. Χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «μια προσπάθεια ενάντια στις αρχές της οικοδόμησης μιας κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας».
Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι τα στρατεύματά της διέπραξαν φρικαλεότητες ως μια «τερατώδη πλαστογραφία» που έχει στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού. Η Φινλανδία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σκανδιναβική χώρα έκανε αίτηση αυτόν τον μήνα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το Ελσίνκι παρέχει επίσης στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και στηρίζει την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ. «Για εμάς, η στρατιωτική βοήθεια της Φινλανδίας είναι πολύ πολύτιμη», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Facebook, ευχαριστώντας το Ελσίνκι για την υποστήριξή του. «Όπλα, πολιτική κυρώσεων και η ενότητα των εταίρων μας στο ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ - αυτό είναι που μπορεί να προσφέρει δύναμη στην άμυνα της γης μας». Μεταξύ άλλων Ευρωπαίων ηγετών που έχουν επισκεφτεί το Κίεβο μετά την έναρξη του πολέμου είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Λαβρόφ: Απαράδεκτη κλιμάκωση από τη Δύση η ενδεχόμενη αποστολή όπλων ικανών να πλήξουν το ρωσικό έδαφος
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα ικανά να πλήξουν το ρωσικό έδαφος θα συνιστούσε ένα «σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Tass.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε στο αραβόφωνο κανάλι RT ότι ελπίζει πως οι λογικοί άνθρωποι στη Δύση θα το κατανοήσουν αυτό, προσθέτοντας: «Υπάρχουν ακόμη λίγοι (σ.σ. λογικοί) εκεί», σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr