NATO: Επικοινωνία Μακρόν - Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει απόψε Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απειλή του δευτέρου να ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η συνδιάλεξη θα γίνει στις 11:30 (ώρα Παρισιού· στις 12:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η οποία διευκρίνισε πως ο κ. Μακρόν θα βρίσκεται στο φρούριο Μπρεγκανσόν, μια από τις κατοικίες των γάλλων αρχηγών του κράτους στην Κυανή Ακτή, όπου θα παραμείνει λίγες ημέρες, καθώς η σημερινή ημέρα είναι αργία στη Γαλλία.
Η Άγκυρα διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας, αφού υποδέχθηκε διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Η Τουρκία προκαλεί πρόβλημα στο NATO με την απειλή να εναντιωθεί στην επέκταση του, μετά την υποβολή αιτημάτων από τα δύο κράτη να ενταχθούν στην ατλαντική συμμαχία που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα αιτήματά τους υποστηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας. Η Φινλανδία ειδικά μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.
Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, που φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα τούρκων εξορίστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε αυτονομιστές κούρδους αντάρτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Αξιώνει από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να προχωρήσουν άμεσα σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την «παρουσία σε οργανωτικό, χρηματοδοτικό και μιντιακό επίπεδο των τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του προέδρου Ερντογάν.
Με άδεια χέρια έφυγαν Σουηδία και Φινλανδία από την Τουρκία
«Εάν δε ληφθούν συγκεκριμένα βήματα, η διαδικασία δε θα προχωρήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, μετά τη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Άγκυρα όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη. Ο κ. Καλίν άφησε ανοιχτό μεν το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να συνεχιστούν, αλλά απέκλεισε τη λήψη κάποιας απόφασης ένταξης μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.
«Οι επαφές μας θα συνεχιστούν»
«Η προσδοκία μας είναι η εφαρμογή ορισμένων κανόνων και διαδικασιών», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «οι συνομιλητές μας κράτησαν σημειώσεις επί της διαδικασίας και θα τις παρουσιάσουν στους ηγέτες τους. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν. Θα συνεχίσουμε, αφού δούμε πώς θα ανταποκριθούν σε αυτά τα αιτήματα τις επόμενες ημέρες».
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε επανέλαβε ουσιαστικά τις θέσεις της Άγκυρας για το φλέγον ζήτημα. «Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ασφάλειας. Δεν είναι ένας οργανισμός με άλλο αντικείμενο. Είναι μια συμμαχία που βασίζεται στην ασφάλεια. Το πιο σημαντικό ζήτημα αυτής της συμμαχίας είναι να διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των συμμάχων. Για σχεδόν 70 χρόνια, η Τουρκία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμμαχία. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της εντός του ΝΑΤΟ αυτά τα 70 χρόνια. Η αποφασιστική μας μάχη κατά της τρομοκρατίας αντανακλά μία τις πιο σημαντικές αρχές του ΝΑΤΟ. Έχουμε αναφέρει ξεκάθαρα ότι το PYG και YPG είναι το συριακό παρακλάδι του PKK. Ομοίως, έχουμε υπογραμμίσει ότι η FETO είναι τρομοκρατική οργάνωση, μια οργάνωση που δολοφόνησε 251 ανθρώπους μας. Μοιραστήκαμε τα έγγραφα με τους συνομιλητές μας».
«Άρνηση έκδοσης των τρομοκρατών»
Ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της έκδοσης των Κούρδων που βρίσκονται στη Σουηδία. «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση στα αιτήματά μας για έκδοση. Μοιραστήκαμε αυτές τις ανησυχίες με τους συνομιλητές μας. Δηλώσαμε επίσης ότι οι κυρώσεις κατά της αμυντικής βιομηχανίας κατά της Τουρκίας πρέπει να αρθούν. Καταστήσαμε σαφές ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει θετικά εάν οι ανησυχίες της Τουρκίας δεν αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένα βήματα και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Δηλώσαμε ότι οι προσδοκίες μας είναι πολύ συγκεκριμένες. Δηλώσαμε ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, δεν μπορεί καμία διαδικασία ένταξης να προχωρήσει βιαστικά».
«Κανένα ‘πράσινο φως’ σε Φινλανδία και Σουηδία μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ»
Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν σημείωσε ότι αυτή ήταν μία πρώτη συνάντηση, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο και ότι θα συνεχιστεί, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στάσης της Τουρκίας μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 30 Ιουνίου. «Θα αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Εάν έρθει μια πρόταση από το ΝΑΤΟ, εξαρτάται τί θα είναι. Πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δεν τίθεται θέμα να τεθεί θέμα ένταξης. Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου μας. Μπορεί να γίνει συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, σε επίπεδο αρχηγών. Μπορεί επίσης να γίνει διαπραγμάτευση εντός του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία θα διαμορφωθεί ανάλογα και με τους συνομιλητές μας».
Θετικό η άρση των κυρώσεων κατά Τουρκίας
Θετικά αποτίμησε ο Ιμπραχίμ Καλίν την άρση των κυρώσεων από κάποιες χώρες κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. «Είδαμε μια θετική στάση όσον αφορά την άρση των κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό είναι σημαντικό. Δεν θεωρούμε σωστό οι σύμμαχοι να επιβάλλουν εμπάργκο ο ένας στον άλλον. Αυτό από μόνο του θα αποδυναμώσει τη συμμαχία και θα κάνει τους εχθρούς μας ευτυχισμένους».
Τέλος, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι οι δύο αντιπροσωπείες των σκανδιναβικών χωρών έδειξαν να κατανοούν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. «Θα δούμε ποια συγκεκριμένα βήματα θα κάνουν στη συνέχεια. Έχουμε δηλώσει με τις φωτογραφίες και τα έγγραφά μας ότι το YPG δεν είναι διαφορετική τρομοκρατική οργάνωση από το PKK. Είπαμε ότι δεν είναι σωστό για τους Ευρωπαίους να κάνουν ένα τέτοιο βήμα μόνο και μόνο επειδή οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr