Έρχεται το «Αλπαρσλάν»: Η Τουρκία αποκτά τέταρτο γεωτρύπανο - Πέντε τέτοια πλοία σε όλο τον κόσμο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το τέταρτο γεωτρύπανο, στο οποίο αναμένεται να δοθεί το όνομα του σουλτάνου «Αλπαρσλάν» ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από τη Νότια Κορέα και θα φτάσει στην Τουρκία στις 19 Μαΐου (ημέρα οδύνης του Ποντιακού Ελληνισμού και Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού).
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Turkiye», το γεωτρύπανο αυτή τη στιγμή πλέει στα ανοιχτά της δυτικής Αφρικής και αν δεν υπάρξει αλλαγή ή διακοπή στην καθορισμένη διαδρομή, το πλοίο θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι Τασουτζού στη Μερσίνα στις 10:00 το πρωί της 19ης Μαΐου.
Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το όνομα του 4ου πλωτού γεωτρύπανου που θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο μετά το Fatih, Yavuz και Kanuni, επικρατέστερο θεωρείται το «Αλπαρσλάν».
Υπάρχουν συνολικά πέντε πλοία αυτής της κατηγορίας στον κόσμο, ένα από τα οποία αποκτά η Τουρκία. Το πλοίο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κατέβει σε βάθος 12.200 μέτρων για γεώτρηση και να λειτουργήσει σε βάθος 3.600 μέτρων.
Το πλοίο θα έχει πλήρωμα 200 ατόμων και είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία 7ης γενιάς. Διαθέτει 2 κατάρτια και 2 ασφαλή συστήματα BOP 7 ram και σύστημα απόσβεσης κυμάτων (CMC) και στα δύο κατάρτια. Η πρώτη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου, «που θα ενισχύσει την ισχύ της Τουρκίας στις θάλασσες», όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Τουρκιγέ», θα είναι στη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο είναι καθ’ οδόν, δηλώνοντας ότι: «Εργαστήκαμε σκληρά για να αποκτήσει έναν πλήρως ανεπτυγμένο στόλο γεωτρυπάνων η χώρα μας, η οποία περιβάλλεται από θάλασσα παντού. Τώρα ανυπομονούμε να παραλάβουμε και το τέταρτο γεωτρύπανό μας, το οποίο είναι καθ' οδόν προς την Τουρκία. Καλοτάξιδο και καλορίζικο!».
Ποιος ήταν ο Αλπαρσλάν;
Ο δεύτερος σουλτάνος των Σελτζούκων, ο οποίος κέρδισε τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 έναντι του αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Ρωμανό Διογένη.
Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές νίκες στην τουρκική ιστορία και η πρώτη των Τούρκων κατά της Δύσης, γι’ αυτό και μνημονεύεται συχνά ως ορόσημο από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr