Ηπατίτιδα σε παιδιά: Έκτακτη ανακοίνωση από ECDC - Περίπου 190 νοσηλείες παγκοσμίως
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Περίπου 190 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).
Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα τον Απρίλιο και έχουν καταγραφεί κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες. Περίπου 40 περιστατικά καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση. Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις υγειονομικές Αρχές της κάθε χώρας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σε επιφυλακή οι παιδίατροι στην Ελλάδα
Νωρίτερα την Τρίτης η ειδικός Ινώ Καναβάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ ουσιαστικά, εξέφρασε την ανησυχία γονιών και ειδικών από την έξαρση των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών. Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε κρούσμα, αλλά όλοι οι παιδίατροι παραμένουν σε επιφυλακή.
Κατά την ίδια, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε την οξεία ηπατίτιδα, «αλλά οφείλουμε να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής». Όπως λέει, καλό θα ήταν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, να παραμένουν μέχρι και 48 ώρες στο σπίτι για να κόβεται η αλυσίδα μετάδοσης.
Τα μάτια να παρατηρούν οι γονείς
Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, η κα Καναβάκη ξεκαθαρίζει ότι, το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.
Όσο για τα άλλα συμπτώματα αυτά είναι αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων, κνησμός στο σώμα, πυρετός, ναυτία και πόνος στην κοιλιά.
Βασικά αποτελέσματα και συμπεράσματα
Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται σε παιδιά παραθέτει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής αναφέρεται στα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία και στα βασικά συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Συνεχίζοντας αναλύει ποια μπορεί να είναι τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας στα παιδιά.
Τι γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά:
«Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Εχθές, δημοσιοποιήθηκε μια έκθεση των βρετανικών υγειονομικών Αρχών αναφορικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας- οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. Θα παραθέσω τα επιδημιολογικά στοιχεία και κάποια βασικά αποτελέσματα και συμπεράσματα από την αναφορά:
- Οι ασθενείς είναι κατά κύριο λόγο κάτω των 5 ετών
- Τα παιδιά είναι κατά κύριο λόγο ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (53: 65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια.
- Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.
- Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
- Oι περιπτώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους
- H γεωγραφική διασπορά δεν περιορίζεται σε κάποια περιοχή αλλά αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο
- 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση
- Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- Επιπλέον, και αναφορικά με τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας
- Έχει ανιχνευθεί κορoνοϊός σε 10 από τους 60 ασθενείς που ελέγχθηκαν, επί του παρόντος.
- 7 από αυτά τα παιδιά είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά ως προς τον κορoνοϊό κάποια στιγμή μέσα στις προηγούμενες 6 εβδομάδες, πριν νοσηλευτούν.
- 40 από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά.
Η προκαταρκτική ανάλυση του αδενοϊού δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F (11 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί επιτυχώς) αλλά η αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προτού επιβεβαιωθεί ο τύπος του ιού.
Τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος/ορού στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος (αν και ο χρόνος λήψης των δειγμάτων διαφέρει ως προς την έναρξη και την επιδείνωση των συμπτωμάτων).
Τα ενδελεχή ερωτηματολόγια για το ιστορικό της νόσησης δεν έχουν αποκαλύψει εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι υγειονομικοί φορείς, επεξεργάζονται τα δεδομένα λοίμωξης με κορoνοϊό και άλλους μικροοργανισμούς και διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις για να κατανοηθεί εάν η μόλυνση με αδενοϊό στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό έχει προηγηθεί της μόλυνσης με κορoνοϊό, αν συνυπάρχει, αν ήταν δευτερογενής λοίμωξη εντός 27 ημερών ή καθυστερημένη δευτερογενής μόλυνση έως 59 ημέρες μετά από λοίμωξη από κορoνοϊό. Τα δεδομένα επί του παρόντος δείχνουν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022, υπήρξε αύξηση τόσο των προηγούμενων, όσο και των δευτερογενών λοιμώξεων σε παιδιά κάτω των 10 ετών. (Παρόμοιες αυξήσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί και για άλλες παιδικές λοιμώξεις).
Επίσης, εδώ να αναφέρουμε πως και στο Ισραήλ διερευνάται η χρονική συσχέτιση της ηπατίτιδας και της λοίμωξης του κορoνοϊού στα παιδιά. Έχει αναφερθεί πως μεγάλο ποσοστό των παιδιών που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν νοσήσει 3.5 μήνες πριν με κορoνοϊό».
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr