Εκλογές Γαλλία: Τα μηνύματα των ψηφοφόρων στον Μακρόν και η αριστερή στροφή – Ποιος έπεισε περισσότερο στο debate
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Νίκη του Εμανουέλ Μακρόν με μία σχετικά ικανοποιητική διαφορά σε βάρος της Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, βλέπει ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση σε εκλογικές αναμετρήσεις, Γιάννης Κωνσταντινίδης.
Όπως λέει στο ethnos.gr, η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από το debate το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης μεταξύ των δύο υποψηφίων, στο οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε πειστικότερη εμφάνιση από την αντίπαλό του.
«Η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν πολύ σημαντική για μεγάλο αριθμό Γάλλων ψηφοφόρων, κυρίως ψηφοφόρους των κομμάτων που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν διευκρινίσει, τι θα επιλέξουν να κάνουν με την ψήφο τους. Εκτιμώ ότι περίπου το 40% των Γάλλων ψηφοφόρων ανέμενε το debate, για να καταλήξει στην επιλογή του. Άποψή μου είναι ότι ο Μακρόν έκανε μία πειστικότερη εμφάνιση, η οποία του έδωσε περισσότερους πόντους για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Φαίνεται στις εκλογές της Κυριακής μια νίκη Μακρόν με σχετικά ικανοποιητική διαφορά. Δείχνει ότι θα πάρει περίπου το 40% των ψήφων του Μελανσόν, καθώς και πολλούς από τους εκπροσώπους των Πρασίνων και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αυτά θα του δώσουν μια διαφορά ασφαλείας και πιστεύω ότι θα του εξασφαλίσουν μία σχετικά άνετη νίκη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κωνσταντινίδης.
Οι διαφοροποιήσεις Μακρόν και το μήνυμα των ψηφοφόρων
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν του 2017 και του σήμερα, ενώ η πολιτική που ακολούθησε απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας στην πενταετία ο Γάλλος πρόεδρος, δυσαρέστησε αρκετούς ψηφοφόρους. Αυτό είχε ως συνέπεια να του στείλουν μήνυμα την πρώτη Κυριακή των εκλογών κι έτσι να είναι μικρό το ποσοστό διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων.
«Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ένα αουτσάιντερ που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, ένα πρόσωπο που είχε το προφίλ υποψηφίου απέναντι στην ακροδεξιά πολιτική. Ήταν τότε οι συγκυρίες ευκολότερες για τον Μακρόν να εκλεγεί πρόεδρος με μία ικανοποιητική διαφορά. Πλέον βρίσκεται στην προεδρία για πέντε χρόνια και οποιοσδήποτε ασκεί για χρόνια εξουσία, είναι λογικό να προκαλέσει δυσαρέσκειες σε κάποιους με την πολιτική του. Σήμερα η θετική αξιολόγηση του Μακρόν φτάνει στο 40%. Οπότε οποιοδήποτε ποσοστό πάρει πάνω από αυτό, θα αποτελεί κέρδος για τον Γάλλο πρόεδρο», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Κατά τον ίδιο, εμφανείς ήταν κάποιες διαφοροποιήσεις στη στάση και τη ρητορική του Εμανουέλ Μακρόν ακόμα και τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. «Στο διάστημα αυτό δεν ήταν αμιγώς κομματικές οι τοποθετήσεις του και είχε σαφείς αναφορές για την οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία. Προφανώς στόχευσε στους ψηφοφόρους του Μελανσόν και των Πράσινων. Επίσης, ο Μακρόν άλλαξε και τη ρητορική του αναφορικά με τα εσωτερικά ζητήματα της Γαλλίας. Στράφηκε στην αναζήτηση λύσεων για την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Βέβαια, το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και αλλού αυτό το διάστημα», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Σπουδών.
Αν εκλεγεί, θα συνεχίσει ο Μακρόν την ίδια εξωτερική πολιτική
Κατά τον κ. Κωνσταντινίδη, υπάρχει μία ως επί το πλείστον κοινή παραδοχή ότι οι επιλογές Μακρόν, αναφορικά με τη στάση που κράτησε στα εκτός Γαλλίας ζητήματα, κινήθηκαν προς θετική κατεύθυνση. Μάλιστα, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι σε περίπτωση επανεκλογλής του, δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική του.
«Έδειξε σημαντικό ενδιαφέρον για προβλήματα που αφορούν την Ευρώπη και εστιάστηκε το τελευταίο διάστημα στην κρίση στην Ουκρανία. Από την αρχή ήταν ο βασικός στόχος του η ευρωπαϊκή προοπτική της Γαλλίας αλλά και η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές σύστημα. Τα κυνήγησε αυτά παρά τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό, όμως, δημιούργησε μία τιμωρητική διάθεση απέναντι του στους Γάλλους ψηφοφόρους. Οι πολίτες θεώρησαν ότι δεν ασχολήθηκε αρκετά με τα ζητήματα της χώρας του και σε αυτό βρήκε έδαφος η Λεπέν. Πιστεύω ότι, αν επανεκλεγεί, ο Μακρόν θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πολιτική του, ιδίως τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αδύναμη. Στις επόμενες εκλογές δε θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει επανεκλογή, οπότε δεν έχει κανένα λόγο να διαφοροποιήσει την πολιτική του στα εξωτερικά ζητήματα. Άρα πιστεύω ότι δε θα δείξει ιδιαίτερο σεβασμό στα πρέπει, αλλά στα θέλω», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Τι θα αλλάξει σε περίπτωση που εκλεγεί η Λεπέν
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογής της Μαρίν Λεπέν, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών περιμένει μία αναδίπλωση της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ωστόσο, δεν αναμένει κοσμογονικές διαφοροποιήσεις στη στάση της χώρας. Παράλληλα, ο καθηγητής αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Υπάρχει πάντοτε μεγάλη απόσταση μεταξύ των εξαγγελιών και της πραγματικότητας. Στο ενδεχόμενο νίκης Λεπέν θα υπάρξουν μεταβολές, αλλά όχι στο βαθμό που τις φανταζόμαστε. Μπορούμε να μιλάμε για μία αναδίπλωση της Γαλλίας απέναντι στα ευρωπαϊκά ζητήματα, όχι, όμως, για κοσμογονικές αλλαγές. Δε θεωρώ πιθανό ένα… Frexit, αλλά πιστεύω ότι θα επιχειρηθεί μία μείωση των σχέσεων της Γαλλίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και μία μείωση των συναντήσεων της προέδρου με ηγέτες άλλων χωρών. Οι διαφοροποιήσεις στην πολιτική της Γαλλίας στο ενδεχόμενο εκλογής Λεπέν θα είναι περισσότερο συμβολικές και λιγότερο ουσιαστικές», υποστηρίζει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr