Βραζιλία: Υψηλότερη κατά 60% η θνητότητα από κορονοϊό στις πόλεις που ψήφισαν Μπολσονάρου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο δείκτης θνητότητας του κορονοϊού ήταν «πολύ» υψηλότερος κατά μέσον όρο στις πόλεις και στις κοινότητες ο πληθυσμός των οποίων ψήφισε κατά πλειοψηφία τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές της Βραζιλιας, αποκάλυψαν χθες Πέμπτη συντάκτες επιστημονικής έρευνας.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2018 με τους δείκτες θνητότητας στις κοινότητες της πολιτείας Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά) και διαπίστωσαν ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού σάρωσε σε αυτές όπου ο πρόεδρος Μπολσονάρου έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Η έρευνα, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων από την 21η ως τη 10η Νοεμβρίου 2021, έδειξε ότι ο δείκτης μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 ήταν κατά 30% υψηλότερος στις κοινότητες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων επέλεξε τον κ. Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των εκλογών εκείνων, φθάνοντας τις 7.600 ανά 100.000 κατοίκους.
Τα ευρήματα της μελέτης, που διενεργήθηκε από την Εταιρεία Επιδημιολογίας της Μίνας Ζεράις και την Ένωση Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών Ασθενειών της ίδιας βραζιλιάνικης πολιτείας, είναι ακόμη εντυπωσιακότερα για τη θνητότητα: ήταν 60% υψηλότερη στις κοινότητες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία τον κ. Μπολσονάρου, φθάνοντας στους 212 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος «υποβάθμισε τη σοβαρότητα» της πανδημίας, «διαφήμισε θεραπείες η αποτελεσματικότητα των οποίων ουδέποτε αποδείχθηκε», «εναντιωνόταν στην κοινωνική απόσταση, στη χρήση μάσκας, στα lockdowns και σε άλλα μέτρα προστασίας», θύμισε ο Κάρλους Στάρλινγκ, εκ των συγγραφέων της έρευνας.
Οι θέσεις του αρχηγού του κράτους «είχαν κατά τα φαινόμενα ως αποτέλεσμα υψηλότερους δείκτες μόλυνσης και θνητότητας στους υποστηρικτές του», πρόσθεσε.
Στη Βραζιλία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 660.000 άνθρωποι εξαιτίας της COVID-19 από το 2020 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Πάντως, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των θανάτων έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη κυρίως στο γεγονός ότι το 75% του πληθυσμού έχει πια ανοσοποιηθεί πλήρως στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, παρά τα άφθονα σχόλια του προέδρου Μπολσονάρου που αμφισβητούσαν την αξία των εμβολίων.
Η μελέτη, που αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη του μήνα, θα παρουσιαστεί από τον Κάρλους Στάρλινγκ και τον ειδικό Μπραούλιου Κόουτου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, που θα γίνει από την 23η ως την 26η Απριλίου στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.
Τα ευρήματά της συνάδουν με εκείνα άλλης έρευνας, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Οκτώβριο, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία του νέου κορονοϊού — κατ’ αυτόν, η COVID-19 δεν είναι παρά «γριπούλα».
Επιτροπή της βραζιλιάνικης Γερουσίας εισηγήθηκε τον Οκτώβριο να του απαγγελθούν κατηγορίες για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κυρίως επειδή «εξέθεσε εσκεμμένα τους Βραζιλιάνους σε μαζική μόλυνση».
Η κυβέρνηση δεν απάντησε όταν το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε μαζί της για να της ζητήσει σχόλιο σχετικά με τα ευρήματα των επιστημόνων.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr