Πόλεμος στην Ουκρανία - Ανάλυση για τις διαπραγματεύσεις: Η αρχή του τέλους του πολέμου ή μια ατέρμονη διαπραγματευτική διαδικασία;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Η αρχή του τέλους του πολέμου» ή άλλο ένα επεισόδιο μιας ατέρμονης διαπραγματευτικής διαδικασίας που έχει ελάχιστα αποτελέσματα; Αυτό είναι το ερώτημα αναφορικά με το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο «οικοδεσπότης», Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «την πιο ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» και τόνισε ότι υπήρξε προσέγγισε των δύο μερών σε όλα τα επίπεδα. «Επετεύχθη συναίνεση και συναντίληψη σε ορισμένα θέματα. Η πιο ουσιαστική πρόοδος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων έγινε σήμερα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συζητήσουν σε επόμενη φάση τα πιο δύσκολα ζητήματα», είπε ο Τσαβούσογλου ξεκαθαρίζοντας ότι οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να συνεχίσουν τις συζητήσεις και τις επόμενες μέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν - Ευρωπαίων ηγετών
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τος Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Τζόνσον θα έχουν αργότερα μέσα στην μέρα τηλεδιάσκεψη στην οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Τι συζητήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά οι διαπραγματευτικές ομάδας Ουκρανίας και Ρωσίας συζήτησαν ένα «σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η μη ύπαρξη ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία και ο Καναδάς θεωρούνται εγγυητές σε αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα, φαίνεται ότι η Μόσχα δεσμεύτηκε για «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, κάτι που πιθανώς να συνάδει και με την πρόσφατη ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης για το τέλος της πρώτης φάσης των επιχειρήσεων και την έναρξη του δεύτερου μέρους που περιλαμβάνει ουσιαστικά επικέντρωση στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.
Αν και η πληροφόρηση είναι ακόμα περιορισμένη, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν βρει κοινά σημεία κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Ουκρανό διαπραγματευτή Davyd Arakhamia, οι εγγυήτριες χώρες θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. «Μεταξύ των εγγυητών βλέπουμε τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Πολωνία, το Ισραήλ», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.
Όπως μεταφέρει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στη συγκεκριμένη πρόταση. «Εάν δεχτούμε επίθεση, εάν δεχθούμε στρατιωτική επιχείρηση, πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να καλέσουμε έκτακτη σύνοδο κορυφής. Στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, οι χώρες θα πρέπει να μας στείλουν στρατιώτες και όπλα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό άρθρο για εμάς. Εάν μπορούμε να προσθέσουμε αυτό το άρθρο, η Ουκρανία θα σταθεροποιήσει το σημερινό καθεστώς της. Στα ξένα κέντρα μας δεν θα υπάρχουν ξένοι στρατιώτες», σημείωσε ο Arakhamia διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πρόταση στην οποία το Κίεβο αναμένει την ρωσική απάντηση.
Όσον αφορά το ζήτημα της ουδετερότητας, ο Ουκρανός διαπραγματευτής διαβεβαίωσε ότι θα δεν επιδιώξουν ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Δεν θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, αλλά Κανείς δεν θα μπορεί να μας αποτρέψει από την ένταξη στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνίας. Εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια, θα περάσουμε σε ουδέτερο καθεστώς».
Αγκάθι το ζήτημα της Κριμαίας
Αγκάθι φαίνεται να αποτελεί το ζήτημα της Κριμαίας αλλά και των αυτονακηρυχθεισών λαϊκών περιοχών του Ντονμπάς για το οποίο οι Ουκρανοί προτείνουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συμφωνηθεί το καθεστώς τους για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Αναφορικά με αυτό το ζήτημα το Κίεβο δεν αποκλείει και ειδική συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Μαρία Ζαχαράκη η ρωσική πλευρά δεν έχει δεσμευτεί για οποιαδήποτε συμφωνία και αναχώρησε για τη Μόσχα προκειμένου να ενημερώσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την ρωσική αντιπροσωπεία, πάντως, «στις σημερινές διαπραγματεύσεις επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών για ορισμένα θέματα. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εργαστούν επί αυτών. Θα πρέπει να γίνει μια προεργασία πριν από τη διαπραγμάτευση».
Η ρωσική πλευρά ανέφερε ακόμη ότι «θα συζητηθούν κάποιες λεπτομέρειες. Θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις της Ουκρανίας στον Πούτιν. Φαίνεται πιο δυνατό τώρα να επιτευχθεί ειρήνη το συντομότερο δυνατό. Μια συνάντηση κορυφής Πούτιν και Ζελένσκι είναι δυνατή εάν συμφωνήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών».
Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και η Μόσχα έκανε βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο. Η Ρωσία πήρε επίσης διαβεβαιώσεις από τους Ουκρανούς ότι θα πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια στους Ρώσους αιχμαλώτους.
Θετικό αντίκτυπο στην οικονομία
Οι σημερινές εξελίξεις έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στην οικονομία καθώς οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κατέγραψαν πτώση πάνω από 5% σήμερα
Γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Μάιο υποχώρησε κατά 5,95% φτάνοντας στα 105,79 δολάρια το βαρέλι και ο αμερικανικός WTI υποχώρησε κατά 6,14%, φθάνοντας στα 99,45 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από τον συμβολικό πήχη των 100 δολαρίων το βαρέλι.
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr