Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες εν μέσω νέου διπλωματικού θρίλερ - Η παρουσία Μπάιντεν στην Ευρώπη και οι κυρώσεις σε Ρωσία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, τα βλέμματα στρέφονται στις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο εν αναμονή και της παρουσίας του Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα με το εκρητικό κλίμα στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η πληττόμενη από τη Ρωσία χώρα ζητά βοήθεια με προμήθεια όπλων, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει σχετικό αίτημα σήμερα στη Γαλλία την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται αποφασισμένος ο Μακρόν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, συνολικά 4.554 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης.
Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν αύριο ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται καθ’ οδόν για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ, ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι οι ηγέτες της G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών) αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.
Την Παρασκευή, ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσινγκτον αναζητά τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σάλιβαν. Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ θα πουν περισσότερα για το θέμα την Παρασκευή, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αύριο Πέμπτη ο Μπάιντεν θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπου θα «επαναλάβει την άκαμπτη δέσμευση» των ΗΠΑ στους συμμάχους τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Όσο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει επίσης στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7.
Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Αμερικανού προέδρου θα ξεκινήσει με τη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη σύνοδο της Συμμαχίας θα συζητηθεί η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της αλλά και το πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει να αμύνεται.
Πριν από την έναρξη της συνόδου της ΕΕ ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των προσφύγων.
Ο Σάλιβαν είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μιλήσουν.
Ο Μπάιντεν θα μιλήσει στους δημοσιογράφους αφού ολοκληρωθούν οι συναντήσεις που θα έχει στην Ευρώπη.
Βρετανία: Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο φθοράς
Ενώ οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται κατά την 28η μέρα της ρωσικής εισβολής, ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος άμυνας δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία διεξάγει τώρα πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία που θα αυξήσει τις καταστροφές και τις απώλειες αμάχων.
«Οι ρωσικές επιχειρήσεις άλλαξαν», δήλωσε ο Τζιμ Χόκενχουλ, επικεφαλής των πληροφοριών άμυνας της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI-6 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο «επιδιώκει τώρα μια στρατηγική φθοράς» αφού δεν κατάφερε να επιτύχει τους «αρχικούς του στόχους». «Αυτό θα περιλαμβάνει την ανεύθυνη και αδιάκριτη χρήση δύναμης πυρός» και «θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες αμάχων, την καταστροφή της ουκρανικής υποδομής και θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση», προειδοποίησε.
Ενώ οι Ουκρανοί δήλωσαν την Τετάρτη ότι ανακτούν εδάφη από τους Ρώσους στα περίχωρα του Κιέβου, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, την παραμονή της έκτακτης συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου κάλεσε τους Δυτικούς να παραδώσουν «επιθετικά όπλα», ένα «μέσο αποτροπής» κατά της Μόσχας.
Σύμφωνα με τον Χόκενχουλ, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα του προκειμένου να κρύψει τα επιχειρησιακά προβλήματα και τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις. Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε επίσης σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα κινητοποιεί ως εκ τούτου εφέδρους, αλλά ότι πιθανότατα θα είναι κακώς εξοπλισμένοι και λιγότερο έμπειροι από τους επαγγελματίες στρατιώτες
Αποφασισμένος ο Μακρόν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο με τη Μόσχα και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Υπάρχει αβεβαιότητα» παραδέχθηκε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο M6, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει “μη αποδεκτά” όπλα ή να εξαπολύσει επίθεση σε άλλες γειτονικές χώρες.
Μιλώντας για τις προσεχείς συναντήσεις κορυφής μεταξύ των ηγετών της Δύσης στις Βρυξέλλες, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Εμείς, οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι, θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο χωρίς να εμπλακούμε σε αυτόν». Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, η οποία επικεντρώθηκε στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ο Μακρόν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, στην οποία η διαμόρφωση των τιμών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. «Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος που τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν και της αναζήτησης άλλων προμηθευτών ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.
Ο Μακρόν συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που αποτελεί πιθανή συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των εξαγωγών σιτηρών παγκοσμίως. «Για αυτόν τον λόγο η Γαλλία θα παρουσιάσει αύριο μια πρωτοβουλία διεθνούς αλληλεγγύης, για την έναρξη της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων τροφίμων για έκτακτη ανάγκη», είπε ο Μακρόν, αναφέροντας συγκεκριμένα την Κίνα ως μια χώρα με μεγάλα αποθέματα.
Αίτημα Ζελένσκι για όπλα από τη Γαλλία
Με το εκρητικό κλίμα στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον περασμένο μήνα και τον πόλεμο να μαίνεται για 28η ημέρα, η πληττόμενη από τη Ρωσία χώρα ζητά βοήθεια με προμήθεια όπλων, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει σχετικό αίτημα στη Γαλλία. Ο Ουκρανός πρόεδρος, αρχικά, ζήτησε από Γάλλους βουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία, κατά την ομιλία του σήμερα στο Γαλλικό Κοινοβούλιο.
Έπειτα, αφού ευχαρίστηκε τον Εμανουέλ Μακρόν για τις «αληθινές ηγετικές του ικανότητες» όσον αφορά στον πόλεμο, ζήτησε από τη Γαλλία στήριξη με όπλα, εξοπλισμό και περισσότερα αεροπλάνα «ώστε να μη χαθεί η ελευθερία», όπως μεταδίδει το Sky News. Μάλιστα, απευθυνόμενος στους Γάλλους βουλευτές υπογράμμισε πως «ξέρετε ποιος είναι ο ένοχος».
Νωρίτερα σήμερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες να επιτείνουν τις κυρώσεις στη Ρωσία καθώς ο πόλεμος μπήκε στην 28η ημέρα του. «Καλώ τα ασιατικά κράτη και τους εταίρους τους να ενώσουν τις προσπάθειές τους ώστε η Ρωσία να επιδιώξει την ειρήνη και να σταματήσει το "τσουνάμι" της βίαιης εισβολής της στο κράτος μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι στην ομιλία του. Όπως πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια του πολέμου «εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και 121 παιδιά» έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.
Στόλτενμπεργκ: Τυχόν χρήση χημικών όπλων θα είχε εκτεταμένες συνέπειες
Τυχόν χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα μετέβαλλε πλήρως την φύση του πολέμου, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. «Η Κίνα έχει προσφέρει πολιτική υποστήριξη στην Ρωσία, περιλαμβανομένης της διασποράς κατάφωρων ψεμάτων και παραπληροφόρησης», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο προσφοράς υλικής υποστήριξης από το Πεκίνο προς την Μόσχα. «Αναμένω ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της».
«Για το ΝΑΤΟ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σήμερα ότι η Κίνα, για πρώτη φορά, έχει θέσει σε αμφισβήτηση ορισμένες από τις βασικές αρχές της ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνεται το δικαίωμα κάθε χώρας της Ευρώπης να επιλέξει τον δρόμο της», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι περιμένει από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ «να καλέσουν την Κίνα να καταδικάσει την εισβολή και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικού δρόμου για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν».
4.554 άμαχοι εγκατέλειψαν σε μια ημέρα τις πολιορκημένες πόλεις της χώρας
Συνολικά 4.554 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο. Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι 2.912 άμαχοι έφυγαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη. Χθες, Τρίτη, είχε ανακοινώσει πως 8.057 πολίτες είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν ουκρανικές πόλεις στη διάρκεια της ημέρας.
«Ρώσοι ολιγάρχες συζητούν πώς θα απομακρύνουν τον Πούτιν»
Οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι ενοχλημένοι από την πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και συζητούν σενάρια απομάκρυνσής του από την εξουσία. Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη η υπηρεσία Τύπου της Κύριας Διεύθυνσης Κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας, με ανάρτησή της στο Facebook.
«Στην Μόσχα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου ολιγάρχη Πιοτρ Άβεν και του Καζάκου δισεκατομμυριούχου Αλεξάντερ Μασκέβιτς. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Άβεν επισήμανε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι εξαιρετικά ενοχλημένοι από την πολιτική του Πούτιν. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξαν σκληρά τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επισημαίνεται επίσης ότι έγινε λόγος για το ότι εκπρόσωποι των Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών αυτή την στιγμή αναζητούν τρόπους για να επηρεάσουν τον Πούτιν ή πρόσωπα που είναι κοντά του και ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας. Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες αυτές δυσχεραίνονται από το ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση και στην ουσία δεν αφήνει κανέναν να τον δει. Ωστόσο, οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις είναι ήδη έτοιμες να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικά βήματα. Ορισμένοι ολιγάρχες συζητούν ακόμη και την φυσική απομάκρυνση του Πούτιν, δήλωσαν πηγές των μυστικών υπηρεσιών.
Ποιοι είναι οι Άβεν και Μασκέβιτς
O Πιοτρ Άβεν είναι Ρώσος πολιτικός, επιχειρηματίας και πρόεδρος της ρωσικής εμπορικής τράπεζας ‘Alpha-Bank”. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το 2021 ο Άβεν βρισκόταν στην 30η θέση των 200 πιο πλούσιων Ρώσων, με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Αλεξάντρ Μασκέβιτς, δισεκατομμυριούχος από το Καζακστάν με καταγωγή από την Κιργιζία είναι υπήκοος Καναδά και ζει στο Τελ-Αβίβ. Σύμφωνα με το Forbes, το 2016 η περιουσία του έφθανε το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Wall Street Journal: O Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να μην επιβάλλει ακόμα κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ώστε να βοηθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας και η Ε.Ε. επέβαλαν σοβαρές κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει βγάλει στο «σφυρί» την Τσέλσι. Μία διαδικασία, ωστόσο, αρκετά σύνθετη, εξαιτίας αυτών των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Ο Αμπράμοβιτς ήταν μεταξύ των επτά Ρώσων δισεκατομμυριούχων που προστέθηκαν σε βρετανικό κατάλογο κυρώσεων για να προσπαθήσουν να απομονώσουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αγκαλιάσει μια παρόμοια κίνηση.
Παρά τις τιμωρίες που έχει δεχθεί ο Ρώσος ολιγάρχης, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να τηρεί διαφορετική στάση. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρει πως ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να μην επιβάλλει ακόμα κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Ο λόγος είναι ότι ο Ρώσος ολιγάρχης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ειρηνευτικές συζητήσεις με τη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει, αλλά ούτε έχει διαψεύσει το δημοσίευμα.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr