Πόλεμος Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά «επιθετικά όπλα» από τη Δύση - Οι Ρώσοι βομβάρδισαν συνοικία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας είναι πια ανελέητοι και καθημερινοί, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων όλο και αυξάνει, με το Κίεβο να ζητά «επιθετικά όπλα» από τη Δύση.
Ειδικότερα, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τους Δυτικούς να δώσουν στη χώρα του «επιθετικά όπλα», «ένα μέσο αποτροπής» απέναντι στη Μόσχα, μία μέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα επικεντρωθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ο Ζελένσκι θα συμμετέχει μέσω βιντεοσύνδεσης.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι πολίτες μας κρατούν γερά επιδεικνύοντας υπεράνθρωπο θάρρος, αλλά κανείς δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς επιθετικά όπλα, χωρίς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο αποτροπής», δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, το βράδυ της Τρίτης.
«Χωρίς ένα πρόγραμμα του είδους "Lend-lease" δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», εκτίμησε έπειτα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμών που είχαν συστήσει οι ΗΠΑ στις αρχές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για να βοηθήσουν στρατιωτικά τις συμμαχικές τους χώρες.
Όπως πρόσθεσε, «Είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας για καιρό χωρίς ένα αξιόπιστο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ικανό να καταρρίπτει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους του εχθρού».
Ωστόσο, «δεν μας δίνουν τέτοιους», κατήγγειλε. «Όπως δεν μας δίνουν αεροπλάνα», πρόσθεσε, αίτημα το οποίο προς το παρόν απορρίπτει η Δύση που δεν επιθυμεί να παρέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, φοβούμενη πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει εξάπλωση της σύγκρουσης.
«Αυτός ο φόβος για την κλιμάκωση είναι κατανοητός, αλλά δεν θα βοηθήσει» τόνισε στο τέλος ο Γερμάκ.
Σημειώνεται πως η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι πολύ δύσκολη σε πολλές ουκρανικές πόλεις, κυρίως στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 100.000 άμαχοι, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.
Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά το πρωί της Τρίτης, όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν συνοικία του Κιέβου, ενώ πολλές κατοικίες στο σημείο υπέστησαν ζημιές, όπως έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.
Συγκεκριμένα, πυρά του πυροβολικού έπεσαν νωρίς σήμερα το πρωί στη συνοικία Νίβκι, η οποία βρίσκεται στο τμήμα του Κιέβου το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.
Ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, πολλές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές από τα θραύσματα, ενώ έσπασαν τζάμια σπιτιών και βιτρίνες καταστημάτων.
Από τον βομβαρδισμό τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Ο εχθρός βομβάρδισε εκ νέου (...) Η συνοικία Σεβτσενκίβσκι έγινε στόχος πληγμάτων το πρωί. Οι διασώστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο σημείο προσπαθώντας να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε σπίτια και ψηλές πολυκατοικίες», αναφέρεται.
«Μόλις είχα επιστρέψει μέσα, αφού είχα βγει για να καπνίσω όταν ξαφνικά "μπουμ", κατέρρευσε η οροφή», είπε ο Βολοντίμιρ Οχριμένκο που διαμένει σε ένα από τα σπίτια που επλήγησαν.
«Έχασα για λίγο τις αισθήσεις μου, προτού σηκωθώ. Ήμασταν τρεις, με την αδελφή μου και τον σύζυγό της, στο σπίτι που μοιραζόμαστε δύο οικογένειες (...) κανείς δεν σκοτώθηκε», συμπλήρωσε ο συνταξιούχος.
«Μόλις που πρόλαβα να πάρω κάποια έγγραφα και να βγω, προτού το σπίτι πάρει φωτιά», είπε από πλευράς της η αδελφή του.
Μόσχα: Γιατί είναι στρατηγικός μας στόχος η Μαριούπολη
Στο μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε με ασυνήθιστα σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία. Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.
Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν επεκτείνει τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο αυτοκινητόδρομος M14 εκτείνεται από την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία ως την Μαριούπολη και από εκεί πέραν των ρωσικών συνόρων ως τη μεγάλη πόλη Ροστόφ επί του Ντον.
Μόσχα: Η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε μία ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει επισήμως μια πρόταση για την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε», σχολίασε ο Λαβρόφ στο προσωπικό και στους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
«Αυτή θα είναι η ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, την οποία όλοι, όχι μόνο έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν, αλλά έχουν πει ότι δεν θα πρέπει να συμβαίνει και στη θεωρία», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο πως παρεμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες κάνοντας προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ρωσία.
Η Ουκρανία, από πλευράς της, έχει δηλώσει πρόθυμη να διαπραγματευτεί αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί τα ρωσικά τελεσίγραφα. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι ουκρανικές Αρχές υπαναχωρούν από τις ίδιες τις προτάσεις τους στις συνομιλίες καθιστώντας δύσκολο να επιτευχθεί πρόοδος.
«Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, είναι δύσκολες επειδή η ουκρανική πλευρά... διαρκώς αλλάζει άποψη και υπαναχωρεί από τις ίδιες τις προτάσεις της», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Από την άλλη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα τις συνομιλίες με τη Ρωσία δύσκολες και κάποιες φορές συγκρουσιακές.
Στις Βρυξέλλες ο Μπάιντεν
Οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες σε βάρος της Μόσχας, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εν όψει του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη.
Επίσης, αναμένονται ανακοινώσεις για δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Τέλος, ο Μπάιντεν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr