Καθηγητής ΑΠΘ για Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν θα προχωρήσει σε προσάρτηση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εκατοντάδες πολίτες κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωνάζοντας «Ρωσία-Ρωσία» ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, γιορτάζοντας μετά την υπογραφή από τον Πούτιν των πρωτοκόλλων αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους. Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό των δύο περιοχών που μάχονταν τα περασμένα οχτώ χρόνια για την απόσχισή τους από την υπόλοιπη Ουκρανία. Ηχεία τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ντονέτσκ από όπου μεταδόθηκε η ομιλία του Πούτιν.
Μετά την ολοκλήρωσή της ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας σφραγίζοντας την αναγνώρισή της από την Μόσχα. Την ίδια ώρα, διαφορετικό είναι το σκηνικό στη ρωσική πρωτεύουσα όπου επικρατεί προβληματισμός από μεγάλη μερίδα πολίτων οι οποίοι βλέπουν με σκεπτικισμό τις κινήσεις Πούτιν καθώς φοβούνται ότι αυτές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών της ρωσικής οικονομίας.
Η επόμενη μέρα
Όπως εξηγεί ο Μίλτος Σαρηγιαννίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νομική ΑΠΘ, θα ακολουθήσει η διαδικασία προσάρτησης αυτών των περιοχών με τη Ρωσία διότι διαφορετικά ο Πούτιν δεν έχει λόγο να βρεθεί με την πιθανότητα ενός οικονομικού εμπορικού πολέμου μόνο με τη Δύση μόνο και μόνο για να αναγνωρίσει αυτές τις περιοχές. Θα εγγυηθεί την ασφάλειά τους, ενσωματώνοντάς αυτές και στη ρωσική επικράτεια.
Δεν συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας οι Ρωσόφωνοι
Συνολικά τέσσερα εκατομμύρια Ρωσόφωνοι πολίτες ζουν στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και από το 2014 αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες, περιμένοντας κατ’ αρχήν την αναγνώρισή τους από την Μόσχα. Όλο αυτό το διάστημα οι σχέσεις των Ρωσόφωνων με το Κίεβο βρίσκονταν σε μια συνεχή δοκιμασία με τον πόλεμο ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αυτονομιστές να σιγοκαίει. Η Δύση κατ’ επανάληψη είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προμηθεύει τους Ρώσους αυτονομιστές με πυρομαχικά ενώ είναι κοινό μυστικό η ρωσική οικονομική βοήθεια στις δύο περιοχές.
Χρησιμοποιούν αντί για ουκρανικό γρίβνα, ρωσικά ρούβλια
Οι Ρωσόφωνοι δεν συμμετείχαν στις τελευταίες ουκρανικές προεδρικές εκλογές του 2019 που κέρδισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεν χρησιμοποιούν ως επίσημο νόμισμα το ουκρανικό γρίβνα ή χρίβνια αλλά το ρωσικό ρούβλι. Την ίδια ώρα η Μόσχα φέρεται να έχει άρει και τους όποιους περιορισμούς είχαν απομείνει στις εμπορικές συναλλαγές των εν λόγω περιοχών με τη Ρωσία. Η επίσημη γλώσσα τους είναι η ρωσική, όχι η ουκρανική και το πρόγραμμα στα σχολεία τους είναι επίσης το ρωσικό, όχι το ουκρανικό. Δεν ήταν βέβαια λίγες οι φορές που η ουκρανική πλευρά τράβαγε το σχοινί, μη εφαρμόζοντας όπως ισχυρίζεται η Μόσχα τη Συμφωνία του Μίνσκ.Το Κίεβο έκλεισε τα τελευταία χρόνια τα σχολεία στις ρωσόφωνες περιοχές, άλλαξε τα βιβλία και τα ξαναέγραψε στην ουκρανική γλώσσα ενώ απαγορεύτηκε η ρωσική γλώσσα. Από όταν άλλωστε ξέσπασε ο πόλεμος το 2014, το Κίεβο σταμάτησε να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στις υπό αυτονομιστικό έλεγχο περιοχές. Το σκηνικό αυτό έδινε το πάτημα στη Ρωσία να μιλάει συχνά-πυκνα για καταπίεση των δικαιωμάτων των Ρωσόφωνων.
Διαθέτουν ήδη ρωσικά διαβατήρια
Την ίδια ώρα η Μόσχα προμήθευσε με διαβατήρια τους κατοίκους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ πολλοί από τους οποίους πηγαινοέρχονταν στην ρωσική πλευρά για να εργαστούν χωρίς να χρειάζονται διατυπώσεις όπως οι Ουκρανοί για να ταξιδέψουν στη Ρωσία. Όπως καταγγέλλεται μάλιστα, πολλοί από τους κατόχους των εν λόγω διαβατηρίων, που παρουσιάζονται να έχουν πλέον διπλή υπηκοότητα, ουκρανική και ρωσική, είχαν ψηφίσει και στις ρωσικές εκλογές βουλευτικές του Σεπτεμβρίου του 2021, οι περισσότεροι υπέρ του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr