Ερντογάν: «Η Ελλάδα αγοράζει από Γαλλία, κάνοντας δικούς της υπολογισμούς»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την αγορά μαχητικών Rafale από την Ελλάδα σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και Σταρ.
Όπως ανέφερε «σε πολλά μέρη γύρω μας, υπάρχουν κάποιοι που κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς. Ειδικά η Ελλάδα αγοράζει πράγματα από πολλά μέρη, τη Γαλλία και ούτω καθεξής. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε αυτάρκεις σε αυτόν τον τομέα και γι’ αυτό συνεχίζουμε το δρόμο μας, ενδυναμώνοντας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Κανένα έργο στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην ανατ. Μεσόγειο και να έχει επιτυχία, αν δεν συμμετέχει σε αυτό κι η Τουρκία. «Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη, υπάρχουν σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από τους επιχειρηματίες μας στη Λιβύη αυτή τη στιγμή.
Δεν είναι δυνατόν κανένα περιφερειακό έργο που αγνοεί την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο να έχει επιτυχία. Αυτή την πραγματικότητα την βλέπουμε ήδη στη περιοχή μας και το έχουμε πει ανοιχτά. Το έργο του αγωγού EastΜed ήταν ένα μάταιο σχέδιο, που δεν είχε κανένα τεχνικό ή εμπορικό όφελος και παρουσιάστηκε από το ελληνικό και ε/κ δίδυμο με πολιτικά κίνητρα και με στόχο τον αποκλεισμό μας και της ΤΔΒΚ. Είναι ευχάριστο που η Αμερική βλέπει επιτέλους αυτή την πραγματικότητα», τόνισε.
Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «φυσικά, είμαστε υπέρ της συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς και της δίκαιης κατανομής στην ανατολική Μεσόγειο. Το έχουμε πει ξανά και ξανά. Γι’ αυτό, πρότεινα τη σύγκληση μιας περιεκτικής διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο το 2020, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση. Το προσδοκούμε έστω και τώρα».
Επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία το Φεβρουάριο
Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου, Γιτζάκ Χέρτζογκ, στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι με αυτή την επίσκεψη μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.
«Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι το Ισραήλ έχει κάνει κάποια βήματα ως προς αυτό. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους βήματα σε αυτόν τον τομέα με το Ισραήλ. Μάλιστα, γίνεται λόγος για επίσκεψη του αξιότιμου προέδρου Χέρτζογκ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Με αυτή την επίσκεψη μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Θα ήθελα να το δω ως μια θετική εξέλιξη. Ως αποτέλεσμα, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής περιφερειακής συνεργασίας που βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος και στα κοινά συμφέροντα», ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης.
Προς θετική τροχιά κι οι σχέσεις με Μπάιντεν
Ολική επαναφορά στις σχέσεις και με τις ΗΠΑ εξέφρασε ότι επιθυμεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι στη διεθνή σκηνή πρέπει να επικρατούν οι φιλίες κι όχι οι έχθρες.
«Αυτή τη στιγμή βέβαια υπάρχει μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε όλοι. Στην παγκόσμια πολιτική, οι ηγέτες δεν υπάρχουν για να δημιουργούν εχθρούς, υπάρχουν για να δημιουργούν φίλους. Όσο πιο επιτυχημένοι είστε στο να κάνετε φίλους, τόσο πιο δυνατή θα είναι η χώρα σας», συμβούλεψε μάλιστα.
«Οι σχέσεις μου με τον Μπάιντεν χρονολογούνται από την εποχή του Ομπάμα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος εκείνη την περίοδο. Ήταν και μια εποχή που είχαμε διάλογο. Οι προσδοκίες μου ήταν στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικές. Αλλά μετά την τελευταία μας συνάντηση στη Ρώμη, πιστεύω ότι θα υπάρξουν νέες εξελίξεις σε αυτό το θέμα», ανέφερε.
Όσον αφορά τα F-35, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε υπάρχουν σε εξέλιξη θετικέςσυνομιλίες αυτή τη στιγμή. «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας για τη συντήρηση των F-16 και την αγορά νέων F-16. Είπαμε καλή τύχη στον νέο πρέσβη σήμερα (χθες). Ελπίζω ότι θα κάνουμε πιο γοργά βήματα σε αυτή τη νέα διαδικασία και θα βάλουμε τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ σε θετική τροχιά όπως και στο παρελθόν», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς ωστόσο να υπαναχωρεί στο θέμα των S-400.
«Όχι βήμα πίσω στους S-400»
«Δεν υπάρχει υποχώρηση. Κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν θα αποφασίσει τι θα πάρουμε και από ποιον. Εμείς ό,τι είναι θα το πάρουμε. Η προμήθεια των S-400 είναι ένα θέμα το οποίο μόνο εμείς γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας. Στην άμυνα πρέπει να ξέρουμε τί να κάνουμε μετά από επίθεση. Κανείς δεν δημιουργεί το αμυντικό σύστημα της χώρας του ρωτώντας μας. Ούτε κι εμείς υποθέτω θα πρέπει να ρωτήσουμε κανέναν», δήλωσε εμφαντικά, προσθέτοντας ότι όταν ανέλαβε την εξουσία, η εγχώρια και εθνική δύναμη στα αμυντικά συστήματα ήταν 20% και τώρα αυτή αυξήθηκε στο 80%.
«Αυτό δείχνει κάτι. Η Τουρκία αναπτύσσεται με πολύ διαφορετικό τρόπο, δυναμώνει και πρέπει να δυναμώσουμε», υποστήριξε.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr