Κορονοϊός: Στη δίνη του 4ου κύματος η Ευρώπη – Πιέσεις για μερικό lockdown στην Ολλανδία – Σκληρά μέτρα σε Αυστρία, Γερμανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Με σφοδρότητα χτυπάει το τέταρτο κύμα της πανδημίας τις χώρες της Ευρώπης, με τα κρούσματα κορονοϊού να καταγράφουν απανωτά ρεκόρ. Η μία μετά την άλλη, οι χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα – που στοχεύουν πρωτίστως στους ανεμβολίαστους- ενώ ήδη στην Ολλανδία ξεκίνησε η συζήτηση για επιβολή μερικού lockdown.
Βόμβα στην Ολλανδία: Μερικό lockdown ζητεί η επιτροπή των ειδικών - Στο τραπέζι σκληρά μέτρα
Στην Ολλανδία η βασική συμβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας συνέστησε σήμερα στην κυβέρνηση να επιβάλει μερικό lockdown, το πρώτο μετά το καλοκαίρι στη δυτική Ευρώπη, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει δραστικά και αντιδημοφιλή μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αναμένεται να λάβει αύριο Παρασκευή απόφαση για τα νέα μέτρα μετά τις συστάσεις της Ομάδας Διαχείρισης της Επιδημίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NOS.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ακύρωση εκδηλώσεων, η αναστολή της λειτουργίας κινηματογράφων και θεάτρων και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καφέ και των εστιατορίων, ανέφερε το NOS. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας συχνά, αλλά όχι πάντα, ακολουθεί τις συστάσεις της ομάδας ειδικών.
Η επιβολή νέων lockdown είναι κάτι που δεν εξετάζουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.
Χώρες όπως η Βρετανία βασίζονται στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για να ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης και να αποφύγουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους στη διάρκεια του χειμώνα.
Μέχρι τώρα η Ολλανδία προσφέρει αναμνηστικές δόσεις μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 μεταξύ των ενηλίκων πλησιάζει το 85%, τα νοσοκομεία σε κάποιες περιοχές της Ολλανδίας έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις άλλες υπηρεσίες τους προκειμένου να αναλάβουν ασθενείς με covid-19. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές στην Ολλανδία επανέφεραν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και επέκτειναν τη χρήση του υγειονομικού πάσου σε περισσότερους χώρους. Ο Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 45% σε 76.790, δηλαδή περισσότερα από 400 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Αυστηρά μέτρα και στη Γερμανία
Την ίδια ώρα, η γειτονική Γερμανία κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων covid-19 με 50.196 κρούσματα, ένδειξη της σφοδρότητας του νέου κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Είναι η πρώτη φορά που η χώρα ξεπέρασε το ορόσημο των 50.000 κρουσμάτων σε μία ημέρα από την αρχή της πανδημίας, με τη Γερμανία να καταγράφει απανωτά αρνητικά ρεκόρ.
Τις προηγούμενες 24 ώρες 235 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε χθες, Τετάρτη, «δραματική» την άνοδο των κρουσμάτων της covid-19, μια τάση που διαφαίνεται από τον Οκτώβριο.
«Η πανδημία εξαπλώνεται ξανά με εντυπωσιακό τρόπο», σχολίασε ο εκπρόσωπός της καλώντας τις αρχές των κρατιδίων, που είναι αρμόδιες για να διαχειρίζονται τα ζητήματα υγείας, να λάβουν νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η πίεση αυξάνεται και στα νοσοκομεία.
Η έξαρση της επιδημίας αποδίδεται στο σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των Γερμανών, το οποίο ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 67%. Πολλά κρατίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, όπως η Σαξονία, η Βαυαρία και το Βερολίνο, υιοθέτησαν νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.
Από τη Δευτέρα στο Βερολίνο δεν θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να εισέρχονται σε εστιατόρια που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, στα μπαρ, στα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η κυβέρνηση του κρατιδίου.
Βάσει των νέων κανόνων, μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 και όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει μπορούν να εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους. Το ίδιο θα ισχύει για τα μουσεία και τις εκδηλώσεις σε ανοικτό χώρο όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου.
Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τους ανήλικους και τους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο για αυτούς θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι και να περιορίσουν την παρουσία στα γραφεία στο 50% του προσωπικού.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν λόγω «της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού» και «της αυξανόμενης πίεσης στις μονάδες εντατικής θεραπείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γερουσία του Βερολίνου. Τα μέτρα αυτά είναι από τα πιο αυστηρά που ισχύουν στη Γερμανία. Συνολικά στη χώρα σχεδόν 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από covid-19 από την αρχή της πανδημίας.
Τι γίνεται στην Αυστρία
Αλλά και στην Αυστρία τα κρούσματα κορονοϊού καταγράφουν εκθετική αύξηση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει στα σκαριά νέους αυστηρούς περιορισμούς που ωστόσο στοχεύουν στους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα: θα μπορούσε να επιβάλει lockdown για τα μη εμβολιασμένα άτομα, γράφει η Γερμανική Tagesschau.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ προειδοποίησε ότι εάν η πανδημία δεν υποχωρήσει, θα μπορούσε αυτό να συμβεί πολύ σύντομα. Εάν επιβληθεί lockdown για μη εμβολιασμένους πολίτες, αυτοί θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους. Ο Πράσινος υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μεκστάιν είχε ήδη εγείρει αυτήν την επιλογή. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και ολοκληρωμένα», τόνισε ο πολιτικός των Πρασίνων της Αυστρίας, που μαζί με το Λαϊκό Κόμμα OVP συγκροτούν την κυβερνητική συμμαχία.
Από την περασμένη Δευτέρα στην Αυστρία έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα: ο κανονισμός 2G ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα σε μεγάλα τμήματα της δημόσιας ζωής. Αυτό σημαίνει ότι μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αναψυχής και εστιατόρια. Στο χώρο εργασίας, ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας 3G, που προβλέπει μόνο αρνητικό τεστ κορονοϊού ως απόδειξη.
Ήδη σε lockdown η Λετονία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου έχει επιβληθεί lockdown διάρκειας ενός μήνα στη Λετονία και έχουν κλείσει τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα θέατρα και τα κομμωτήρια. Το lockdown θα διαρκέσει ως τις 15 Νοεμβρίου και στο πλαίσιό του έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ ως τις 05:00 τα ξημερώματα. Τα εστιατόρια επιτρέπεται να παραδίδουν φαγητό για κατανάλωση εκτός καταστήματος, ενώ επέστρεψε και η τηλεργασία για τους περισσότερους εργαζόμενους. Στα σχολεία εφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση, με εξαίρεση τα νηπιαγωγεία και τα παιδιά που φοιτούν στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr