Ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο ο κορονοϊός και το μπλόκο στον προϋπολογισμό
Παρόλο που το ζήτημα της πανδημίας αποτελεί το πιο σημαντικό όλων, οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες «μαστίζονται» από μία ακόμη κρίση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η αμοιβαία αναγνώριση των τεστ κορονοϊού, οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων και η κοινή προσέγγιση για την άρση των περιορισμών για την πανδημία στην Ευρώπη είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ στην τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό απόψε στις 7 ώρα Ελλάδας. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε την… ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής, τη δεύτερη από το ξέσπασμα του νέου lockdown, προκειμένου να συντονίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα μελλοντικά βήματα.
Ωστόσο, οι εξελίξεις τρέχουν. Και παρόλο που το ζήτημα της πανδημίας αποτελεί το πιο σημαντικό όλων, οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες “μαστίζονται” από μία ακόμη κρίση: το βέτο Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβενίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Βουδαπέστη, Βαρσοβία και Λουμπλιάνα αρνούνται να δώσουν το τελικό οκ επειδή η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων συνδέθηκε με το κράτος Δικαίου, έναν τομέα που δεν είναι… το φόρτε τους. Και η έγκριση του 1,8 τρισ. ευρώ θέλει ομοφωνία...
Στην τηλεδιάσκεψη θα είναι η πρώτη φορά που οι 27 ηγέτες θα συναντηθούν, έστω ψηφιακά, μετά το επίσημο βέτο των 3 χωρών. Ειρήσθω εν παρόδω, Ουγγαρία και Πολωνία έχουν μείνει "μόνες" από τις υπόλοιπες χώρες του Βίσεγκραντ -την... ανίερη συμμαχία Ουγγαρίας- Πολωνίας-Τσεχίας-Σλοβενίας που αντιτίθενται σε όλα τα ενωσιακά ζητήματα που οδηγούν σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμβάθυνση. Τσεχία και Σλοβενία μάλιστα υπήρξαν αρκετά επικριτικές στο «μπλόκο» των -στα πλείστα θέματα- ομοϊδεατών τους.
Σήμερα, οι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν από τους επικεφαλής τους ποιες είναι οι απαιτήσεις τους. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει plan B», ενώ ισχυρό ήταν και το μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία παραχώρηση για την προστασία του κράτους Δικαίου στην Ευρώπη.
«Είναι η αρχή μιας κρίσης που δεν θα επιλυθεί σε μία ημέρα», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή, αναφέροντας πάντως ότι «αυτή η στάση δυσπιστίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι παράδοση». Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα θελήσουν να καταλάβουν αν η στάση των τριών χωρών είναι για εσωτερική κατανάλωση ή αν εννοούν ότι θέλουν μια νέα διαπραγμάτευση. Ωστόσο οι διπλωμάτες εξηγούσαν στο Ethnos.gr ότι «η συμφωνία έχει κλείσει και δεν μπορεί να ξανανοίξει».
Κάποιες πηγές αναφέρονται στο ενδεχόμενο «διασφάλισης των εγγυήσεων» για την αμεροληψία του μηχανισμού με την επαναδιατύπωση της δυνατότητας που θα έχει ένα ευρωπαϊκό κράτος να αμυνθεί προσφεύγοντας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να πείσει χώρες που είναι υπόλογες απέναντι στην Ενωση για παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών ή θεωρούν ότι υπερασπίζονται τις δικές τους αξίες στο πλαίσιο «ενός ιδεολογικού πολέμου» με την «ευρωπαϊκή ολιγαρχία».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει πιθανές «τεχνικές διευκρινίσεις», αλλά «θα κοιτάξουμε, αν χρειαστεί ως ύστατη λύση, με ποιον τρόπο να προχωρήσουμε χωρίς τις χώρες που ασκούν βέτο», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ολλανδία έχει θέσει ανοιχτά -αν και ανεπισήμως ακόμη- το ενδεχόμενο να αποκλειστούν οι χώρες που αντιτίθενται από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών δεν αναμένεται ούτε λύση, ούτε απόφαση. Η σύνοδος είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει τρεις ώρες και «θα είναι η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων». Έτσι, η απόφαση και για αυτό το κρίσιμο ζήτημα μετατίθεται -όπως όλα δείχνουν- στη Σύνοδο Κορυφής Δεκεμβρίου, στην οποία όλοι ελπίζουν να υπάρξει φυσική παρουσία των ηγετών αφού μόνο έτσι «ξεκολλάνε τα ζητήματα στην ΕΕ», μας είπε ένας διπλωμάτης.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr