Κολομβία: Σε κίνδυνο η συγκομιδή του καφέ λόγω κορονοϊού
Η πανδημία έφερε έλλειψη εργατικών χεριών και αυτό θα επηρεάσει και το μέλλον των εξαγωγών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι παραγωγοί καφέ στην Κολομβία, μίας από τις πιο φημισμένες ποικιλίες στον κόσμο, φοβούνται ότι η σοδειά θα ξεραθεί, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, που έχουν επιβληθεί εδώ και δύο μήνες ενάντια στην εξάπλωση της επιδημίας covid-19, εμποδίζει τους εποχικούς εργάτες που βοηθούν στη συγκομιδή να μεταβούν στις φυτείες.
Η πανδημία προκάλεσε απαισιοδοξία στους παραγωγούς καφέ, των οποίων το 91% της σοδειάς τους προορίζεται για εξαγωγή. Μετά την απότομη πτώση των τιμών πέρυσι, φέτος περίμεναν να ανακτήσουν το εισόδημά τους χάρη στην πρόσφατη υποτίμηση του πέσο έναντι του δολαρίου.
«Τι κερδίζουμε με αυτήν την καλή τιμή στον καφέ εάν δεν μπορούμε να τον συλλέξουμε, δεδομένου ότι υπάρχουν λιγοστά χέρια;», τονίζει ο Γουστάβο Ετσεβέρι , 51 ετών,. Οπως τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «η έλλειψη χεριών" επίσης "τον καθιστά πολύ ακριβό". Ο ίδιος, καλλιεργητής στην επαρχία Ρισάρδα, καφεπαραγωγό ζώνη στα κέντρο-δυτικά της χώρας, χρειάζεται 60 εποχιακούς εργαζόμενους. Σήμερα, θα μπορούσε να προσλάβει μόνον 40. Τώρα είναι η εποχή του έτους που γίνεται η ενδιάμεση συγκομιδή καφέ στην Κολομβία -που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο μετά τη Βραζιλία και το Βιετνάμ της ποικιλίας Arabica, μίας από τις καλύτερες στον κόσμο.
Τα μεγάλα αγροκτήματα ήδη ανησυχούν για μια επιδείνωση της πανδημίας και επέκταση των περιορισμών και μετά τον Ιούνιο. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών για την κύρια περίοδο της συγκομιδής, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, όταν οι κόκκοι δεν συλλέγονται, πέφτουν στο έδαφος και προσελκύουν ένα από τα κύρια παράσιτα του καφέ, το σκαθάρι του φλοιού.
Σύμφωνα με τον Ροβέρτο Βέλες, διευθυντή της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλλιεργητών Καφέ (FNC), η έλλειψη εργατικών χεριών αντισταθμίζεται κάπως από την προσφορά εργασίας από τους «κατοίκους στις περιοχών του καφέ, οι οποίοι συνήθως δεν εργάζονται ως συλλέκτες, αλλά που εκ των πραγμάτων και λόγω των περιοριστικών μέτρων (...) σήμερα έμειναν άνεργοι ", σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Καφές - όπως... «χρυσός»
Η Κολομβία, με περισσότερα από 18.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περίπου 650 νεκρούς, επέβαλε περιοριστικά μέτρα για τους τα 48 εκατ. κατοίκους της στις 25 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά την ανίχνευση του ιού στη χώρα. Η FNC διαβεβαιώνει πως προτεραιότητά της είναι η υγεία των εργαζομένων: η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η απολύμανση στις μπότες και η τήρηση της απόστασης μεταξύ των εργατών αποτελεί τη νέα εργασιακή ρουτίνα στις φυτείες. Ο Εστέβαν Σερόν διευθυντής επιχειρήσεων της La Morelia, στην επαρχία Κίνδιο, έχει μεν επιβάλλει αυτούς τους κανόνες υγιεινής, αλλά οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να τους συνηθίσουν. «Πρέπει να τους το υπενθυμίζεις ανά πάσα στιγμή», λέει ο ίδιος.
Από τον τομέα του καφέ ζουν περίπου 540.000 οικογένειες στην Κολομβία, καθώς αποτελεί έναν από τους κύριους εξαγωγικούς τομείς της 4ης οικονομίας στη Λατινική Αμερική, μετά το πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα.
Η διεθνής τιμή του προϊόντος, που καθορίζεται στη Νέα Υόρκη και η οποία το 2019 έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό της, πέφτοντας κάτω από το ένα δολάριο ανά λίβρα, ανέκαμψε φέτος σε 1,07 δολάρια κατά μέσο όρο. Και ο κολομβιανός καφές αγοράζεται περίπου 50 σεντς πάνω από τους άλλους, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του.
Ωστόσο, η τρέχουσα τιμή είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1983 (1,40 δολάρια), θυμάται ο Φερνάνδο Μοράλες- Ντε Λα Κρους της οργάνωσης Café for Change, ο οποίος αγωνίζεται για πιο ευνοϊκές τιμές για τους καλλιεργητές καφέ. Μια λίβρα πράσινου καφέ παράγει 55 φλιτζάνια, αλλά "οι παραγωγοί λαμβάνουν λιγότερο από το 1% από την αξία ενός φλιτζανιού στην Ευρώπη", καταγγέλλει. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (OIC), η παγκόσμια κατανάλωση του προϊόντος εκτός σπιτιού έχει μειωθεί λόγω του κλεισίματος γραφείων, μπαρ και εστιατορίων εξαιτίας του κορονοϊού. Και παρ' όλο που οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας, η μείωση τούτη είναι απίθανο να αντισταθμιστεί, υποστηρίζει ο OIC.
Δεν χρειάζεται να γραφτούν περισσότερα: σκεφτείτε την ημέρα κατά την οποία δεν θα μπορούμε να πιούμε καφέ. Ηρεμήστε, μια σκέψη είναι μόνο!
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr