Γιατί ο καφές arabica εκπέμπει SOS
Ο arabica καλλιεργείται σε πολλά μέρη, αλλά ο μεγαλύτερος παραγωγός τού πλανήτη είναι η Βραζιλία. Ειδικά εκεί, οι καλλιεργητές του βλέπουν ασύμφορη την παραγωγή του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η πλειονότητα των ανθρώπων ξεκινούν την μέρα τους καταναλώνοντας καφέ, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι «δεν μπορούν να λειτουργήσουν» το πρωί προτού πιουν καφέ, αφού μόνο αυτός «τους βοηθάει να ξυπνήσουν». Παράλληλα δεν είναι λίγοι αυτοί που απολαμβάνουν τον espresso και το cappuccino τους με θέα τους βροχερούς δρόμους της πόλης τον χειμώνα, και με θέα τη θάλασσα την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που πραγματοποιήθηκε κατόπιν παραγγελλίας από εννέα εμπόρους καφέ και αναλυτές, σχεδόν το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα αυξηθεί η τιμή της ποικιλίας του καφέ arabica μέχρι το τέλος του 2019.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα περιμένουν ένα παγκόσμιο έλλειμμα 1.000.000 συσκευασιών καφέ 60 κιλών το 2019-2020, την ώρα που οι εκτιμήσεις για το 2018 ήταν ότι θα υπάρξει πλεόνασμα 4,25 εκατ. πακέτων καφέ. Αλλά αυτό, αγνοείται...
Αυτή η έλλειψη, κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, προβλέπεται να ωθήσει σε αύξηση της τιμής του καφέ arabica στα 1,25 δολάρια ανά κιλό μέχρι το τέλος του 2019. Μάλιστα, αυτή η τιμή θα είναι κατά 24,8% υψηλότερη από την τιμή που ίσχυε την προηγούμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το Reuters, η Caroline Bain, αναλύτρια της Capital Economics, δήλωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ισορροπήσει σε κάποια μέση τιμή ο arabica, καθώς είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει στο διάστημα 2019-2020.
Παράλληλα, οι ερωτηθέντες περιμένουν ότι το 2019-2020 η συγκομιδή για τον κορυφαίο παραγωγό, τη Βραζιλία, θα μειωθεί. Για την ακρίβεια, συζητείται μια πτώση περίπου 8,3% σε σχέση με τη σεζόν 2018-2019, όπου η παραγωγή αυτής της ποικιλίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οδήγησε σε πτώση-ρεκόρ της τιμής αυτού του καφέ εδώ και δεκατρία χρόνια. Αντίστοιχα, αυτό κατέστησε την παραγωγή του καφέ ασύμφορη, αφού οι καλλιεργητές είχαν πολύ μικρό κέρδος και σταμάτησαν να καλλιεργούν καφέ. Αυτό, με τη σειρά του, μεταφράζεται σε μειωμένη παγκόσμια παραγωγή το 2019-2020 και, επομένως, σε αύξηση της τιμής αυτού του καφέ.
Σε όλα αυτά προσθέστε ότι η χαμηλή αξία του επίσημου νομίσματος της Βραζιλίας αποθαρρύνει τις συναλλαγές με το ισχυρό δολάριο. Με άλλα λόγια, με ελάχιστα δολάρια μπορούν να αγοραστούν υπερβολικές ποσότητες καφέ, το οποίο καθιστά ασύμφορη αυτή τη συναλλαγή.
Αντίστοιχα, τα φυτά της ποικιλίας robusta είναι πιο ανθεκτικά στα έντομα, φτάνουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε πλήρη παραγωγή και έχουν σχεδόν διπλάσια απόδοση ανά φυτό και οι καλλιέργειες είναι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμες λόγω του μικρού υψόμετρου. Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα το κόστος ανά κιλό να είναι μικρότερο από τον arabica.
Να σημειωθεί ότι, περίπου, το 70% της παγκόσμιας παραγωγής είναι arabica και 30% είναι robusta. Αυτό, όμως, λόγω της επερχόμενης αύξησης του arabica μπορεί να αλλάξει, αφού πολλές εταιρείες θα στραφούν στον robusta, λόγω κόστους.
Εννοείται ότι η γεύση των δύο ποικιλιών δεν είναι ίδιες, με τους περισσότερους καταναλωτές καφέ να υποστηρίζουν ότι ο arabica είναι πιο γευστικός. Αλλά αυτό αποτελεί μια άλλη συζήτηση, ειδικά από τη στιγμή που τίθεται ζήτημα τιμής/αξίας της κάθε ποικιλίας.
Τέλος, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η τιμή του καφέ είναι σαν την τιμή του πετρελαίου μιας και ρυθμίζει το παγκόσμιο χρηματιστήριο του καφέ. Μάλιστα οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι ο καφές C/ δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται στο 97,60 σημειώνοντας μία αύξηση 0,10%.
Οι πιο δημοφιλείς εμπορικές ποικιλίες είναι οι arabica και robusta
Yπάρχουν πάνω από 100 είδη φυτών του γένους “Coffea”, αλλά μόνο τρία καλλιεργούνται με σκοπό την εμπορική κατανάλωση καφέ: το coffea arabica, το coffea canephora που είναι γνωστό ως robusta και το coffea Liberica που είναι γνωστό ως Liberian Coffee. Οι πιο δημοφιλείς και εμπορικές ποικιλίες είναι οι arabica και robusta. Ο arabica καλλιεργείται στην Αφρική, στην Παπούα Νέα Γουινέα, στην Ινδία, αλλά κυρίως, στη Λατινική Αμερική.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr