Τσερνόμπιλ: Η φωτιά που υπενθύμισε ότι ο πυρηνικός όλεθρος δεν τελείωσε ποτέ
Ο 27χρονος που συνελήφθη ως υπαίτιος της πυρκαγιάς φέρεται να δήλωσε πως έβαλε την πρώτη φωτιά «για πλάκα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Για περισσότερο από μία εβδομάδα, μια τεράστια δασική πυρκαγιά κατακαίει την Ουκρανία, απέχοντας μόλις ένα χιλιόμετρο από τον ανενεργό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, ανεβάζοντας τα επίπεδα ραδιενεργούς ακτινοβολίας στην περιοχή, σύμφωνα με τη ρωσική Greenpeace και θυμίζοντας σε όλο τον πλανήτη τόσο τι μπορεί να σημάνει για την ανθρωπότητα ένα πυρηνικό «ατύχημα» όσο και ότι ο όλεθρος της έκρηξης του 1986 δεν τελείωσε ποτέ.
Σύμφωνα με το BBC, η πυρκαγιά καίει από το περασμένο Σαββατοκύριακο στις 4 Απριλίου, όταν ένας άντρας άναψε φωτιά κοντά στην αποκλεισμένη ζώνη, με αποτέλεσμα να ξεφύγει και να κινηθεί απειλητικά κοντά στα απομεινάρια του πυρηνικού σταθμού. Στο σημείο επιχειρούν μέρα - νύχτα περισσότεροι από 300 πυροσβέστες μαζί με 6 ελικόπτερα και αεροπλάνα, σε μια προσπάθεια να σβήσουν την πυρκαγιά. Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση το μεσημέρι της Τρίτης 14/4, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, με τον υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει: «Δεν υπάρχει ανοικτή φωτιά».
Νωρίτερα, η Κατερίνα Πάβλοβα, επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας για τη διαχείριση της αποκλεισμένης ζώνης του Τσερνόμπιλ, μιλώντας στο Associated Press, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να πει ότι η φωτιά έχει περιοριστεί. «Δουλεύουμε νυχθημερόν, δημιουργώντας αναχώματα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ραδιενέργεια απειλεί
Στις 5 Απριλίου, ο Γιεγκόρ Φιρσόφ, επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας περιβάλλοντος, με ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή έχουν αυξηθεί πολύ πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ακολούθησε ανακοίνωση κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι διέψευδαν τον Φιρσόφ με αποτέλεσμα εκείνος να «κατεβάσει» την ανάρτησή του.
Ωστόσο, τον Φιρσόφ έρχεται να επιβεβαιώσει και η Greenpeace Russia, η οποία τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που πιστεύουν οι ουκρανικές αρχές και πως οι πυρκαγιές καλύπτουν μια περιοχή χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή που εκείνοι υποστηρίζουν και συγκεκριμένα περίπου 12.000 εκτάρια γης.
Ο Ρασίντ Αλίμοφ, επικεφαλής των προγραμμάτων ενέργειας της ρωσικής Greenpeace, δήλωσε πως οι πυρκαγιές, που ενισχύονται από τον άνεμο, μπορεί να διασπείρουν ραδιονουκλεΐδια, τα οποία εκπέμπουν ακτινοβολία. «Μια πυρκαγιά που προσεγγίζει μια εγκατάσταση πυρηνικής ή επικίνδυνης ακτινοβολίας αποτελεί πάντα ένα κίνδυνο», είπε ο Αλίμοφ. «Σε αυτή την περίπτωση, ελπίζουμε για μια βροχή αύριο».
Η έκρηξη που άλλαξε τον κόσμο - Ή και όχι
Στις 26 Απριλίου του 1986 ο πλανήτης έμελε να μάθει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τι σημαίνει «πυρηνικό ατύχημα». Μια σειρά από μη προβλεπόμενους χειρισμούς και λάθη οδήγησαν σε έκρηξη στον αντιδραστήρα no.4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης.
Το ατύχημα αυτό δημιούργησε μια μακρά λίστα νεκρών και ες αεί ασθενών, εξαιτίας της ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα. Ενδεικτικό είναι πως οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία.
Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, η ομώνυμη σειρά του HBO μονοπωλεί το ενδιαφέρον, οι επισκέπτες της περιοχής δεν μπορούν να πλησιάσουν παρά στα 30 χιλιόμετρα από ό,τι έχει απομείνει στον πυρηνικό σταθμό και θα περίμενε κανείς ο πλανήτης να έχει μάθει από τον πυρηνικό όλεθρο και όχι να αναλώνεται σε επικίνδυνα και επιπόλαια παιχνίδια, μετρώντας πόσες πυρηνικές κεφαλές διαθέτει ο καθένας.
Η φωτιά αυτή και ό,τι προκαλεί στο περιβάλλον ήρθε για να μας θυμίσει ότι η φύση δεν εκδικείται αλλά πως θερίζουμε ό,τι σπέρνουμε. Ο 27χρονος που συνελήφθη ως υπαίτιος της πυρκαγιάς φέρεται να δήλωσε πως έβαλε την πρώτη φωτιά «για πλάκα». Δεν διδαχθήκαμε από το Τσερνόμπιλ όσα θα έπρεπε. Κι αυτό, σίγουρα, δεν είναι καθόλου αστείο.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr