Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Ας φωνάζουν οι «άκαπνοι» - Μία ευχάριστη έκπληξη για Ελλάδα και Κύπρο η συμφωνία για τον αγωγό
Το ενεργειακό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο είναι για μεγάλους παίκτες, που ξέρουν να ρισκάρουν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο καλωσορίστηκε η υπογραφή της συμφωνίας για κατασκευή του αγωγού EastMed που θα ενώνει ενεργειακά το Ισραήλ με την Ευρώπη με τη βοήθεια της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, τριών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσοι φωνάζουν είναι επειδή δεν γνωρίζουν -ή καλύτερα- δεν τους ενδιαφέρουν τα οφέλη για τις δύο χώρες. Άλλους τους έχει πιάσει ο …πόνος για την Τουρκία, άλλοι είναι βυθισμένοι στις ιδεολοψίες τους και άλλοι γράφουν για να δηλώσουν την ανυπαρξία τους. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι όσοι διαφωνούν στο θέμα του αγωγού ταυτίζονται με την κατοχική δύναμη και τον Ταγίπ Ερντογάν. Να τον χαίρονται… Και να τους χαίρεται ο Σουλτάνος…
Η περασμένη Πέμπτη 2 Ιανουαρίου θα αποδειχθεί μία ιστορική μέρα για τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το τεράστιο έργο, καθώς η κατασκευή του θα συνδυαστεί και με συμφωνία για την ασφάλεια του. Η Τουρκία, εάν δεν βρεθεί μέχρι τότε τρόπος συμμόρφωσής της με το Διεθνές Δίκαιο, θα μπορούσε να εκτροχιάσει το έργο με μία επιθετική ενέργειά της, που σημαίνει πως θα προκαλέσει στρατιωτικά το Ισραήλ, την Αθήνα και τη Λευκωσία.
- Και εδώ τίθεται το βασικό ερώτημα: Πως θα εξασφαλιστεί η προστασία αρχικά των εργασιών κατασκευής και στη συνέχεια αυτός καθ’ αυτός ο αγωγός; Μου έλεγε ένα στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι όπου υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπάρχει και στρατός. Η συγκεκριμένη εταιρεία, διατηρεί δικές της ομάδες προστασίες από βετεράνους των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, που δέχονται υποστήριξη από το Πεντάγωνο, εάν απαιτηθεί.
Όταν ξεκίνησε τις γεωτρήσεις η ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ήταν γνωστό -αν και η εταιρεία, όπως και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν κάθε σχόλιο- πως το γεωτρύπανό της είχε εξασφαλισμένη την απόλυτη προστασία. Τότε μεταδώσαμε ότι πολεμικά πλοία των ΗΠΑ βρίσκονταν στην περιοχή και ότι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας βρίσκονταν στην πλατφόρμα. Η πληροφορία ήταν απόλυτα ορθή.
Η Τουρκία απείλησε όλες τις εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θυμίζω ότι τα πολεμικά της πλοία εκδίωξαν το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ. Το ίδιο απειλούν να πράξουν και εναντίον της γαλλικής TOTAL.
Όμως, οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να ενοχλήσουν την ExxonMobil. Οι Αμερικανοί τους είπαν ότι γύρω και πάνω από το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας δεν θα πετάνε ούτε …πουλιά. Ο Ερντογάν τα μάζεψε και έφυγε. Τι δείχνει αυτή η κίνησή του; Ότι όταν συναντά πραγματική αντίσταση ή όταν διακυβεύονται τα αμερικανικά συμφέροντα, «τα παίρνει και φεύγει».
Ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να ενοχλήσει ούτε τους Γάλλους. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει υπογραμμίσει και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντα της πατρίδας του. Το έχει εξηγήσει στον κ. Ερντογάν.
- Χωρίς αμφιβολία το Ισραήλ μπορεί να προσφέρει προστασία στον αγωγό East Med. Μαζί με την Ελλάδα, που διαθέτει αξιόμαχο Ναυτικό και ισχυρή Αεροπορία, μπορούν να αμυνθούν έναντι οποιουδήποτε δολιοφθορέα. Είμαι βέβαιος ότι το θέμα της ασφάλειας του αγωγού συζητήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη.
- Προτάσεις, αλλά και λύσεις υπάρχουν πολλές. Και με βάση την εμπειρία της γεώτρησης της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως η ανάμειξη μίας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας στις εργασίες κατασκευής του αγωγού East Med είναι απόλυτα αναγκαία.
Οι συμμαχίες στη Μεσόγειο έχουν «ξεκαθαρίσει». Στα ενεργειακά η Τουρκία υποστηρίζεται δυστυχώς και από τη Ρωσία, η οποία εξυπηρετείται από το χάος που προκαλεί η κατοχική δύναμη στο ΝΑΤΟ και γενικότερα στην ενεργειακή πολιτική της Δύσης. Η Αμερική, από την πλευρά της, λόγω της σχέσης με την Ιερουσαλήμ, έχει προσφέρει τη στήριξη της στα ενεργειακά προγράμματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Την ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα να εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν θα καταστεί όμηρος της Μόσχας.
Το ενεργειακό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο είναι για μεγάλους παίκτες, που ξέρουν να ρισκάρουν. Αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις νέες εκλογές, η κατασκευή του αγωγού και η προστασία του είναι εξασφαλισμένη…
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr