Eκτός Ευρωζώνης: Αν δεν είχε γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το 2015
Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι αν δεν είχε συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το 2015 η χώρα θα είχε βρεθεί εκτός Ευρωζώνης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ηχηρή παρέμβαση με στόχο τη χάραξη εθνικής γραμμής για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας έκανε η Φώφη Γεννηματά επιμένοντας στην ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων.
Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση υποτιμά το πρόβλημα και προφανώς διαφωνεί με την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει από το κ. Νίκο Δένδια να ενημερώσει τα κόμματα συγκαλώντας το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. Σε συνέντευξή της στον Αντέννα υποστήριξε ότι αν δεν είχε συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το 2015 η χώρα θα είχε βρεθεί εκτός Ευρωζώνης- “καλό θα είναι αυτή τη φορά να μην φτάσουμε στην κρίση για να χαράξουμε μία γραμμή στα εθνική θέματα”, τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά υπογραμμίζοντας τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής.
Τα βασικά σημεία που επεσήμανε είναι τα εξής:
-Η κυβέρνηση είναι φανερό πως όπως και η προηγούμενη υποτίμησε το πρόβλημα και αισθάνομαι ότι θέλει να το υποβαθμίσει. Αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός σε δυσκολίες. Η λέξη δυσκολίες δεν χαρακτηρίζει αυτό που συμβαίνει. Έχει φύγει η Τουρκία από τη ρητορική. Έχουμε ενέργειες. Είναι ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι εξαιρετικά λίγο να ακούω από τον Πρωθυπουργό να το χαρακτηρίζει ως μία απλά δυσκολία. Δεν αρκεί η καλή διάθεση για να αντιμετωπίσουμε αυτό που συμβαίνει.
-Χρειάζεται αποφασιστικότητα. Περίμενα να δω να κάνει σαφές ότι εμείς θέλουμε σταθερότητα, ειρήνη καλή γειτονία, αλλά αυτό να συνεπάγεται σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα. Όταν η Τουρκία ξεπερνά τα όρια πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις.
-Γνωρίζετε ποια είναι η γραμμή που πορεύεται κυβέρνηση; Εγώ δεν τη γνωρίζω και γι’ αυτό ζητώ τη σύγκλιση του συμβούλιου των πολιτικών αρχηγών. Σωστά να συνεδριάσει το ΕΣΕΠ, αλλά δεν φτάνει. Με ποιο πλαίσιο πάμε σε αυτές τις συζητήσεις; Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση. Να μπουν όλα σε ένα χαρτί, να υπάρξει απόφαση των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα δημιουργούσε αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού. Περιμένω από τον Πρωθυπουργό να βάλει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις, που να δηλώνει ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν αναγνωρίζει τέτοιες ζώνες που έχουν οροθετηθεί παρανόμως. Και πως είναι διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις σε όποιους θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε τέτοιες ζώνες.
-Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην φτάσουμε σε αυτό (σ.σ θερμό επεισόδιο). Χρειάζεται η συνάντηση πολιτικών αρχηγών για να δούμε πως δεν θα φτάσουμε σε μία τέτοια εξέλιξη και να είμαστε θεατές. Το ΝΑΤΟ μας έχει συνηθίσει να είναι παρατηρητής και να λέει βρείτε τα. Δεν μπορούν άλλο να νίπτουν τας χείρας τους. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να είναι ρητή. Να υπάρξουν αποφάσεις που να λένε στη Λιβύη ότι όσο έχουν εμφύλιο να μην προχωρούν σε τέτοιες συμφωνίες. Είμαστε μία παράταξη πατριωτική, το έχουμε δείξει στην πράξη, διεκδικούμε πράγματα από τους εταίρους μας και από την Κυβέρνηση. Είναι λίγα αυτά που ακούσαμε και δεν εκπέμπουν την αποφασιστικότητα που χρειάζεται Ο ελληνικός λαός, ο οποίος παγωμένος παρακολουθεί τις εξελίξεις έχει ανάγκη να αισθανθεί ότι η χώρα μας έχει έρθει η ώρα κάτι να κερδίσει. Δεν θα είναι η Ελλάδα που πάντα θα παραχωρεί. Παραχωρήσαμε στις Πρέσπες, στο προσφυγικό, όπου παραδώσαμε τα κλειδιά στον Ερντογάν και είναι αλληλένδετα αυτά που συμβαίνουν με την Τουρκία με το προσφυγικό και έχω προειδοποιήσει για εθνική τραγωδία. Παραχωρήσαμε το δημόσιο πλούτο μας στο υπερταμείο της υποτέλειας, κάναμε υποχωρήσεις στα οικονομικά με το μνημόνιο του Τσίπρα. Έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη χώρα να κάνουμε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών όταν υπάρχει κρίση. Το 2015 αν δεν είχε γίνει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα ήμασταν εκτός Ευρωζώνης, αλλά έγινε μέσα στην κρίση. Καλό θα είναι αυτή τη φορά να μην φτάσουμε στην κρίση για να χαράξουμε μία γραμμή στα εθνική θέματα.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr