«Ναι» µε αστερίσκους από Ρέγκλινγκ στη µη περικοπή συντάξεων
«Η Ελλάδα είναι εκτός προγράµµατος, δεν υπάρχουν νέες δεσµεύσεις, παρά µόνο να µην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Το βλέπουµε, το συζητάµε... δεν υπάρχει ακόµη απόφαση για το θέµα» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Είναι καλά νέα το ότι µπορούµε να συζητάµε πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το υπερπλεόνασµά της. Είναι ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος» δήλωσε χθες στο «Eθνος» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μιλώντας σε ανταποκριτές των Βρυξελλών, µεταξύ των οποίων και το «Εθνος», στην έδρα του ESM στο Λουξεµβούργο, ο Κλ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «το θέµα της µη περικοπής των συντάξεων δεν έχει ακόµη αποφασιστεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ένα από τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι. «Το βλέπουµε, το συζητάµε» είπε, αφήνοντας ωστόσο έναν αστερίσκο, ότι δηλαδή «η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονοµίας δεν είναι αρκετή για να δικαιολογεί αυτόµατα την κατάργηση του µέτρου». Ο επικεφαλής του ESM δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε µερική εφαρµογή του µέτρου.
Το πλεόνασµα
«Παρακολουθούµε το θέµα. Ο ESM είναι µέρος των ευρωπαϊκών θεσµών που συµµετέχουν στη µεταπρογραµµατική περίοδο για την Ελλάδα. ∆εν υπάρχει ακόµη απόφαση για το θέµα» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Φυσικά το πλεόνασµα µπορεί να δοθεί στις συντάξεις ή σε µέτρα ανάπτυξης όπως η µείωση της φορολογίας. Ωστόσο, το σηµαντικό είναι ότι το θέµα που συζητάµε είναι θετικό και όχι πρόβληµα.
Η Ελλάδα είναι εκτός προγράµµατος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσµεύσεις, παρά µόνο να µην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραµµάτων» επανέλαβε ο επικεφαλής του ESM. Οπως είπε, την τελική απόφαση θα τη λάβει το Eurogroup, ωστόσο δεν θέλησε να προσδιορίσει σε ποια ακριβώς χρονική στιγµή.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «δηµιουργική» την παρουσίαση του προσχεδίου προϋπολογισµού µε τα δύο σενάρια – της περικοπής ή µη των συντάξεων του 2019.
«Ηταν ασυνήθιστη, αλλά χρήσιµη προσέγγιση αφού οι ελληνικές Αρχές αναγνώρισαν τις δεσµεύσεις τους, ωστόσο πρότειναν κάτι άλλο. Μια δηµιουργική παρουσίαση, γιατί µπορεί να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης» είπε. Στο ερώτηµα για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να επιστρέψει στις αγορές, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία µε τις ελληνικές Αρχές, συζητώντας και αναλύοντας την κατάσταση.
«Δεν υπάρχει βιασύνη, η Ελλάδα είναι χρηµατοδοτικά καλυµµένη για δύο χρόνια µε την εκταµίευση ύψους 15 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράµµατος, που “ανέβασε” το µαξιλάρι ρευστότητας στα 22 δισεκατοµµύρια».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε τέλος ότι τα δηµοσιονοµικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η µετάδοση µέχρι στιγµής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισµένη»
Διχασμένοι οι ηγέτες ανά τον κόσμο μετά την πρώτη ομιλία Τραμπ - Ποιοι τον υποδέχτηκαν θερμά και ποιοι αντέδρασαν
Ελληνίδα υπάλληλος του ΟΗΕ κατηγορείται για απάτη 1 εκατ. ευρώ - Πώς αποκαλύφθηκε η δράση
Η στιγμή της επιστροφής του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και η επιστολή από τον Μπάιντεν - «Τι υπέροχη αίσθηση»
«Κηρύσσει πόλεμο στα πάντα»: Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr