Μητσοτάκης για plan B στο Μεταναστευτικό - Μπρα ντε φερ για τα Δυτικά Βαλκάνια
Προειδοποιεί για αλλαγή ρότας στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τις βάσεις για την αντιστροφή της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης που βιώνει η χώρα μας στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό εκτιμάται ότι θέτει βήμα προς βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προοδευτικά πλην όμως σταθερά σκληραίνει τη στάση της χώρας.
Κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση έναντι των αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, ξεκαθαρίζοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί πλέον πως συγκεκριμένα κράτη-μέλη δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν, διαμορφώνοντας μη ισότιμες συνθήκες στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Και εάν η…περιθωριοποίηση των κρατών του Βίσεγκραντ έχει καταστεί περίπου κοινός τόπος ανάμεσα στην πλειονότητα των εταίρων μας, ο παράγοντας «Τουρκία», στο φόντο των πολεμικών επιχειρήσεων που διεξάγει στα σύνορά της με τη Συρία, περιπλέκει ένα ήδη πολύπλοκο σκηνικό αναφορικά με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού. Και αυτό γιατί η Ελλάδα δεν επιθυμεί να... ανατιναχθούν οι γέφυρες ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα σε μία περίοδο, που ενώ το αντιτουρκικό κλίμα θεριεύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Τουρκία πρέπει να κινητροδοτηθεί ώστε να συγκρατήσει στα δικά της παράλια τις αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει το σχέδιο που εξυφαίνει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια προς τους οργανισμούς που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη αντιμετώπισης του ζητήματος. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει, όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, ότι η Αθήνα εμπιστεύεται την Άγκυρα ότι θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας.
Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης προϊδεάζει, κατά πληροφορίες, τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι, εφόσον η τάση δεν μεταβληθεί και παρατηρηθεί εκ νέου έκρηξη των ροών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τότε οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εξετάσουν ένα plan B, την αξιοποίηση, δηλαδή, έκτακτων εργαλείων, όπως την ενεργοποίηση του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης Αλληλεγγύης της Ένωσης, που προβλέπει προσωρινά μέτρα για έκτακτες περιστάσεις.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως, διά αυτού του τρόπου, η Αθήνα επιχειρεί να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η παρούσα κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη για την χώρα και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Στο μέτωπο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, εξ αιτίας των παράνομων ενεργειών της εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ευθύγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις επαφές του, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρήκε ευήκοα ώτα, αναφορικά με την αναγκαιότητα κλιμάκωσης του πλαισίου κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
Συνομιλητές του, επισημαίνουν, εξάλλου, πως έχει διανυθεί απόσταση από τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, καθώς τα τότε απρόθυμα να συζητήσουν την προοπτική επιβολής αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τώρα πλέον έχουν μεταστρέψει τη στάση τους μετατρέποντας το εν λόγω αίτημα σε σχεδόν ομόφωνη προσέγγιση.
Το «αύριο» στα Δυτικά Βαλκάνια
Σε αδιέξοδο δείχνει να οδηγείται προς το παρόν το ζήτημα της διεύρυνσης της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς τα κράτη-μέλη της Ένωσης δείχνουν να ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: σε εκείνα που διαφωνούν με την προοπτική παροχής ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε εκείνα που προωθούν την ευρωπαϊκή προοπτική των συγκεκριμένων χωρών και σε εκείνα που βλέπουν στον διαχωρισμό τη λύση για την τμηματική έστω προώθηση του ευρωπαϊκού μέλλοντός τους.
Κατά πληροφορίες, μάλιστα, στο χθεσινό μαραθώνιο δείπνο, κατέστησαν ευδιάκριτες και μάλιστα με τρόπο έντονο οι προαναφερθείσες διαφορές στις προσεγγίσεις των διαφόρων. Στην παρέμβαση του, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, αλλά και ηγέτιδα δύναμη σε μια εξαιρετικά ρευστή περιοχή τάσσεται παγίως υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των εν λόγω κρατών, επιμένοντας ότι η πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό άρμα δημιουργεί περιβάλλον σταθερότητας στη Βαλκανική Χερσόνησο.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr