Διπλωμάτης Ε.Ε. στο «Έθνος»: Στο τραπέζι οι κυρώσεις στην Τουρκία για τη Συρία
Ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε. μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής» και τόνισε ότι δεν πρέπει να συνδεθεί το ζήτημα της Συρίας με την κυπριακή ΑΟΖ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την πολεμική επιχείρηση στη βόρεια Συρία είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, η Τουρκία είναι σύμμαχος-κλειδί σε πολλά επίπεδα και η Ε.Ε. οφείλει να είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι και να αποφασίσει. Και καλό είναι να μη συνδεθούν με τα στοχευμένα μέτρα για την παράνομη δράση της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ». Είναι τα λόγια διπλωμάτη των Βρυξελλών για όσα αναμένονται στο «μέτωπο» της Τουρκίας. Και είναι αλήθεια ότι σε βάρος της Άγκυρας έχουν…. μαζευτεί πολλά. Πέρα από την τουρκική πολεμική μηχανή που έχει προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις, αλλά και εν αναμονή των στοχευμένων μέτρων που είχαν «παραγγείλει» οι ηγέτες τον Ιούλιο σε πλήρη αλληλεγγύη για την Κύπρο, υπάρχει ακόμη ένα θέμα που ανησυχεί την ΕΕ.
Κι αυτό δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, εάν η Ευρώπη ή ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν τη στρατιωτική επιδρομή στη Συρία ως κατοχή. «Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες προς τα εκεί», είχε πει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του.
«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.
Η θέση αυτή αντικατοπτρίζει την άποψη συνολικά της Ε.Ε., όπως επιβεβαίωσε και ο ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε. το «Έθνος της Κυριακής». «Οι δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η Ε.Ε. έχει ήδη κάνει πάρα πολλά για τους πρόσφυγες και λέμε συχνά ότι και η Τουρκία έχει ανταποκριθεί με υπευθυνότητα. Αλλά τέτοιου είδους απειλές μας πάνε πίσω…», τόνισε.
Όπως μας διαβεβαίωσε, το μεταναστευτικό –το οποίο μετά την εισβολή της Τουρκίας θα είναι πλέον σίγουρα προσφυγικό- είναι μια σοβαρή ανησυχία των κρατών μελών και σίγουρα θα προκύψει στη συζήτηση για την Τουρκία, τόσο σε επίπεδο υπουργών αύριο Δευτέρα, αλλά και κατά την Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.
«Αυτό που προέχει τώρα σε σχέση με το θέμα αυτό είναι να συνεχίσει να ισχύει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Για το λόγο αυτό, η Άγκυρα θα χρειαστεί να λάβει βάσιμες διαβεβαιώσεις ότι οι Βρυξέλλες θα σταθούν στο πλάι της έμπρακτα, με περαιτέρω χρηματοδότηση και ενίσχυση, αλλά και με προσωπικό. Το ζήτημα που τίθεται πια είναι ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές που θα ορίσει η Ε.Ε. σε σχέση με το «παζάρι» που ξέρουμε ότι θα κάνει η Τουρκία. Κοινώς, πόσο θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της», λέει ο διπλωμάτης, σκιαγραφώντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης.
Για την παράνομη δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ
Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί θα ακούσουν τις προτάσεις της ειδικής υπηρεσίας της Κομισιόν για τα στοχευμένα μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, ύστερα από την απόφαση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο. Ωστόσο, το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στο επίπεδο των ηγετών των κρατών-μελών, στη Σύνοδο Κορυφής δηλαδή που θα γίνει την Πέμπτη.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι είχε συνομιλήσει με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη στις 4 Οκτωβρίου. «Ο Κύπριος υπουργός είχε ενημερώσει την Φ. Μογκερίνι ότι τόσους μήνες μετά και παρά τις διπλωματικές ενέργειες, η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά της στα 45 ναυτικά μίλια από την Κύπρο», μας είπε έτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
«Το θέμα δεν είναι η πρώτη φορά που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων και στη Σύνοδο Κορυφής. Τον Ιούλιο η ΕΕ εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη για την Κύπρο. Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Και υπάρχει και νέο momentum συζητήσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κάτι που θέλει εποικοδομητικές συνθήκες», είπε με νόημα.
Σχετικά με τα στοχευμένα μέτρα και ποια θα είναι η πορεία τους, η ίδια πηγή τόνισε ότι «έχουμε ετοιμάσει προτάσεις, αλλά είναι υπό συζήτηση. Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα και την Πέμπτη».
«Πιστεύουμε ότι δεν είναι σώφρον να μπερδευτούν τα θέματα μεταξύ τους. Άλλο η εισβολή στη βόρεια Συρία και οι τυχόν κυρώσεις και άλλο τα στοχευμένα μέτρα για τις παράνομες εξορύξεις», κατέληξε ο διπλωμάτης της ΕΕ.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr