Οι αλλαγές της κυβέρνησης στην εργασία - Αχτσιόγλου: Επιστροφή στον μεσαίωνα
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ΣΥΡΙΖΑ και Αχτσιόγλου έκαναν δριμεία επίθεση στον κ. Μητσοτάκη για εργασιακά και φοροελαφρύνσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μία ημέρα μετά τις εξαγγελίες των δεκαπέντε μέτρων που αφορούν φοροελαφρύνσεις σε πολίτες αλλά και επιχειρήσεις και τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών με επιδόματα, έδωσε απαντήσεις στους δημοσιογράφους αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα δάνεια του ΔΝΤ, την εισφορά αλληλεγγύης, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τη φορολογία και την προστασία της α' κατοικίας.
Τα όσα είπε, όμως, ο πρωθυπουργός αποτέλεσαν αντικείμενο σκληρής κριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης
Έχουμε όλα τα επιχειρήματα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι προσβάλει τη μνήμη των πολιτών, διότι είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και σημείωσε ότι είναι απολύτως συνεπής σε ό,τι είχε πει προεκλογικά πως «δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αφού η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βάζω στο τραπέζι των συζητήσεων, εξηγώντας γιατί αυτά τα πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα», τόνισε. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν το χρέος αυτόματα πιο βιώσιμο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα το κάνουμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Από το 2021 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος
Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.
Θα αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ
Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτήν την παρέμβαση».
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούλιο του 2020
Κανένα επίδομα δεν καταργείται, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία, τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις».
Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην Εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε, δε, και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.
Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά
Διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά», έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε.
Για τις φορολογικές εξαγγελίες
Απαντώντας σε ερώτηση για τις φορολογικές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτ»ους.
Απολύτως κοστολογημένες και ρεαλιστικές οι φορολογικές ελαφρύνσεις
«Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, ανέφερε. Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα», υπογράμμισε.
Προσπάθεια επέκτασης της προστασίας της α' κατοικίας
«Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες».
Για τη μείωση φόρων
Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων, προκειμένου να ανασάνουν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών. Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.
Για τη μείωση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες
«Στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής. Συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ας φροντίσει να μάθει ο κ. Μητσοτάκης την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε»
«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών,» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
«Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε -για μια ακόμα φορά- τη μείωση των πλεονασμάτων στο αόριστο μέλλον,» συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Με την ευκαιρία αυτή, τον ενημερώνουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να τη διεκδικήσει κάποτε, στο αόριστο μέλλον, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει.
«Μέχρι να συμβεί αυτό, ας φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του “τεχνοκράτη” πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών» καταλήγει.
Έφη Αχτσιόγλου: «Σαφής επιστροφή σε μνημόνιο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά»
Η Έφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας με ανακοίνωσή της, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την 84η ΔΕΘ τόνισε πως «χθες στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τις επόμενες αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του, παρουσιάζοντάς τες ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους. Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους». Σύμφωνα με την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης «προανήγγειλε ότι θα καταργήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών».
«Με τον νόμο αυτό ξεκίνησε να ρυθμίζεται ένα μαύρο τοπίο της ελληνικής αγοράς εργασίας όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται» προσθέτοντας ότι βοήθησε ιδιαίτερα στον χώρο των τραπεζών.
«Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι χάρη στο νόμο αυτό μέσα σε μια χρονιά από τη θέσπισή του, δηλώθηκαν 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας οι οποίες στο παρελθόν δεν δηλώνονταν ούτε φυσικά και πληρώνονταν», λέει η κα Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι με την κατάργησή του η αγορά εργασίας θα επιστρέψει στο πιο σκοτεινό παρελθόν της εργασιακής επισφάλειας.
«Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να καλλωπίσει την παραπάνω κατάργηση και νομίζοντας ότι μιλάει σε άσχετους, είπε ότι θα θεσπίσει την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας," σημειώνει η πρώην υπουργός Εργασίας. "Γνωρίζει φυσικά -και αν δεν γνωρίζει να ενημερωθεί- ότι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσμοθετήθηκε το 2011 και ουδέποτε εφαρμόστηκε».
«Είναι, δε, λιγάκι προκλητικό για τη λογική να λέει, έστω και ως ρητορικό σχήμα, ότι η δήλωση των υπερωριών είναι μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος για μια μικρή επιχείρηση, αλλά η κάρτα εργασίας δεν είναι», τονίζει χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια για την κατάργηση των κανόνων για τις υπερωρίες που σχεδιάζει.
«Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη χώρα το 2018," προσθέτει η κα Αχτσιόγλου. "Εξήγγειλε ότι στο εξής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν προφανώς επί το δυσμενέστερο από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καταργείται».
'Αρα, σημειώνει, «οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις παύουν να έχουν σημασία και τούτο συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχουν στην πραγματικότητα μισθολογικές αυξήσεις», προσθέτοντας ότι αυτό συνέβαινε επί μνημονίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα ζητούσε επιμόνως το μέτρο που εξήγγειλε χθες ο κ Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά».
«Επιμένοντας να μας θεωρεί ανόητους, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μιλώντας για αναχρονιστικό θεσμό που με το που καταργήθηκε έφερε ρεκόρ στις προσλήψεις», σημειώνει. Και προσθέτει ότι μέχρι τον Ιούνιο υπήρχε απόδοση ρεκόρ με τη δημιουργία 296.000 νέων θέσεων εργασίας ενώ τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, υπήρξε απώλεια 11.000 θέσεων εργασίας.
«Δεύτερον, θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι η ρύθμιση συνιστά ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο καθώς επρόκειτο για αυτούσια μεταφορά της ρύθμισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη ο οποίος καλύπτει το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Τρίτον, θα πρέπει να διαλέξει ποιο επιχείρημα θα χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη κατάργηση, διαφορετικά προσβάλλει τη νοημοσύνη μας»
«Ή που ο βάσιμος λόγος απόλυσης δήθεν εμπόδιζε τις προσλήψεις γιατί οι εργοδότες αγχώνονταν ότι δεν θα μπορούσαν να απολύσουν τον εργαζόμενο, και γι' αυτό με την κατάργηση του τάχα εκτοξεύτηκαν οι προσλήψεις .Ή που ο βάσιμος λόγος δήθεν διευκόλυνε τις απολύσεις, πράγμα παράλογο διότι οι απολύσεις για όσο καιρό ίσχυσε η ρύθμιση έπρεπε να δικαιολογούνται, ενώ πριν ήταν αδικαιολόγητες. Ας διαλέξει τουλάχιστον ένα επιχείρημα για να γίνεται στοιχειώδης διάλογος. Και τα δυο μαζί δεν μπορεί να τα επικαλείται οποίος τουλάχιστον είναι με τον ορθό λόγο».
«Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε χθες το μεγάλο του άγχος και την αμηχανία του για την εικόνα της κυβέρνησής του στα εργασιακά, όπου σαφέστατα έχει ήδη παράξει ένα σημαντικό έργο εις βάρος βέβαια των εργαζομένων. Τούτο το άγχος βέβαια δεν φτάνει στο σημείο ώστε να σκεφτεί ότι μπορεί να απαλλαγεί από αυτό αν αλλάξει τον πολιτικό προσανατολισμό στα εργασιακά». «Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και θα δυσαρεστούσε φίλους, υποστηρικτές και χορηγούς του» καταλήγει η κα Αχτσιόγλου.
Πέτσας: Κανείς δεν ήξερε το δήθεν «σχέδιο» ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση πλεονασμάτων
Πριν από λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε ότι είχε δήθεν πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τώρα ανακάλυψε ότι το είχε "δρομολογήσει" και ότι ήταν "ρεαλιστική προοπτική". Το δήθεν “σχέδιο” μείωσης των υπερβολικών πλεονασμάτων που οι ίδιοι υπέγραψαν, ήταν “κρυφό”: δεν το γνώριζε κανείς στην Ευρώπη!» τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Κατανοούμε την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέει ο λαός μας, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» προσθέτει ο κ. Πέτσας.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr