Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για άσυλο, Πικραμμένο και τα πτυχία τους
H κόντρα για το πανεπιστημιακό άσυλο και τις σπουδές των δυο πολιτικών αρχηγών ανέβασε τους τόνους στη Βουλή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου επανέλαβε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι τα πανεπιστήμια ανοίγουν και μπαίνει τέλος στην παραβατικότητα.
Ο νέος γύρος πολιτικής σύγκρουσης με αφορμη τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου ανέβασε τους τόνους στη Βουλή, με τους πολιτικούς αρχηγούς να κοντράρονται ακόμη και για τις σπουδές και τα πτυχία τους με τον Αλέξη Τσίπρα να ρίχνει βολές στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «εσείς κύριε Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό». Απαντώντας στην επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Και έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο Πολιτικό της Νομικής, παρότι δεν είχα καμία πρόθεση να σπουδάσω στην Ελλάδα. Αλλά πέρασα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Για άλλη μία φορά πιαστήκατε αδιάβαστος κ. Τσίπρα».
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, είπε ότι είναι λάθος η Πολιτεία να συμβιβάζεται και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή στην παραβατικότητα». «Επί δικών σας ημερών (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο». Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών.
Ο κ.Μητσοτσάκης στην ομιλία του στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο έφερε το παράδειγμα ενός φοιτητή, είπε ότι αυτός θα δει τη γραμματεία να είναι κλειστή γιατί οι υπάλληλοι φοβήθηκαν, το εργαστήριο να έχει βάλει λουκέτο, οι τοίχοι να είναι βρόμικοι και με γκράφιτι και μαθήματα να αναβάλλονται λόγω καταλήψεων αιθουσών από ποικιλώνυμες οργανώσεις και μολότωφ στα υπόγεια.
Μπορεί να πάρει πτυχίο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αλλά θα έχει συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα. Αν πάει για μεταπτυχιακό, τότε θα δει ότι όλα λειτουργούν και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός είναι εξαίρεση στο εξωτερικό. Η σύγκριση θα είναι συντριπτική γιατί η αταξία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου το πήγε τελικά πίσω. Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μια πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα είναι αλλιώς, είπε.
«Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται με την ασχήμια και τη μετριότητα»
«Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Θα διώξουμε τους κουκουλοφόρους
Δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές πρακτικές μαφιόζων και πολιτικών μπράβων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο.
«Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα.
Απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς στα Πανεπιστήμια
Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει τη γνώση, καθώς διάφορες μικροομάδες διαλύουν μαθήματα, την έρευνα -αφού δεν μπορεί να οργανωθεί ελεύθερα ένα συνέδριο αν διαφωνούν «μπαχαλάκηδες»-, τον πολιτισμό -γιατί πολλά κτίρια είναι μνημεία- και τους πολίτες -γιατί οι βανδαλισμοί κοστίζουν.
«Απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρος σημαίνει η κατάργηση του ασύλου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Επί δικών σας ημερών παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν
«Είναι λάθος η Πολιτεία να συμβιβάζεται» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή στην παραβατικότητα». «Επί δικών σας ημερών (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο». Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών.
H κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα πτυχία τους
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο στο πλαίσιο του διυπουργικού νομοσχεδίου.
«Είχα την τιμή με πανελλαδικές εξετάσεις να περάσω στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου και γνωρίζω την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το άσυλο και χαρακτήρισε fake news ότι πήρε μεταγραφή από πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «εσείς κύριε Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.Παραλείψατε να αναφερθείτε στην ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο».
«Η σπουδή και η βιασύνη της ΝΔ να φέρει μέσα στον Αύγουστο διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο οφείλεται στην ιδεολογική εμμονή της. Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μητσοτάκης: «Πέρασα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο»
«Επειδή μου ασκήσατε μία κριτική ποια είναι η επαφή μου με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Για άλλη μία φορά πιαστήκατε αδιάβαστος. Και έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο Πολιτικό της Νομικής, παρότι δεν είχα καμία πρόθεση να σπουδάσω στην Ελλάδα. Αλλά πέρασα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Για άλλη μία φορά πιαστήκατε αδιάβαστος κ. Τσίπρα.», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην επίθεση που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις σπουδές του.
Τσίπρας: «ιδεολογική εμμονή» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου
Για «ιδεολογική εμμονή» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του κοινοβουλίου και τη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο.
«H σπουδή και η βιασύνη της ΝΔ να φέρει μέσα στον Αύγουστο διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο οφείλεται στην ιδεολογική εμμονή της. Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης τσίπρας.
«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία». «Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ' εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο.»
«Αναρωτιέμαι μήπως το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν η αιτία να έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα κρούσματα βίας ή εντονότερα κρούσματα βίας η παραβατικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια εξαιτίας της σημερινής νομικής ισχύος του πανεπιστημιακού ασύλου» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία ότι διατηρεί την ίδια στάση απέναντι στην παιδεία διαχρονικά που στοχεύει στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην απόφαση της κατάργησης της ίδρυσης της Νομικής Σχολής της Πάτρας που ελήφθη από το υπουργείο Παιδείας, αναρωτήθηκε αν η απόφαση είναι πολιτική και σημείωσε ότι «θα οδηγήσει κι άλλους νέους μας στο εξωτερικό.»
Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο σε ό,τι αφορά την έρευνα και πρόσθεσε ότι η μεταφορά της έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης την «ακρωτηριάζει» και την «αποδυναμώνει».
«Συμφωνούμε ότι η έρευνα πρέπει να έχει σύνδεση με την αγορά. Όμως η έρευνα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Έρευνα απαιτεί επιστημονικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική». «Οδηγείτε σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία τα οποία η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για «ιδεολογική έμμονή» και «συνειδητή εξαπάτηση» σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ασύλου. Προσπαθείτε να μας σύρετε σε μια συζήτηση που δεν αφορά πράγματι το 2019, αφορά το 1990. Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου», είπε ενώ επισήμανε ότι το 2011 όταν είχε καταργηθεί το άσυλο με τον νόμο της κ. Διαμαντοπούλου δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα.
Σημείωσε ότι αποκρύπτεται πως στο νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και τόνισε: «Μέσα από αυτή την ιδεολογική εμμονή σας ενέχει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης».
Τσίπρας για Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα
«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη διάταξη η οποία αλλάζει τη διοίκηση της Αρχής.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.
«Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφίσετε θα υπάρχει ζήτημα διακοπής της θητείας της επιτροπής. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση, μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, για κάποιες εκ των οποίων μάλιστα επίκειται η έκδοση αποφάσεων. Μήπως αυτό επιχειρείτε;». τόνισε
Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τέλος αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή τού διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αντιπολίτευση σχετικά με το βιογραφικό του. «Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα. Ξεκινάτε πολύ άσχημα,» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr