Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για Παιδεία, Δικαιοσύνη, εξωτερική πολιτική
Οι τοποθετήσεις στελεχών εταιρειών σε νευραλγικές κυβερνητικές θέσεις και οι παρεµβάσεις στη Δικαιοσύνη προκαλούν την έντονη αντίδραση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με το καληµέρα της νέας διακυβέρνησης ήρθε το αίτηµα του ΣΥΡΙΖΑ για αποποµπή µέλους του Υπουργικού Συµβουλίου, αλλά και µια σκληρή αντίδραση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην ανυπόγραφη επιστροφή του προεδρικού διατάγµατος για τη νέα ηγεσία της ∆ικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της ∆ικαιοσύνης, ενώ συγχρόνως άφησε αιχµές για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, αναφερόµενος σε «υποκρισία όσων παρίσταναν µέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσµών».
Η Κουµουνδούρου ζήτησε την αποµάκρυνση από τη θέση του υφυπουργού Ενέργειας του ∆ηµήτρη Οικονόµου, πρώην συµβούλου της Lamda Development που «τρέχει» το Ελληνικό, ενώ ταυτόχρονα πέρασε στην αντεπίθεση για µία σειρά άλλων ζητηµάτων, όπως η κατάργηση της Νοµικής Σχολής Πάτρας, αλλά και η τοποθέτηση στην κυβέρνηση και στο Μαξίµου τού µέχρι πρότινος γενικού διευθυντή του ΣΕΒ.
Σκληρή ήταν η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και στη συζήτηση γύρω από την ενεργοποίηση του αριθµού «112», µε την πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη να λέει ότι οι δοκιµές που πραγµατοποιήθηκαν σήµερα είχαν δροµολογηθεί από τις 5 Ιουλίου, ενώ είχαν γίνει αντίστοιχες και τον Ιανουάριο του 2019!
Στο στόχαστρο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µπήκε βεβαίως και η σπουδή του υπουργείου Εξωτερικών να αναγνωρίσει τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Γκουαϊδό, ως µεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Σε ό,τι αφορά τον υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως η τοποθέτησή του δηµιουργεί µείζον πολιτικό και ηθικό ζήτηµα για τη νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν ο µέχρι πρότινος σύµβουλος της εταιρείας Lamda, ο οποίος µετείχε και σε συσκέψεις ως εκπρόσωπος της εταιρείας, τώρα να εποπτεύει την υλοποίηση του έργου από τη θέση του υφυπουργού; Η διαπλοκή σε όλο της το µεγαλείο».
Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αποπέµψει τον κ. Οικονόµου από την κυβέρνηση. Μία ηµέρα νωρίτερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάµελλος, είχε σχολιάσει πως αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι εντολοδόχος συγκεκριµένων συµφερόντων.
Δήλωση Τσίπρα
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πάλι µετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Παιδείας και την επισηµοποίηση της κατάργησης της Νοµικής Σχολής στην Πάτρα επιτέθηκε µε δήλωσή του στην κυβέρνηση σχολιάζοντας:
«Ηξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν∆ µε το εκλογικό αποτέλεσµα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίµενα ότι θα έσπευδε να τιµωρήσει έναν ολόκληρο νοµό, µε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανεπιστηµιακή εκπαίδευση της πατρίδας µας». Για να προσθέσει πως «η κατάργηση της νεοσύστατης Νοµικής Σχολής δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό µας για την τριτοβάθµια εκπαίδευση. Εµείς φτιάχνουµε νέα ποιοτικά δηµόσια πανεπιστηµιακά τµήµατα και σχολές, η Ν∆ τα κλείνει προκειµένου να ανοίξουν ιδιωτικά». Η Κουµουνδούρου διαπιστώνει, επίσης, πως ο ΣΕΒ θέτει την ατζέντα από την πρώτη µέρα της διακυβέρνησης της Ν∆.
Δεν είναι τυχαίο πως η τέως υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, µιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως, όταν τοποθετείται ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ σε κορυφαία θέση δίπλα στον πρωθυπουργό, ως συντονιστής του κυβερνητικού έργου, αυτό δηµιουργεί και νέα δεδοµένα αναφορικά µε την ατζέντα, η οποία πιθανόν θα υπηρετηθεί από την κυβέρνηση. Η κ. Αχτσιόγλου θύµισε ότι ο ΣΕΒ εναντιώθηκε στην αύξηση του κατώτατου µισθού στο 11%, την ώρα που ο ίδιος ζητούσε µόλις 1%, ενώ θύµισε ότι άσκησε προσφυγή εις βάρος εγκυκλίου της για να καταργηθούν οι τριετίες στον κατώτατο µισθό.
Νίκος Παππάς: «Πρώτα “άνοιγµα”, µετά συνέδριο»
Tο εκλογικό αποτέλεσµα της 7ης Ιουλίου και το προαναγγελθέν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα άνοιγµα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, αναµένεται να απασχολήσουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του κόµµατος ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι βούλησή του είναι η αντιστοίχιση του εκλογικού ΣΥΡΙΖΑ µε τον οργανωτικό ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι ο αριθµός των µελών του θα πρέπει να είναι περίπου ίσος µε το 10% των ψηφοφόρων του κόµµατος, δηλαδή περί τις 180.000.
«Το άνοιγµα στην κοινωνία συµβολίζει ότι είµαστε συµβατοί µε τις ιδέες της Αριστεράς, η διασφάλιση της αριστερής µας πορείας προϋποθέτει ότι είµαστε κόµµα µαζικό» δήλωσε ο Νίκος Παππάς (στο Κόκκινο). Πρόσθεσε ότι «αν δεν αγκαλιάσουµε και δεν στρατεύσουµε και τον τελευταίο άνθρωπο που ήρθε δίπλα µας στις εκλογές, θα έχουµε καταστεί αναντίστοιχοι µε τις προσδοκίες του εκλογικού σώµατος και του 31,5%», ενώ ανέφερε ότι δεν θα είχε νόηµα ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε ένα συνέδριο εάν προηγουµένως δεν έχει ανοίξει το κόµµα και δεν έχουν εκφραστεί και µε την ψήφο τους όσοι θα οργανωθούν στη βάση.
Σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ: Τα λεφτόδεντρα και το... βραβείο διαστρέβλωσης
Ανησυχία στον Καναδά για τη γρίπη των πτηνών: Βρήκαν μετάλλαξη του ιού σε έφηβο - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
Ξεροβόρι και κρύο: Ψυχρή εισβολή με ανέμους και χιόνια από την Κυριακή - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα - Λάθος χειρισμό του μαιευτήρα καταγγέλλει η οικογένεια - «Η μητέρα έχασε πολύ αίμα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr