Εξεταστική για την Υγεία: Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για ευθύνες σε Σαλμά-Βορίδη
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι ο Μάριος Σαλμάς ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τη Δικαιοσύνη δείχνουν τα περισσότερα κόμματα μέσα από τη συζήτηση επί του δεύτερου κατά σειρά πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, το οποίο αφορούσε στην υπόθεση των αρθροσκοπήσεων.
Μόνο η Νέα Δημοκρατία διαφοροποιήθηκε σαφώς διατυπώνοντας την άποψη ότι δεν προκύπτει «ευθύνη των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο την υπόθεση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο κατά την περίοδο 1997-2014».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι ο Μάριος Σαλμάς ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης για πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο του ΚΕΣΥ. «Η διερεύνηση του ζητήματος, όπως αποτυπώνεται, καταδεικνύει την ύπαρξη προβλημάτων νομιμότητας, κατά τη λήψη της απόφασης και υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας όπως και ζημίας του Δημοσίου», επεσήμανε στην τοποθέτησή του.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, έκανε λόγο για «κομματικές σκοπιμότητες» που διαφαίνονται από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε όσα περιλαμβάνονται σε αυτό περί εμπλοκής του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά και του πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που προκύπτει ζημία για το Δημόσιο, «ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στους επόμενους υπουργούς Υγείας, δηλαδή στους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό» και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης επεσήμανε γενικότερα πως δεν προκύπτουν ποινικές αλλά ούτε πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι η θέση του κόμματός της είναι «η περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη» στην περίπτωση, όμως, που προκύψουν ποινικές ευθύνες.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης επέρριψε ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση. «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στη ΝΔ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική ευθύνη έχουν και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση. Η θέση μας είναι να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες», είπε ο κ. Λαμπρούλης.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος συντάχθηκε με το πόρισμα της πλειοψηφίας και υποστήριξε ότι «η υπόθεση βγάζει μάτια και είναι καθαρά θέμα Δικαιοσύνης να τα διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες».
Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι υποστήριξε ότι υπήρχε διακριτική μεταχείριση ως αποτέλεσμα της κομματικοποίησης και του πελατειακού κράτους αλλά εισηγήθηκε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες για Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά.
Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων δεν τοποθετήθηκε. καθώς αποχώρησε πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο εισηγητής της, Δημήτρη Καβαδέλλας.
Στο τέλος της συνεδρίασης δεν έγινε δεκτή η πρόταση του κ. Μπαλωμενάκη για αναγραφή στις πορισματικές θέσεις όλων των κομμάτων πως ζητείται επιστροφή στο ακέραιο όλων των χρημάτων που παρανόμως αποκτήθηκαν λόγω της υπερκοστολογημένης εξέτασης.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr