Εκλογές 2019: Κάλπες με «εφορευτική» από Βρυξέλλες
Τον κίνδυνο να γυρίσουµε σε «µαύρες µέρες» επισείει ο πρωθυπουργός µετά τις παρατηρήσεις της Κοµισιόν και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ανοίγει την όρεξη ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Απειλή επιστροφής της χώρας στις ηµέρες των σκληρών µνηµονίων διαβλέπει το Μέγαρο Μαξίµου, διαπιστώνοντας τη σπουδή συντηρητικών κύκλων των Βρυξελλών να «ξηλώσουν» παρεµβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση θέτει εκ νέου τα διλήµµατα εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και καλεί τον λαό να επιλέξει εάν επιθυµεί την επιστροφή στα χρόνια της λιτότητας.
Είναι ενδεικτικό πως για πρώτη φορά από το 2014 οι Ευρωπαίοι εταίροι θέτουν µε την έκθεση αξιολόγησής τους ζήτηµα απολύσεων δηµοσίων υπαλλήλων, και µάλιστα τη στιγµή που η κυβέρνηση, µέσα από τη διαπραγµάτευση, κατάφερε να επαναφέρει το 1:1, δηλαδή µία πρόσληψη για κάθε µία αποχώρηση στον δηµόσιο τοµέα, την ώρα που η Νέα Δηµοκρατία θέλει να εφαρµόσει την αναλογία 1:5, όπερ σηµαίνει πως για κάθε πέντε που φεύγουν να προσλαµβάνεται µόνο ένας.
Το θέµα των απολύσεων στο Δηµόσιο, κυρίως από τη δεξαµενή των συµβασιούχων, είχε αποσυρθεί το 2015 από τις απαιτήσεις της τότε τρόικας, µολονότι υπήρχε ως προαπαιτούµενο για την προηγούµενη κυβέρνηση Σαµαρά, µε την αξίωση 15.000 απολύσεων.
Η δήλωση Τσίπρα
Το κεντρικό επιτελείο κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες στο Μαξίµου είδε πίσω από το περιεχόµενο της έκθεσης της ΕΕ να ανοίγουν οι ορέξεις σκληρών τεχνοκρατών των Βρυξελλών για να ακυρώσουν κοινωνικές παρεµβάσεις που έγιναν την τελευταία τετραετία. Και, φυσικά, το πακέτο κοινωνικών µέτρων που ψηφίστηκε τον Μάιο πριν από τις ευρωεκλογές, συµπεριλαµβανοµένων της µείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να υπάρξει δήλωση-παρέµβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν δίστασε να στραφεί εναντίον των κύκλων των Βρυξελλών που προτού καν διενεργηθούν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα παρεµβαίνουν αµφισβητώντας τις επιλογές του για την κοινωνική πλειοψηφία. Το Μαξίµου θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχε διατυπώσει πριν από τις ευρωεκλογές για τη στάση που θα ακολουθήσουν κάποια ευρωπαϊκά κέντρα. Μάλιστα, γι’ αυτό και το ζήτηµα που είχε θέσει διά του Αλέξη Τσίπρα ήταν πως οι κάλπες της 26ης Μαΐου αποτελούσαν ψήφο εµπιστοσύνης για τα µέτρα ανακούφισης τα οποία ψήφισε η κυβέρνηση.
«Oσα είπα τότε επιβεβαιώνονται µε τον πιο ξεκάθαρο τρόπο» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, µε την επισήµανση πως «το αποτέλεσµα των εκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστηµένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, προκειµένου να αµφισβητήσουν τις πολιτικές µας επιλογές και να φέρουν προσκόµµατα στο σχέδιό µας». Ο πρωθυπουργός θύµισε πως την τελευταία φορά που ετέθη ζήτηµα απολύσεων στον δηµόσιο τοµέα ήταν το 2014, τότε που αρµόδιος υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγχρόνως επεσήµανε πως επανέρχονται πλέον τέτοια ζητήµατα, διότι ο πρόεδρος της Ν∆ µιλά για την ανάγκη επιστροφής στο 1:5, ενώ ήδη έχει κατακτηθεί το 1:1.
«Μπροστά στις κρίσιµες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, το να γνωρίζουµε την πλήρη αλήθεια είναι το πιο κρίσιµο. Να συγκρίνουµε προγράµµατα, αλλά κυρίως να έχουµε επίγνωση. Η χώρα κατάφερε να βγει από τα µνηµόνια, να βγει σε ξέφωτο χάρη στις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας: «Αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουµε στις µαύρες µέρες του 2012, του 2013, του 2014, στις σκληρές πολιτικές των µνηµονίων και της λιτότητας». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαπιστώνει πως η Νέα Δηµοκρατία αρχίζει να καλλιεργεί κλίµα «καµένης γης», θεωρώντας ότι, σε περίπτωση που η αξιωµατική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, θα επιβάλει αντικοινωνικά µέτρα, επειδή προσχηµατικά θα πει ότι παρέλαβε ένα γυµνό κράτος και µια ασταθή οικονοµία.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr