Συναντήσεις κλιµακίων στη σκιά των προκλήσεων της Αγκυρας
Συγκεχυµένες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τη Λευκωσία σχετικά µε τις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με το βλέµµα στραµµένο στις επόµενες κινήσεις της Αγκυρας, Αθήνα και Λευκωσία παίρνουν µέτρα θωράκισης των κυριαρχικών δικαιωµάτων τους ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα, µε την ελληνική κυβέρνηση να υπογραµµίζει παράλληλα και την ανάγκη άµεσης αποκλιµάκωσης της έντασης «για να µην προκύψει κάποιο ατύχηµα (σ.σ.: στο Αιγαίο), κάτι που καµία πλευρά δεν θέλει».
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχαν το βράδυ της περασµένης Πέµπτης στο Ελσίνκι σύντοµη διµερή συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας... συµφώνησαν ότι διαφωνούν, όπως ήταν άλλωστε αναµενόµενο. «Επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών» δήλωσε µετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος όµως έδωσε και µια «είδηση» ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης, µε τα αρµόδια κλιµάκια των δύο χωρών να έχουν προγραµµατίσει µάλιστα και σχετική σειρά συναντήσεων που ξεκινούν σήµερα, Δευτέρα, στην Αθήνα, και αναµένεται να διαρκέσουν ενδεχοµένως δύο µε τρεις ηµέρες.
Επαφές για αποκλιµάκωση
Ενδεικτικό της µάλλον «ξαφνικής» κινητοποίησης είναι και το γεγονός ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης, γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Αµυνας και ∆ιεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ, ο οποίος επρόκειτο να πάρει µέρος σε εκδήλωση την περασµένη Παρασκευή για την ευρωπαϊκή άµυνα και ασφάλεια που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ και το γερµανικό ίδρυµα «Friedrich Ebert Stiftung» στην Αθήνα, ακύρωσε τη συµµετοχή του προκειµένου να προετοιµαστεί για τις επερχόµενες συναντήσεις, οι οποίες αναµένεται να επικεντρωθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων αποκλιµάκωσης της έντασης µε «µπούσουλα» το µνηµόνιο Παπούλια - Γιλµάζ.
Να σηµειωθεί ότι παράλληλα σήµερα, ∆ευτέρα, θα βρίσκεται στη Λευκωσία για επαφές µε την ηγεσία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και ο επικεφαλής διαπραγµατευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, το όνοµα του οποίου όµως ακούγεται ως πιθανό ακόµη και για την προεδρία της επόµενης Κοµισιόν. «Μετέφερα µε τον πιο απόλυτο τρόπο την καταδίκη µας για τις µονοµερείς παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη της Κύπρου και ζήτησα να σταµατήσουν.
Παράλληλα όµως συζητήσαµε την ανάγκη να µειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου µας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος το βράδυ της Πέµπτης, µετά τη συνάντηση που είχε µε τον Τούρκο οµόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, µια συνάντηση την οποία και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την πλευρά του χαρακτήρισε «εποικοδοµητική». Οι πληροφορίες που έρχονται, πάντως, από την Κύπρο, αναφορικά µε τις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih», διίστανται.
Πιο συγκεκριµένα υπάρχουν πληροφορίες, σύµφωνα µε τις οποίες τα τρία υποστηρικτικά πλοία που έχουν αγοράσει οι Τούρκοι από τους Νορβηγούς κινούνται... σαν να προετοιµάζονται για γεώτρηση, µεταφέροντας υλικά από τις ακτές της Αττάλειας προς το γεωτρύπανο στα δυτικά της Κύπρου. Από την άλλη, όµως, υπάρχουν και πληροφορίες που θέλουν κάποιους από τους ξένους υπηκόους (µη Τούρκους) που εργάζονται στο «Fatih» και στα υποστηρικτικά προς αυτό πλοία να έχουν αρχίσει ήδη να αποχωρούν υπό τον φόβο της έκδοσης διεθνών ενταλµάτων σύλληψης σε βάρος τους.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr