Θεοδωράκης στο Έθνος: Οι εκλογές δεν θα πρέπει να είναι πάρτι για δύο
H ψήφος σ' εµάς είναι ψήφος αποδοκιµασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι παράλληλα και µια ψήφος για την «Αναγέννηση της Ευρώπης», τονίζει ο πρόεδρος του κόµµατος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Με ένα restart στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών θεωρεί ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι θα καταφέρει το Ποτάµι να βγει δυνατό από την κάλπη. Ο επικεφαλής του Ποταµιού εξηγεί γιατί είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσµα. «Το Ποτάµι έχει 0% υποκρισία, 0% ψέµα, 0% διαφθορά» τονίζει χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «που προσπαθούν», όπως λέει, «να στήσουν ένα πάρτι για δύο». Με τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Θεοδωράκης «προαναγγέλλει» την επανασύσταση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του Ποταµιού και µιλά αναλυτικά για την πόλωση, τον Πολάκη, τα γκάλοπ, τον Βέµπερ, τη συµµαχία µε τον Μακρόν, το Μακεδονικό, την οικονοµία.
Εναν µήνα πριν από τις ευρωεκλογές η πολιτική ατζέντα έχει απ’ όλα, εκτός από... ευρωεκλογές. Ας ξεκινήσουµε λοιπόν µε τη νέα σύγκρουση Πολάκη - ΝΔ.
Ο κ. Πολάκης είναι ένας παλαιοκοµµατικός πολιτικός. Οσοι δεν είναι µαζί του είναι εχθροί του. Και βεβαίως θεωρεί τον εαυτό του πάνσοφο τιµωρό. Τα έχουµε ζήσει ξανά όλα αυτά στην Ελλάδα, τώρα τα ζούµε σε συσκευασία αριστερού υπουργού.
Η ΝΔ είπε ότι θα καταθέσει πρόταση µοµφής εναντίον του µετά το Πάσχα.
Ο κ. Χαρόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής µε το Ποτάµι και άνθρωπος µε κινητικά προβλήµατα, είπε ότι δεν ξαφνιάζεται που ο κ. Πολάκης είναι υπουργός, ξαφνιάζεται που είναι γιατρός. Η καταδίκη του νοµίζω ότι είναι πάνδηµη. Το θέµα είναι να µπούµε και λίγο πιο βαθιά. Τα δικαιώµατα των ανθρώπων µε αναπηρία, όπως και των ανθρώπων µε διαφορετικούς προσανατολισµούς, είτε σεξουαλικούς είτε θρησκευτικούς, πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής. Κάποιοι που σήµερα λένε ότι αγανακτούν µε τον Πολάκη, σε κρίσιµες ψηφοφορίες στη Βουλή για τα ατοµικά δικαιώµατα ήταν απόντες.
Η περιοδεία που κάνετε σε όλη τη χώρα πιστεύετε ότι θα αποδώσει καρπούς; Γιατί οι δηµοσκοπήσεις άλλα λένε για το Ποτάµι...
Στις δηµοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές συµµετέχουν µέχρι στιγµής ελάχιστοι πολίτες. Το 20%-30% του εκλογικού σώµατος. Αυτά λένε οι ίδιοι οι ερευνητές.
Και τι σας κάνει να πιστεύετε ότι υπάρχουν πολλοί που θα σας ψηφίσουν;
H ανταπόκριση του κόσµου που συναντώ σε όλες τις γωνιές της χώρας είναι µοναδική. Από την Καλαµάτα µέχρι τα Γιάννενα και από την Κρήτη µέχρι την Κέρκυρα, µας πλησιάζουν άνθρωποι που λένε «στις ευρωεκλογές µαζί σας». Το Ποτάµι, κυρία Γιωτάκη, έχει 0% υποκρισία, 0% ψέµα, 0% διαφθορά. Και αυτό το αντιλαµβάνονται οι πολίτες που δεν έχουν εξαρτήσεις από τα καθεστώτα – το σηµερινό αλλά και τα προηγούµενα.
Είναι επαρκές δείγµα, θεωρείτε, αυτοί που σας πλησιάζουν;
Μπορώ να σας µιλήσω και µε τη γλώσσα των δηµοσκοπήσεων. Σύµφωνα µε τα στοιχεία δύο εταιρειών που παρουσιάστηκαν την περασµένη εβδοµάδα, ένας στους τρεις νέους από 18 έως 34 ετών δηλώνει ότι θα µπορούσε να ψηφίσει το Ποτάµι στις εκλογές.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχετε τόσους νέους στο ευρωψηφοδέλτιό σας;
Η απόφαση του συνεδρίου του Ποταµιού είναι restart στα ψηφοδέλτια, και των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Ετσι στις ευρωεκλογές έχουµε και 16 υποψηφίους που δεν ζουν στην Ελλάδα. Κόντρα στον πάγιο κανόνα που υποδεικνύει να επιλέγεις υποψηφίους µόνο από µεγάλες δεξαµενές ψηφοφόρων. Εµείς όµως έχουµε την ανάγκη να κρατήσουµε τους δεσµούς µε αυτούς που έφυγαν, αυτούς που διώχτηκαν από ένα αναξιοκρατικό πολιτικό σύστηµα. Και είναι ντροπή για τη σύγχρονη Ελλάδα, που από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που ζουν εκτός, θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές λιγότεροι από 15.000!
Από πού προκύπτει το νούµερο που µου λέτε;
Μα µόνο 14.765 άνθρωποι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Γιατί; Γιατί η διακοµµατική γραφειοκρατία του υπουργείου Εσωτερικών, σε αγαστή συνεργασία µε αυτούς που κυβερνούν, επέµεινε ότι για να ψηφίσει κάποιος τον Μάιο, πρέπει να πάει να το δηλώσει στο προξενείο τον Μάρτιο! Το Ποτάµι πρότεινε να ψηφίσουν όσοι το δηλώσουν µία εβδοµάδα πριν από τις εκλογές, όπως συµβαίνει στην Εσθονία, την Ισπανία. Να µην κόψουµε τον δρόµο προς τις κάλπες σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες. Θα ψηφίσουν όµως τα αδέλφια τους, θα ψηφίσουν οι φίλοι τους, θα ψηφίσουν οι γονείς τους και ελπίζω ότι θα τιµωρήσουν αυτούς που κρατάνε την Ελλάδα πίσω.
Πάντως η πόλωση που κυριαρχεί, µάλλον θα ενταθεί µέχρι τις εκλογές...
Πράγµατι, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούν να στήσουν ένα πάρτι για δύο. Στη Ν∆ λένε ότι είναι το πρώτο ηµίχρονο του αγώνα για να γίνουµε ξανά υπουργοί. ∆εν µου αρέσει αυτή η οπτική. Προφανώς ο κ. Τσίπρας θα ηττηθεί. Και η ψήφος στο Ποτάµι είναι ψήφος αποδοκιµασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι παράλληλα και µια ψήφος για την «Αναγέννηση της Ευρώπης».
Με τον Μακρόν δηλαδή στην ΕΕ; Είναι η ποταµίσια εκδοχή του «Ελλάς - Γαλλία συµµαχία»;
Η συµµαχία είναι πλατύτερη. Σε πολλές χώρες υπάρχουν υποστηρικτές του νέου µανιφέστου για την Ευρώπη που έδωσε στη δηµοσιότητα αρχές Μαρτίου ο Εµανουέλ Μακρόν. Στόχος µας είναι η αρπαγή της Ευρώπης. Για την Αναγέννησή της όµως, και όχι για την καταστροφή της, όπως επιδιώκουν οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές.
Στη συζήτηση για µια Προοδευτική Συµµαχία, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, υπό ποιους όρους θα συµµετείχατε;
∆εν µας αφορά αυτή η Συµµαχία. ∆εν θα γίνουµε οι φιλελεύθεροι Καµµένοι του κ. Τσίπρα. Οι περισσότεροι από αυτούς που µας κυβερνούν παραµένουν αριστεριστές. Είναι µια αγιάτρευτη νόσος. Σκεφθείτε µόνο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε θέµατα Παιδείας, ασφάλειας, ∆ικαιοσύνης, κρατισµού...
Ποιο είναι το σηµαντικότερο θέµα που σας θέτουν οι πολίτες στις περιοδείες;
Το θέµα είναι ένα: η οικονοµία. Οι µεγάλοι φόροι, η µεγάλη ανεργία, η µαύρη εργασία, οι χαµηλές τιµές στα αγροτικά προϊόντα, τα κλειστά µαγαζιά... Γι’ αυτά ρωτούν.
Τους υπόσχεστε και εσείς ότι θα µειώσετε τους φόρους;
Τους λέω ότι αγωνιζόµαστε για την κατάργηση του κοµµατικού κράτους. Αυτή είναι η πηγή της σπατάλης, της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και τελικά του µαραζώµατος της οικονοµίας.
Για το Μακεδονικό δεν σας ρωτούν;
Μέχρι τώρα όχι. Ισως την άλλη εβδοµάδα που θα είµαι στη Μακεδονία.
Κάνετε ποτέ τον συλλογισµό «τι έχασα, τι κέρδισα που ψήφισα τη Συµφωνία των Πρεσπών»;
∆εν κάνω ποτέ τέτοιους συλλογισµούς. Γιατί αυτό θα σήµαινε ότι παραδίνοµαι στην κατάρα του πολιτικού κόστους. Η Συµφωνία εξυπηρέτησε τους πάγιους ελληνικούς στόχους. Οι εξελίξεις άλλωστε δικαιώνουν το Ποτάµι. Ακόµη και ο κ. Βέµπερ είπε εδώ στη Νεµέα, µπροστά στον κ. Μητσοτάκη, ότι «η Ευρώπη καλωσορίζει τη Συµφωνία των Πρεσπών».
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «σε µία οικογένεια υπάρχουν πάντα και διαφορετικές σκέψεις». Είναι απλώς διαφορετικές σκέψεις ο ένας να λέει «καλωσορίζω τη Συµφωνία» και ο άλλος να λέει «η Συµφωνία είναι προδοσία»;
Αν λες ότι «η Συµφωνία είναι έγκληµα» -όπως συνεχίζουν να λένε στη Ν∆- πώς µπορείς να υποστηρίζεις για ηγέτη της ΕΕ τον κ. Βέµπερ που λέει «η Συµφωνία είναι καλή»; Σε αυτό το ερώτηµα πρέπει να απαντήσει η Ν∆.
Με την αναµενόµενη παραίτηση της κυρίας Μάρκου, η έδρα γυρνάει στο Ποτάµι και γίνεστε ξανά Κοινοβουλευτική Οµάδα. Η κυρία Λυµπεράκη ορκίστηκε ξανά βουλευτής και ακολουθεί ο κ. Νυφούδης. Το... γιορτάζετε στο Ποτάµι;
Οι γιορτές έχουν προγραµµατιστεί για τις 27 Μαΐου. Με το νικηφόρο αποτέλεσµα στις ευρωεκλογές. Το Ποτάµι όµως δεν έπαψε ποτέ να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Συνεχίσαµε τις µάχες µας, έστω και λιγότεροι, έστω και λαβωµένοι. Και έτσι θα γίνεται πάντα µε το Ποτάµι. Τα φράγµατα δεν µας έχουν εµποδίσει να λέµε αλήθειες µόνο. Αυτός είναι ο προορισµός του Ποταµιού. Αλήθειες και λύσεις όπου µπορούµε
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr