Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να ισχυροποιήσει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή θέλει ο Τούρκος πρόεδρος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να ισχυροποιήσει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή θέλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, που δείχνει πως δεν ξεχνά το αναθεωρητικό του αφήγημα. Μια σειρά δηλώσεων αλλά και συγκεκριμένες κινήσεις που σταδιακά γίνονται από την τουρκική πλευρά ουσιαστικά δείχνουν πως ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στη Συρία για να εμφανιστεί ως ισχυρός παίκτης.
Το τελευταίο διάστημα είναι διαρκείς οι αναφορές του στα τεκταινόμενα στην περιοχή και συνεχίζει να έχει την προσοχή του στραμμένη στους Κούρδους στη Συρία, ανεβάζοντας διαρκώς τους τόνους. Είναι ενδεικτικό πως χθες σημείωσε - σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της γείτονος - πως «η Τουρκία έχει δείξει πολλές φορές ότι έχει αδιάλλακτη βούληση να προστατεύσει την επιβίωσή της» και εξαπέλυσε νέες απειλές λέγοντας «μια νύχτα μπορεί να’ ρθουμε ξανά».
Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται στο στόχο για ένα τουρκοσυριακό μνημόνιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Αυτό θυμίζει τις κινήσεις που είχαν γίνει από την Άγκυρα πριν από λίγα χρόνια με το παράνομο τουρκολυβιακό μνημόνιο.
Να σημειωθεί εδώ πως χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εστίασε στις κινήσεις που έχει κάνει η χώρα μας και σημείωσε πως «με τις συμφωνίες καθορισμού Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, που είχα την τιμή να υπογράψω, η Ελλάδα είναι νομικά οχυρωμένη και κατοχυρωμένη». Μάλιστα όπως επεσήμανε πρόκειται για συμφωνίες οι οποίες εδράζονται με στέρεο τρόπο στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και στέκονται ακριβώς στον αντίποδα επεκτατικών, εξωνομικών κατασκευών, όπως το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Όπως ξεκαθάρισε, η Ελλάδα έχει την εθνική ισχύ και τη βούληση να εφαρμόσει τις συμφωνίες της και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Ανατολικό Αιγαίο.
Οι κόκκινες γραμμές
Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή και στο δρόμο προς το β- που ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου ή το Μάρτιο- μένει να φανεί ποια σήματα θα θελήσει να εκπέμψει ο κ. Ερντογάν. Υπενθυμίζεται πως όπως έχει ανακοινωθεί η Τουρκία θα διεξαγάγει έως τις 16 Ιανουαρίου αεροναυτική άσκηση υπό την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα 2025» σε περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο εκτιμάται πως σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί η συζήτηση να περάσει σε μια πιο βαριά ατζέντα, ενώ με σαφήνεια έχουν μπει από την Αθήνα οι κόκκινες γραμμές της χώρας. Αυτό που σημειώνεται εμφατικά από την κυβερνητική πλευρά είναι πως ο διάλογος δεν ισοδυναμεί με αφέλεια και δεν ισοδυναμεί με υποχώρηση. Στόχος είναι σε αυτή τη συγκυρία να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να συνεχιστεί η συζήτηση για τα λεγόμενα εύκολα θέματα (όπως η οικονομία, το περιβάλλον, η πολιτική προστασία κ.α.).
Διπλωματικό σπριντ
Από την κυβέρνηση σε εξέλιξη είναι μια σειρά διπλωματικών επαφών, ενώ τονίζεται πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
Όπως είναι φυσικό στην συνάντηση θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Σύρια και τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι τρεις χώρες έχουν κοινή οπτική σε μια σειρά θεμάτων. Παράλληλα στην ατζέντα αναμένεται να είναι κρίσιμα θέματα, όπως το ενεργειακό και το μεταναστευτικό.
Στο μεταξύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία, θα έλεγα, γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας, η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα».
Μάλιστα επεσήμανε πως απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο (το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις που θα αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και σημείωσε πως αυτό δεν είναι μία δράση ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ αλλά απολύτως συμπληρωματική.
HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr