Απάντηση Γεραπετρίτη σε Σαμαρά: Αληθινός πατριώτης εκείνος που θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας
Η θέση του υπουργού Εξωτερικών σε όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Νέα απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού του 2025.
«Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί. Αληθινός πατριώτης είναι εκείνος ο οποίος θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας», ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι πάντα θα συζητάει με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί κανένα θέμα εθνικής κυριαρχίας και ούτε πρόκειται να τεθεί.
«Δεν είμαστε δυστυχώς σήμερα εκεί διότι η θέση της Τουρκίας είναι ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται και με άλλα θέματα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει προφανώς η συζήτηση, ει μη μόνον εάν η Τουρκία προσχωρήσει στη βασική θέση, η οποία είναι η μόνη σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, ότι πρόκειται για μια και μόνη διαφορά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Επιπροσθέτως, κάλεσε τους πάντες να σταματήσουν την υποκριτική στάση. «Η διπλωματία δεν είναι απλό θέμα. Όποιος την αντιμετωπίζει απλουστευτικά είτε αιθεροβατεί είτε λαϊκίζει. Ένα από τα δύο. Η ιστορία θα γράψει ποιος ήταν ο αληθινός πατριώτης. Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί.
Αληθινός πατριώτης είναι εκείνος ο οποίος θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας. Γιατί εθνικό είναι το αληθές. Και η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για λαϊκισμό. Επίσης, δεν προσφέρεται για ακινησία. Την ειρήνη και την ασφάλεια δεν την προάγει η δογματική ακινησία. Την προάγει η ενίσχυση της ισχύος και ο δομημένος διάλογος αρχών. Αυτόν θα υπηρετήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ξεκαθάρισμα» Γεραπετρίτη για τις αξιώσεις της Τουρκίας
Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις της Τουρκίας ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι οφείλουμε να συζητούμε με τους γείτονες, κάτι που το κάναμε πάντα και θα το κάνουμε πάντα. «Ενίοτε οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί εξωτερικών και οι εμπειρογνώμονες συζητούσαν πολύ περισσότερο, πολύ πιο οικεία και πολύ περισσότερες ώρες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και υπενθύμισε μάλιστα τις αξιώσεις της Τουρκίας όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Αποστρατικοποίηση 1964. Το casus beli, 1995. Η δημοσίευση χαρτών για τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Τουρκίας, 1974. Η γαλάζια πατρίδα, 2006. Η εκχώρηση οικοπέδων από την τουρκική κυβέρνηση στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων, το 2012. Οι γκρίζες ζώνες, την δεκαετία του 1990. Όλα αυτά υπήρξαν. Και παρά ταύτα όλες οι κυβερνήσεις, και ορθώς, συζητούσαν με την Τουρκία. Καμία διεύρυνση δεν υπήρξε. Αντιθέτως, υπήρξαν ζητήματα στα οποία υφίσταται σήμερα μια σημαντική απομείωση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο για την ρητορική ή για τον «ενεργό συντονισμό» στο μεταναστευτικό ή τις σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.
«Μιλάω για το ένα και κορυφαίο, πέρα του Κυπριακού στο οποίο η Τουρκία προσήλθε παρά τη διακηρυγμένη θέση της για δύο κράτη. Ομιλώ για το γεγονός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Αλήθεια- για να είμαστε λίγο απτοί και να θυμόμαστε, γιατί πολλές φορές ξεχνούμε εύκολα-το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε 18 μήνες, είχαμε περισσότερες από 6.000 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Είχαμε περισσότερα από 3.000 τουρκικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από ελληνική επικράτεια, από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό σήμερα έχει μηδενιστεί. Και νομίζω ο καθένας καταλαβαίνει τι μπορεί να σημαίνει αυτό», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Οι απαντήσεις του ΥΠΕΞ σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για τη στάση της
Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε όμως και σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συζητάει με την Τουρκία πίσω από κλειστές πόρτες. «Με κάθε σεβασμό θεωρώ ότι αυτή η υπερβολή δεν μπορεί παρά να ερείδεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Για πρώτη φορά νομίζω, η ελληνική εξωτερική πολιτική συνδέεται τόσο πολύ με το αντιπροσωπευτικό σώμα, στο οποίο όπως γνωρίζετε, εγώ τηρώ μια εξαιρετικά θεσμική στάση, από διαθέσεως.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, έχουν υπάρξει διαρκείς ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών, διαρκείς ενημερώσεις της Επιτροπής 'Αμυνας και Εξωτερικών, απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν τα ζητήματα αυτά. Αισθάνομαι και είναι η πραγματικότητα η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα, με βάση την εθνική γραμμή και τις δικές μας, όλων μας, τις κόκκινες γραμμές, ασκείται από κοινού από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων, ως κοινή ελληνική θέση.
Εμείς δεν θα ξυπνήσουμε μια μέρα, διαβάζοντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως συνέβη, δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί για να διαβάσουμε στις εφημερίδες τη συμφωνία των Πρεσπών. Οτιδήποτε συμβεί, θα είναι το προϊόν της διαβούλευσης στο αντιπροσωπευτικό σώμα που έχει την λαϊκή νομιμοποίηση, για να μας δώσει αυτή την εντολή. Καμία συμφωνία παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου του πολιτικού προσωπικού. Εάν το θέλουμε. Αλλά να σταματήσουμε αυτή την υποκριτική στάση».
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr