Φλωρίδης: Δεν θα μπει ο όρος «γυναικοκτονία» στον ποινικό κώδικα - Μέτρα για την επανένταξη των παραβατικών νέων
Ο όρος «γυναικοκτονία» δεν θα περιλαμβάνεται στον νέο νομοσχέδιο - «Να συνεχίσει ο όρος στη δημόσια συζήτηση»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Οι αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας θα έχουν στόχο την αποτροπή τους, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνονται μέτρα για την επανένταξη των νέων -που είχαν παραβατική συμπεριφορά- στην κοινωνία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουγός, Γιώργος Φλωρίδης, στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος».
Η συμπεριφορά του αστυνομικού της Βουλής και τα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει
Αρχικά, ο Γιώργος Φλωρίδης κλήθηκε να απαντήσει για την υπόθεση βιασμού και κακοποίησης των πέντε παιδιών από τον 45χρονο αστυνομικό πατέρα τους, για τον οποίο δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι είχε «πλάτες» και δεν δόθηκε προσοχή σε παραβατικές συμπεριφορές που είχε κατά το παρελθόν. «Δημοσιεύματα λένε ότι είχαμε συμπεριφορές που δεν ήταν συμβατές με το επάγγελμά του. Κάποιοι που είχαν την ευθύνη, ως εποπτεύοντες αυτού του ανθρώπου, δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά. Τι θα πει έχω ισχυρές πλάτες; Αν είσαι επικεφαλής μιας μονάδας το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι αναφορές προς τα πάνω, ενημερώνοντας ότι έχεις κάποιον που δεν έχει την αρμόζουσα συμπεριφορά. Είναι συχνό φαινόμενο στον δημόσιο τομέα, οι επικεφαλής να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους», επισήμανε ο υπουργός.
Για τα παιδιά της οικογένειας που πλέον είναι σε νοσοκομείο, ο Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε: «Είναι προσωρινά στο νοσοκομείο και θα πάνε σε δομή για να προστατευτούν, για να μεγαλώσουν με ασφάλεια και να προχωράνε στη ζωή τους, όσο γίνεται μετά από όσα έχουν γίνει. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αυξήσει την επιχειρησιακή της δραστηριότητα την εποχή του Χρυσοχοΐδη. Ο ίδιος δίνει αγώνα μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. Εμφανίζεται ένας και αρχίζουν όλοι να κατηγορούν την αστυνομία, αλλά αυτός ο θύτης είναι αποτέλεσμα όσων δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και βρίσκονται από πάνω του».
Οι γυναικοκτονίες και ο ποινικός κώδικας
Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει ο όρος «γυναικοκτονία» να περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα, προκειμένου να δικάζονται με βαρύτερες κατηγορίες οι γυναικοκτόνοι. «Συμπληρώνουμε το υπάρχον πλαίσιο με αυτό που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει το θέμα ως εξής: το ποινικό μας σύστημα και όλων των προηγμένων χωρών του κόσμου, προστατεύει την ανθρώπινη ζωή. Μπορεί να είναι άνδρας, γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένος και δεν μπορούμε να ρευστοποιήσουμε την έννοια του ανθρώπου, λέγοντας ότι ο καθένας είναι διαφορετικός. Αν κάποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή, είναι αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών, εφόσον κριθεί ένοχος, που σημαίνει ισόβια», ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης.
«Αν ξεχωρίσουμε τη γυναίκα ως κάτι ξεχωριστό στο ποινικό σύστημα, το αποτέλεσμα είναι ίδιο, γιατί θα επιβάλει στον δράστη την εσχάτη των ποινών. Το θέμα που πρέπει να μείνει στην κοινωνία είναι να συνεχίσει ο όρος γυναικοκτονία στη δημόσια συζήτηση για να εκπαιδεύει τον κόσμο στον σεβασμό του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και ειδικά προς τις γυναίκες, από το σχολείο», συμπλήρωσε.
Ακολούθως, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν υποθέσεις που δεν γίνεται ξεκάθαρο το τι έχει συμβεί. «Υπάρχει ένα δυσδιάκριτο σημείο. Λένε ότι σκοτώνουν επειδή το θύμα είναι γυναίκα. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας δολοφονεί τη γυναίκα του και αυτοκτονεί, εκεί τι έχουμε; Το ποινικό μας σύστημα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και δεν τη ρευστοποιεί. Όταν αφαιρείται μια ζωή έχουμε την εσχάτη των ποινών», τόνισε χαρακτηριστικό.
Τα βήματα που έχουν γίνει στο ποινικό κομμάτι
«Πρέπει να πούμε τα βήματα που έχουν γίνει και λειτουργούν. Είναι πολύ σημαντικό που η ΕΛ.ΑΣ. έχει 63 τμήματα σε όλη την Ελλάδα που θα διαχειρίζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που κάθε μέρα είναι πολλά. Αυτά τα τμήματα έχουν προστατέψει πολλές γυναίκες και παιδιά, τα οποία δεν έρχονται στη δημοσιότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα στον εισαγγελέα, μόλις του κάνει αναφορά η αστυνομία, προτού ασκήσει ο ίδιος ποινική δίωξη, να διατάξει την απομάκρυνση του φερόμενου δράστη ή να πει ότι η γυναίκα πρέπει να πάει σε έναν προστατευόμενο χώρο. Μεγαλώνουμε τον χρόνο μέσα στον οποίο μπορεί να δικαστεί άμεσα ο φερόμενος δράστης. Όταν έχουμε διαδικασία αυτοφώρου και το θύμα δεν προσέρχεται γιατί φοβάται, θα δίνουμε τη δυνατότητα να διαβαστεί η κατάθεση και η ιατροδικαστική έκθεση και να μην προσέλθει το θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Εκτός φυσικά αν το δικαστήριο κρίνει ότι είναι απαραίτητο», σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.
«Το να σου χορηγήσει το δικαστήριο ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση θα είναι πολύ δύσκολο, όταν το αδίκημα έχει ενδοοικογενειακή βία. Ενισχύουμε ένα πλέγμα που ήδη υπάρχει. Έρχονται στο φως περιστατικά και σε αυτό βοήθησε η διάταξη που προστατεύει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ψυχιάτρους, τους κοινωνιολόγους, οι οποίοι έχουν μπροστά τους ένα τέτοιο περιστατικό και έχουν την υποχρέωση να καταγγείλουν το συμβάν, χωρίς να κινδυνεύουν με μήνυση. Αν δεν υπήρχε αυτή η διάταξη και οι γιατροί έκαναν καταγγελία, το πιθανότερο είναι ότι θα κατέληγαν με χειροπέδες, γιατί ο θύτης θα εκβίαζε το θύμα, προκειμένου να πει ότι ο γιατρός λέει ψέματα. Πλέον, δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος», υπογράμμισε ο Γιώργος Φλωρίδης.
Τα μέτρα για τις ψηφιακές πλατφόρμες και η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Καθημερινά καταγράφονται πολλά περιστατικά τραυματισμών από διάφορες «δοκιμασίες» (challenges) που κυκλοφορούν στα σόσιαλ μίντια, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να λάβει μέτρα, τα οποία μάλιστα θα είναι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η κυβέρνηση είδε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία της Αυστραλίας για τις πλατφόρμες, προκειμένου να οργανώσει την προστασία των νέων έως 15 ετών. Δεν είναι τεχνικά εύκολο, αλλά θα το δούμε πώς μπορεί να γίνει. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει ένα σχέδιο πάνω σε αυτό, ενώ υπάρχει εισήγηση από την Ελλάδα σε επίπεδο Ευρώπης. Είπε ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνεται μέτρο για τη βία που μπορεί να προέρχεται από τα σόσιαλ μίντια. Θα υπάρχει ποινή φυλάκισης», εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.
Τι ισχύει για τους νέους με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου
«Στόχος δεν είναι να καταλήξουν όλοι στη φυλακή. Αλλά θα πρέπει όσοι σκέφτονται να παρανομήσουν να καταλάβουν ότι πλέον, από τον Μάιο που ισχύει ο νέος ποινικός κώδικας, θα έχεις επιπτώσεις. Ο κίνδυνος να καταλήξεις φυλακή είναι υπαρκτός, οπότε ας αρχίσουμε να συμμαζευόμαστε», εξήγησε ο κ. Φλωρίδης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε το στίγμα των αλλαγών που θα φέρει το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν τρία διαφορετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν τους νέους να ενταχθούν στην κοινωνία, ενώ προηγουμένως είχαν παραβατική συμπεριφορά.
«Υπάρχει η αντίληψη ότι θα πάνε οι νέοι φυλακή. Δεν πειράξαμε τις διατάξεις, αλλά στα αναμορφωτικά μέτρα που μπορεί να επιβάλει ένας δικαστής σε έναν ανήλικο, προσθέσαμε κάποια πράγματα, όπως το να ενταχθεί σε ένα περιβάλλον αθλητικών δραστηριοτήτων, σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα, όπου ένα πιστοποιημένο σωματείο θα μπορεί να δέχεται το παιδί για να προπονείται, υπό την ευθύνη ενός προπονητή και ενός κοινωνικού λειτουργού. Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τα παιδιά στις φυλακές, το αντίθετο. Θέλουμε να τα επανεντάξουμε στην κοινωνία. Μπορεί να δούμε παιδιά να γίνονται μεγάλοι αθλητές, ενώ ήταν παραβάτες. Επίσης, ο δικαστής θα μπορεί να επιβάλει το αναμορφωτικό μέτρο συμμετοχής σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Το τρίτο μέτρο που βάζουμε είναι η κοινωφελής εργασία στους ανήλικους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βεβήλωση έργων τέχνης, με το δικαστήριο να μπορεί να επιβάλει ποινή στο παιδί να δουλέψει μαζί με τους συντηρητές. Θέλουμε τα μέτρα να κάνουν τα παραβατικά παιδιά χρήσιμα στην κοινωνία», κατέληξε ο υπουργός.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr