Ντόµινο εξελίξεων από τη νίκη Ζάεφ
Μεγάλο ερώτηµα είναι το τι θα κάνει ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ και πώς θα αντιδράσει η σκοπιανή αντιπολίτευση µετά τη µεγάλη ανατροπή στην ψηφοφορία και το γκραν γκινιόλ παρασκήνιο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σημαντικές εξελίξεις δροµολογούνται στην ΠΓ∆Μ µε άµεση αντανάκλαση και στη χώρα µας µετά τη µεγάλη ανατροπή που πέτυχε στην Ολοµέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, καταφέρνοντας τελικά λίγο πριν από τα µεσάνυχτα της Παρασκευής να εξασφαλίσει την ψήφο των δύο τρίτων των βουλευτών υπέρ των συνταγµατικών αλλαγών. Χρειάστηκε µάλιστα να ψηφίσουν δύο φορές οι βουλευτές όπως ζήτησε το VMRO-DPMNE, δίνοντας ύστερα από ονοµαστική ψηφοφορία τις πολύτιµες 80 ψήφους υπέρ έναντι 39 κατά. Η ψηφοφορία αυτή πρέπει να επαναληφθεί άλλες δύο φορές το επόµενο διάστηµα ώστε να περατωθεί η διαδικασία των συνταγµατικών αλλαγών, όπως προβλέπεται από το σύνταγµα της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για µια µεγάλη πολιτική νίκη του Ζόραν Ζάεφ, για πολλούς ανέλπιστη, αφού ήρθε µετά τα γνωστά αποτελέσµατα του δηµοψηφίσµατος και την προσπάθεια που κατέβαλαν τόσο η ηγεσία του VMRO-DPMNE όσο και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ ώστε να εµφανίσουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσµου, πάνω από —,˜ εκατ. πολιτών, τάχθηκε κατά της συµφωνίας που είναι πλέον νεκρή.
Τα όσα όµως έγιναν το προηγούµενο διάστηµα καθώς και αυτά που διαδραµατίστηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι παρά το αποτέλεσµα αυτό οι εξελίξεις δεν θα είναι και τόσο οµαλές και ότι το VMRO-DPMNE θα αντιδράσει µε όλους τους δυνατούς τρόπους. Επίσης µεγάλο ερώτηµα είναι το τι θα κάνει ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Για να φτάσουµε στο αποτέλεσµα πριν από τα µεσάνυχτα της Παρασκευής, είχε προηγηθεί ένα πραγµατικό πολιτικό γκραν γκινιόλ µε πυρετώδεις παρασκηνιακές διεργασίες και µε ενεργό ρόλο ∆υτικών διπλωµατών στα Σκόπια. Κάτι που αποτελεί και µια συνήθη κατάσταση στη γειτονική χώρα εδώ και χρόνια, όχι µόνο την περίοδο του εµφυλίου µε τους Αλβανούς στις αρχές της περασµένης δεκαετίας αλλά και τα τελευταία χρόνια, µε την αντιδηµοκρατική εκτροπή του καθεστώτος του Νίκολα Γκρούεφσκι. Η ένταση κλιµακώθηκε την Παρασκευή, όταν η Βουλή καθυστέρησε την έναρξη της συνεδρίασής της επί δέκα ολόκληρες ώρες, µε τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν, δηµιουργώντας ένα δραµατικά φορτισµένο κλίµα αγωνίας και αβεβαιότητας.
Η κυβέρνηση δηµιουργούσε µε διαρροές αρχικά την εικόνα ότι θα µπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, αλλά φαίνεται πως µέχρι την τελευταία στιγµή αντιµετώπιζε προβλήµατα. Οι πληροφορίες που διοχέτευαν στα ΜΜΕ έκαναν λόγο για δύο-τρεις βουλευτές για τους οποίους γινόταν προσπάθεια να πειστούν ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούµενη πλειοψηφία. Κύκλοι της κυβέρνησης, δικαιολογώντας τη µακρά και πολύωρη καθυστέρηση έναρξης της Ολοµέλειας, την απέδιδαν στους εκβιασµούς και στις απειλές που ασκούσε η ηγεσία του VMRODPMNE στους βουλευτές της προκειµένου να µην υπάρξουν διαρροές και κάποιοι από αυτούς να µην ψηφίσουν τις αλλαγές στο σύνταγµα.
Το VMRO-DPMNE, σύµφωνα µε παρατηρητές στα Σκόπια, είχε εντοπίσει τις διαρροές των βουλευτών του και για τον λόγο αυτό αντέδρασε σπασµωδικά, µε αόριστες καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών του. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής, αργά την Παρασκευή, ο γενικός γραµµατέας του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, υποστήριξε ότι προσφέρθηκαν σε βουλευτές και ένα και δύο εκατοµµύρια ευρώ κατά περίπτωση για να ψηφίσουν υπέρ των συνταγµατικών αλλαγών και ότι η Ολοµέλεια της Βουλής µετατράπηκε σε αγορά και σε αρένα πιέσεων, απειλών και εκβιασµών. Ο γενικός γραµµατέας του VMRO-DPMNE ζήτησε την παρέµβαση του εισαγγελέα για τις καταγγελίες αυτές, µε τον εκπρόσωπο του SDSM λίγη ώρα αργότερα να αντιδρά έντονα και να προαναγγέλλει προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη για συκοφαντία, καλώντας να παρουσιάσουν τα όποια στοιχεία. Και όπως φαίνεται, το θέµα θα έχει συνέχεια αυτή την εβδοµάδα και στα γραφεία της εισαγγελίας...
Οι διαρροές από το VMRO-DPMNE
Πριν από τον Ι. Γιανούσεφ, στην ίδια... σκηνή µε αυτήν του γενικού γραµµατέα του VMRO-DPMNE στη Βουλή είχαν ανέβει 30 από τους 48 συνολικά βουλευτές του VMRO-DMNE και τους συµµάχους τους. Εντύπωση προκάλεσε ότι ως επικεφαλής τους εµφανίστηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓ∆Μ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος είχε το τελευταίο διάστηµα πάρει αποστάσεις από τον µηχανισµό του κόµµατος και τον νέο ηγέτη του, τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εκφράζοντας τις πλέον ακραίες θέσεις για το δηµοψήφισµα και τη Συµφωνία των Πρεσπών, καλώντας από την πρώτη στιγµή ανοιχτά σε µποϊκοτάζ.
Από την οµάδα των 30 βουλευτών απουσίαζε ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής οµάδας και άλλοι µετριοπαθείς βουλευτές και πρωτοστατούσαν ακραία στελέχη, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, ο οποίος προεκλογικά είχε ταχθεί και αυτός ανοιχτά υπέρ του µποϊκοτάζ, ενώ εκφώνησε στη Βουλή µία από τις πιο επιθετικές οµιλίες, ζητώντας να µην ψηφιστούν οι συνταγµατικές αλλαγές. Η παρουσία µόνο “’ βουλευτών δηµιούργησε ερωτήµατα και συνδέθηκε στα ΜΜΕ µε τις πληροφορίες για διαρροές βουλευτών στις τάξεις του VMRO-DPMNE.
Εντύπωση προκάλεσε ότι σε όλη τη διάρκεια αυτού του δραµατικού σκηνικού την Παρασκευή δεν εµφανίσθηκε πουθενά δηµόσια ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τον επισκέφθηκε ο Αµερικανός πρέσβης στην ΠΓ∆Μ Τζες Μπέιλι. Την ίδια ώρα, από το Βελιγράδι ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρωασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλµερ, ο οποίος φτάνει αύριο στα Σκόπια, συνέχιζε προς την πλευρά της ηγεσίας του VMRO-DPMNE και του Χρ. Μίτσκοσκι τα όσα διατύπωσε µεσοβδόµαδα µε επιστολή του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ. «Εκείνοι που παραπλανούν τον λαό της ΠΓ∆Μ δηµόσια µε οµιλίες τους ότι µπορούν να του προσφέρουν το ευρωπαϊκό µέλλον για τα παιδιά του χωρίς τους συµβιβασµούς που απαιτεί η Συµφωνία των Πρεσπών δεν προσφέρουν καµία υπηρεσία στη χώρα τους» είπε, προσθέτοντας ότι η Συνθήκη των Πρεσπών πρέπει να γίνει δεκτή στο σύνολό της. Οµως ανοιχτά στο στόχαστρό του βρέθηκε η ηγεσία του VMRO-DPMNE.
«Ζητάµε από την ηγεσία του VMRODPMNΕ να µην εµποδίσει τους βουλευτές του κόµµατος να ψηφίσουν κατά συνείδηση στη Βουλή και να δηλώσει ότι σε µια τέτοια περίπτωση δεν θα έχουν οι ίδιοι αρνητικές επιπτώσεις» τόνισε ο Μ. Πάλµερ.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr